Akar´dan sınırda inceleme

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınırındaki birlikleri incelemek ve denetlemek üzere Hatay´ea geldi. Millî Savunma Bakanı Akar´a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever de eşli

HATAY 9.05.2022 09:45:35 0
Akar´dan sınırda inceleme

Hatay Havalimanı´nda Hatay Valisi Rahmi Doğan, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Millî Savunma Bakanı Akar, oradan sınırın sıfır noktasındaki Şehit Yüzbaşı İlker Acar Hudut Karakoluna gitti. 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu´dan hudut tekmili alan Akar, Türk bayrağını Hudut Karakol Komutanı´na öperek emanet etti. Bakan Akar, burada alınan tedbirlere ilişkin brifing aldı, gözetleme kulesine çıkarak hududu inceledi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, sınır hattındaki inceleme ve denetlemelerinin ardından Antakya´ya geçti. Akar ve beraberindeki komutanlar, Antakya´daki Hatay Valiliği Meclis Kültür ve Sanat Merkezini de ziyaret edip, Vali Rahmi Doğan Kütüphanesinde ders çalışan öğrencilerle sohbet etti.

Millî Savunma Bakanı Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever ile birlikte Suriye sınırının sıfır noktasındaki inceleme ve denetlemelerini sürdürdü. Sınırdaki Şehit Yüzbaşı İlker Acar Hudut Karakoluna giden Akar, aldığı brifing sonrası gözetleme kulesine çıktı ve burada nöbet tutan askerden hudut tekmili aldı; araziye yönelik bilgi aldı ve daha sonra Ceyhun Maraşlı adlı askere annesinin Anneler Günü´nü kutlayıp kutlamadıklarını sordu, ´Zamanım olmadı´ yanıtı üzerine cevabını alması üzerine Bakan Akar, askerin annesi ile görüşmesini sağladı ve telefonu alan Akar, anneye, “Aslan gibi delikanlı yetiştirmişsiniz sizleri tebrik ediyorum. Vatanına, milletine büyük bir fedakârlıkla hudut hattında hizmet ediyor. Onunla ne kadar gurur duysanız azdır. Saygılarımızı sunuyor, Anneler Gününüzü kutluyoruz' dedi. Asker Maraşlı´nın annesi de “Telefonunuzla çok mutlu oldum. Ceyhun sizlere emanet, biliyorum ki o emin ellerde” diye konuştu. Millî Savunma Bakanlığının internet sitesin yer alan açıklamalara göre, Akar, terhisine bir hafta kaldığını belirten nöbetçi Özcan Harman´ın annesi ile de görüştü ve “Böyle bir delikanlıyı yetiştirdiğiniz için sizleri tebrik ediyorum. Buradan kuş uçurtmuyorlar” dedi.

Akar, beraberindeki komutanlar öğle yemeğini Şehit Yüzbaşı İlker Acar Hudut Karakolunda askerlerle beraber yedi, oradan telefonla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Telefonla sınırdaki hudut kartallarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Savunma Bakanı Akar´ın hudut hattındaki denetlemelerinin önemli olduğunu ifade etti ve 'Ordumuz, şu ana kadar hudut boylarında en ufak bir yanlışa fırsat vermedi. Ordumuzun siz değerli mensuplarını şahsım, milletim adına alkışlıyorum. Bu gayretleriniz tarih boyunca unutulmayacaktır” diye konuştu.

Sınır ve ötesindeki operasyonlarla ilgili açıklama

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye sınırının sıfır noktasında gerçekleştirdiği inceleme ve denetlemelerin ardından Habertürk Televizyonunun sorularını da yanıtladı. Sınırın güvenli olduğunu ifade eden Akar, şöyle konuştu: 'Hudutlarımızla alakalı bildiğiniz gibi burada gerçekten bu kaçak geçişler ve düzensiz göç konusunda çok ciddi bir mücadele verilmekte, çalışma yapılmakta, gayret gösterilmekte ve bunu yaparken de binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde olayın insani boyutunu hiçbir zaman ihmal etmeden bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmanın, bu emeğin devamına rağmen bazen maalesef birtakım böyle sahte (fake) haberlerle birtakım dezenformasyon çalışmalarının olduğunu da üzülerek müşahede ediyoruz. Çok değişik mekânlarda çok değişik zamanlarda çekilmiş bazı fotoğraf ve filmlerle ciddi bir algı operasyonu yapılıyor. Buradaki Mehmetçiğin emeğine karşı gerçekten hiç uygun olmayan bir davranış biçimi bu. Bu kişi ve gruplarında bu hareketlerinin yanlış olduğunu her seferinde ispatlamak durumunda kalıyoruz. Bunu da ispatlamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Daha önce bildiğiniz gibi bundan bir müddet önce yine basın mensubu arkadaşlarla beraber İran sınırında beraberdik. Oradaki çalışmalarımızı gördük, gösterdik; onları arkadaşlarımızla paylaştık. Gerçekten bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Mehmetçiğin yaptığı faaliyetler olarak her şeyi, her zaman her yerde övünerek güvenle buradaki faaliyetlerimizi gösterebiliyoruz. Gayet şeffaf bir şekilde sizin de sabahtan beri müşahede ettiğiniz şekilde. Çünkü biz burada Cumhuriyet tarihimizde hiç olmadığı kadar hudutlarımızın kontrol altında olduğunu söylüyoruz.'

