Akar, ikinci kez sınırda

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hatay´daki Suriye sınırındaki incelemede bulundu.

16.10.2017 10:49:16 0
Akar, ikinci kez sınırda

Burak Milli-Akın bodur

Reyhanlı´daki hudut karakollarında inceleme yapan Genelkurmay Başkanı Akar, beraberindeki askeri heyetle birlikte Cilvegözü Sınır Kapısı´na geçti ve ´ara bölgede´ deki askerleri de denetledi. İncelemel sonrası Orgeneral Akar ve beraberindekiler Hatay´dan ve bölgeden ayrıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar´a incelemesi sırasında 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel de eşlik etti. Suriye sınırının Hatay bölgesine askeri sevkiyat ise sürüyor. tank, obüs topları, roketatarların da arasında bulunduğu askeri sevkiyat ağırlıklı olarak Reyhanlı bölgesine yapılıyor. Önceki gün da havayolu ile askeri bir kargo uçağı sınıra ulaştırılmak üzere malzeme getirdi.

TSK: En son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar sürdürme kararlılığındayız
Genelkurmay Başkanlığı da 13 Ekim 2017 tarihinde internet sitesinden yaptığı açıklamada, Suriye´nin Cerablus ve İdlip bölgesindeki operasyonlara ilişkin şu değerlendirmede bulunuldu: 'Suriye´nin kuzeyinde icra edilen harekât kapsamında; Hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ Terör Örgütünün tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksadıyla icra edilmekte olan harekâtta, TSK tarafından desteklenen ÖSO´nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2.015 km²´lik alan kontrol altına alınmıştır. Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK / PYD terörist unsurlarının Afrin´den doğuya, Münbiç´ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara misli ile mukabelede bulunulmaktadır. Bölgede yürütülen normalleşme (altyapı, üstyapı, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalışmalarına katkı sağlanmaktadır. Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, 08 Ekim 2017 tarihinde icrasına başlanan keşif faaliyetleri ile koordineli olarak, 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana sürecinde Garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedirler. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, asil milletimizin ve devletimizin sağladığı imkânlarla millî birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta PKK/PYD/YPG/ FETÖ/PDY ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararlılığındadır.'

37 kaçak göçmen yakalandı
Türkiye´ye yasa dışı yollarla girdiği belirlenenn 37 Suriyeli Kırıkhan´da yakalandı, olayla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre Kırıkhan-Kumlu karayolu kavşağında durdurulanve Hatay-Gaziantep arası yolcu taşımacılığı yapan 31 U 4424 plakalı minibüste Suriye´den Türkiye´ye yasa dışı yollarla girdiği tespit edilen 17´si çocuk 37 kişi yakalandı. Araç sürücüsü M.D. ve muavin A.Ç.´yi gözaltına alan polis, yasa dışı geçişleri organize ettiği öne sürülen T.A. ve O.. adlı kişileri de yakalamak için aramaya başladı. Suriyelilerin işlemlerin ardından sınır dışı edileceği öğrenildi. Kırıkhan polisi, kentteki bir kontrol noktasında durdurulan otomobilde Türkiye´ye yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 7 Suriyeliyi de yakalandı. Verilen bilgiye göre, Suriye uyruklu İ.T. (26) yönetimindeki 31 ME 083 plakalı otomobili Kırıkhan-Kumlu karayolundaki kontrol noktasında durduran polis, araçta ülkeye yasa dışı yollarla giriş yaptığı belirtilen 7 kişiyi yakalandı. Yakalanan Suriyeliler sınır dışı edilmek üzeren İl Göç İdaresine gönderilirken, araç sürücüsü İ.T. ile yanında bulunan A.M. (34) da gözaltına alındı.
TSK, Türkiye-Suriye sınırında 13 Ekim 2017 tarihinde yakalanan kaçaklara ilişkin internet sitesinden yaptığı açıklamada da şunlara yer verdi: 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri tarafından gün içerisinde, Suriye´den Türkiye´ye yasa dışı sınır geçişi teşebbüsünde bulunan 2.136 şahıs ve Türkiye´den Suriye´ye yasa dışı sınır geçişi teşebbüsünde bulunan bir şahıs yakalanmıştır. Bu müdahaleler sonucunda; bir adet araç, 7.450 paket sigara, altı adet cep telefonu ele geçirilmiştir.'
Öte yandan Kurban Bayramı için Hatay üzerinden İdlib ve kırsalına giden Suriyeli ailelerin Türkiye´ye dönüşleri Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden devam ediyor. Kontrolleri sonrası Türkiye´ye giriş yapan Suriyeliler, Hatay´da yaşamlarını sürdürdükmleri ilçelere geçmeye devam etti. İdlip operasyonu ile Suriyeli sığınmacıların dönüşlerinin arttığı ve bu nedenle Cilvegözü Sınır Kapısında yoğunluk yaşandığı ifade edildi.
Reyhanlı´nın sınır mahallesi olan ve İdlip operasyonu kapsamında askeri üs kurulan Oğulpınar Hudut Karakolu´nun karşısındaki Suriye´nin Atme Kasabası´ bölgesinde cuma günü akşam saatlerinde yoğun silah sesleri duyuldu. 10 dakikaya yakın süren silah sesleri, Reyhanlı´dan duyuldu. Silah seslerinin, Afrin´den bölgeye sızmaya çalışan PYD´lilerle, ÖSO güçleri arasındaki çatışmadan kaynaklandığı öne sürüldü. Ayn gün sabah Oğulpınar Hudut Karakolu´ndan da Atme kırsalına yönelik çok namlulu roketatarla ateş edilmişti. TSK birlikleri, İdlip operasyonu kapsamında Atme bölgesine giriş yapmıştı.

