Akçay´da da “Toplantı sonlandırılmıştır”

İskenderun´un Güzelköy, Bekbele ve Aşkarbeyli mahallelerinde yapılması planlanan Olivin (maden) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine yönelik ÇED /Çevresel Etki Değerlendirmesi) kapsamındaki halkın katılım toplantısı, halkın karşı ?

İSKENDERUN 8.04.2021 13:01:48 0
Akçay´da da “Toplantı sonlandırılmıştır”

Toplantı yapılmasına izin verilmemesi üzerine hazırlanan tutanakta, “İlgili kişiler başkanlığında hazır bulunuldu. Halkın bilgilenip isteyip istemediği soruldu. Bilgilenmek istemediklerini belirttiler. Halk toplantı yapılmasını istemediğini söyledi. Bunun üzerine toplantı sonlandırılmıştır” denildi.

İskenderun´un tarım ve hayvancılıkla öne çıkan, yayla statüsünü koruyan, ikamet etmeyenlerin mahalleye girmelerine izin verilmeyen ve geniş güvenlik önlemi alınan Akçay´da toplantının yaptırılmamasının ardından toplananlara müdahale edildi, gözaltılar yaşandı.

Akçay´da toplantı başlatılmadan önce bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisinin maden ocağı ve kırma eleme tesisine ilişkin geldiklerini bildirmesi üzerine alanda toplanan yöre sakinler istemediklerini bildirdi, ‘istemiyoruz´ diye alkışla karşı çıktı. Akçay´da ‘madene hayır´ sloganının da atılması üzerine yöre sakinlerine yönelik, “Bilgilenmek istiyor musunuz?” diye soran görevli, tutanağı da bu yönde hazırlamak üzere binaya girince dışarıda kalanlar tutanağın talep yönünde hazırlanarak paylaşılmasını istedi. Alanda toplananlara yapılan müdahalede ise 4 kişinin gözaltına alındı. Toplantının ardından, toplantıya katılmak isteyenlerin engellendiği yönünde tespit yapılarak şikayette bulunulacağı kaydedildi.

Tutanağın hazırlanmasının ardından sonucu yöre sakinleriyle paylaşan CHP İskenderun Meclis üyelerinden Bülent Kırmızıoğlu, “Toplantı yapılmamıştır diye tutanak tutulmuştur. Süreç devam etmektedir” dedi. Kırmızıoğlu, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti. Tutanağın ardından şirket temsilcileri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri alandan ayrıldı.

CHP´den müdahaleye kınama

CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da toplantıda gösterilen tutumu kınadıklarını bildirdi. Mansuroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Bugün Akçay ve çevre mahallerinin kendi doğasına, havasına suyuna ve zenginliklerine sahip çıkma mücadelesinde çevreyi katleden iktidar destekli günümüz canavarlarına karşı verilen mücadelede il ve ilçe yönetim kurulu üyelerim, kadın ve gençlik kollarım, sivil toplum kuruluşları beraber yaptığımız destek açıklama ve etkinlik ÇED raporu toplantısı engellemesinde bizlere karşı gösterilen tutumu kınıyorum. Arkadaşlarımızla beraber saldırı ve almış olduğunuz darbeleri bir şeref madalyası olarak taşıyacağım. İlk raunt kazanılmıştır. Kendi değerlerine sahip çıkan bölge halkına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum.”

Biz çocuklarımıza ne söyleyeceğiz?

Bir mahalle sakini, maden ocağı ve eleme tesisine karşı çıkışı sürdüreceklerini belirterek, “Bana tozun içinde ev yapıp bırakmış diyecekler. Ben bunu istemiyorum. Ben çocuklarımın temiz bir havada, ortamda yaşamasını istiyorum. Bu Akçay´a bu ocağı yaptırmayacağız” diye konuştu.

Bölgedeki tesislerden dolayı balkona çıkamaz, cam açamaz durumda olduklarını dile getiren diğer bir mahalle sakini de bir terör sorunu karşısında devletin yanında siper olmaya hazır olduklarını, ancak bu sorunla ilgili tüm siyasileri sahip çıkmaya çağırdı.

/resimler/2021-4/8/1329351768616.jpg

/resimler/2021-4/8/1330191457105.jpg

/resimler/2021-4/8/1331044895484.jpg

/resimler/2021-4/8/1332192553092.jpg


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00