Akar, 'Bu görüntüler Türkiye´den değil mi?' sorusu üzerine de şunları söyledi: 'Değil. Şimdi bizim daha önceki başlangıçta biliyorsunuz özellikle Fırat Kalkanı harekâtına kadar insani noktai nazarına yaklaşmak sureti ile bir milyondan fazla insan Suriye´de biliyorsunuz rejim tarafından katledildi, öldürüldü ve bunlara karşı bu çerçevede bizim duyarsız kalmamız mümkün değildi. Dolayısıyla o tarihlerde bu insanlar kendilerine güvenli bir yer almak zorunda, kendi hayatlarını kurtarmak zorundaydı. Hem rejimin hem de orada teröristlerin zulmünden kurtulmak için insanların bir sığınacak yerleri vardı. Zaten uluslararası hukuk çerçevesinde bu konuda yapmamız gereken sorumluluklarımızı, hem insani hem vicdani hem de hukuki olarak yerine getirdik ve bu manada bu belli zamana kadar bu böyle oldu ama şu andaki yaptığımız çalışmalarla buradaki faaliyetlerin son derece kontrol altında olduğundan herkes emin olabilir. Birliklerimizin takviye edildiğini, birliklerin personel sayısının artırıldığını, buradaki bizim araç gereçlerde en yeni teknolojilerin kullanıldığını bizler, sizler de gördünüz biraz önce. Altyapı elektrifikasyon yani elektrik aydınlatma sistemi ve yol sistemlerinin yapıldığını ve bu çerçevede de çalışmalarımızın yoğun bir şekilde devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz. Ve bununla alakalı çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarla alakalı bizim söyleyebileceğimiz tek şey gerçekten Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında asil milletimize ve devletimize biz şükran borçluyuz. Çünkü burada gerçekten ne ihtiyacımız varsa bunlar en etkili şekilde en üst teknoloji ile karşılanmakta bizde bunu burada elimizden geldiğince büyük bir gayretle kullanmaktayız. En etkin şekilde mehmetçik bunu kullanıyor. Bizim burada hem Mehmetçiğin hem de tüm buradaki özellikle bu kara kuvvetleri personelinin, hudutçuların yaptığı çalışmalardan dolayı bizim onların emeklerine saygı göstermekten başka yapacağımız bir şey yok.'

Akar, Irak´ın kuzeyindeki Zap bölgesine düzenlenen Pençe-Kilit´i operasyonunda 10 asker şehit olurken, 73 terörist etkisiz hâle getirildiğini anlattı ve 'Bu 73 terörist; görülen terörist, etkisiz hâle geldiğini gördüğümüz teröristler. Bunun dışında çeşitli şekillerde orada ulaşılamayan yerlerde, mağaraların içinde ve diğer sığınaklarda, barınaklarda etkisiz hâle getirilmiş teröristler olması da çok çok muhtemel. Bunları biz zaman içinde teröristlerin yapacağı konuşmalardan vesaireden öğreneceğiz, çeşitli kaynaklardan bunu takip ediyoruz. Zap bölgesine bir daha giremeyecekler. O bölgenin etrafını çevirdik ve çalışmalar mağaralar, inler, sözde barınaklar, sığınaklar, sözde onların birtakım toplanma yerleri ne varsa bunların hepsinin, tek tek etkisiz hâle getirilmesi, tahribi için' diye konuştu.
Suriye´nin kuzeyinde ve TSK´nın kontrol ettiğimiz bölgede 4-5 milyon kişinin bulunduğunu, 4 milyon Suriyelinin de Türkiye´de olduğunu anlatan Akar, 'Türkiye´deki bu 4 milyon da son zamanlarda alınan tedbirler çerçevesinde dönüş başlamış bulunmakta. Dolayısıyla bu dönüş nedeniyle şu anda Türkiye´deki rakamın 3 milyon 700´e kadar düştüğünü de söyleyebilirim' değerlendirmesini yaptı.


Anahtar Kelimeler: Akar sınırda inceleme

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00