Suriyeli albay ülkesine iade edildi
Hatay´da 04 Mart´ta düşen Suriye Hava Kuvvetleri´ne ait MIG 21 tipi savaş uçağının pilotu albay Mehmet Sufhan (56), mahkemece serbest bırakıldıktan sonra cuma günü Yayladığı sınırından Suriyeli yetkililere teslim edildi. Uçağın düşmesi sırasında yaralanan Suriyeli pilot albay Sufhan, tedavisinin ardından 'Türkiye Cumhuriyeti sınır güvenliğini ihlal ve casusluk' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, Türk Ceza Kanunu´nun 307/1 maddesi gereğince 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaya başlamıştı. Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi´nin tarafından tutuklanıp, Hatay T Tipi Kapalı Cezaevine gönderilen ve 7 ay cezaevinde kalan Sufhan, delillerin toplanmış olması ve delillerin karartılma ihtimalinin kalmaması gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Tahliyesi sonrası güvenlik güçlerince koruma altına alınan Sufhan, iade edilmek üzere Hatay İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi´ne teslim edilmişti. Suriyeli Sufhan´ın avukatı Anıl Cevahir Can da, müvekkilinin 7 aydır tutuklu bulunması, delillerin toplanmış olması, karartılma ihtimalinin kalmaması göz önünde bulundurularak tahliye edildiğini belirtti. Can, müvekkilinin Yayladağı Sınır Kapısından Suriyeli yetkililere teslim edildiğini ve duruşmasının 25 Ekim´de görüleceğini söyledi. Uçak, Suriye´de muhaliflerce vurulunca Antakya´nın Yaylacık Mahallesi kırsalına düşmüş, paraşütle atlayan Sufhan da Altınözü´nün Fatikli Mahallesi´ndeki Ayvaderesi yaralı bulunmuştu.

Kızılay: İdlib´te insani yardım önlemleri alındı
İdlib´e insani yardımlarını kesintisiz devam ettiğini belirten Kızılay, farklı senaryolara karşı tüm önlemlerini kapasite artırarak aldı. Kızılay, 'BM ve uluslararası insani yardımların bu bölgeye sevki ve dağıtımı ile ilgili sınır ötesi gümrük ve lojistik desteğe de devam ediyor. Bölgenin tam anlamıyla terör unsurlarından arındırılması akabinde de sosyal hayatın normalleştirilmesine yönelik çok boyutlu insanı hizmetlerin verilmesine de destek olacak. Ayrıca tüm bu çalışmaların yanı sıra olabilecek düzensiz nüfus hareketlerine yönelik olarak AFAD ile koordineli müdahale planları da oluşturuldu'açıklamasını yaptı. Türkiye sınırı dışında İdlip´te 5 kamp, 12 yetimhaneye destek verildiğini, yetimhanelerde, anne ve babasını kaybeden 9 binin üzerinde çocuğun barındığını ifade eden Kızılay, yazılı açıklamasında, yetimhanelerdeki çocukların her türlü türlü iaşeleri ile eğitimlerinin Kızılay tarafından karşılandığını belirtti. Açıklamada, İdlib´te bir milyonun üzerinde anası babası ya da ikisinden bir tanesi olmayan, aralarında 5-6 yaş altı ve bebeklerin de bulunduğu korunmasız çocuk bulunduğu da kaydedildi.
Reuters´in haberine göre de, Suriye Dışişleri Bakanlığı, TSK birliklerinin İdlip bölgesinden ´derhal ve koşulsuz olarak´ çekilmesini istedi. Suriye resim haber ajansı SANA´nın haberine göre de, Türkiye´nin İdlip´e yönelik adımlarının Astana´da yapılan Surile konulu görüşmelerde garantör ülkeler arasında sağlanan anlaşmaların içeriği ile ilgisinin olmadığı savunuldu. Ancak bunlar geleceğe yönelik diplomatik tavırlar olarak da yorumlanıyor.


Anahtar Kelimeler: Akar ikinci sınırda

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00