Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yörede iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere Akdeniz meyve sineği ile mücadele için ücretsiz hidrolize proteini dağıttı.

GÜNCEL 24.08.2022 16:37:00 0
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele

İskenderun/SES

 Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Dörtyol Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere yönelik etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Çolakoğlu, 'Anavatanı Afrika´nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz meyve sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülmektedir. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için yörede turunçgiller ve Kayısı, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin, elma ve incir meyvelerinde zarar vermektedir. Birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için bu sineklerle mücadele büyük önem taşımaktadır. Akdeniz meyve sineği, Dünya Ticaret Örgütü kararıyla ihracat toleransı sıfır olan, zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz meyve sineği, sarımsı renk ile ayırt edilebilinir. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan bu sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alıyor. Ağustos ayı içinde bahçelere asılan tuzaklar aracılığıyla ergin sineklerin çıkış kontrolleri yapılırken, Akdeniz meyve sineği tespit edildiğinde meyveler vurma olgunluğuna erişmişse mücadeleye başlanır. Meyvelerde zarar oluşturma zamanı; meyvelerin vurma olgunluğuna erişiminin dipten itibaren sararma başlamasıyla anlaşılır. Çiftçilerin zararlı mücadelesinde ortak hareket etmesi mücadelenin başarısını arttırır' değerlendirmesini yaptı.
Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelenin ´tuzak metodu´ olduğunu ve feromonlar kullanılarak uygulandığını anlatan Çolakoğlu, 'İçinde karşı cinsin kokusunu bulunduran tuzaklar, böcekleri cezbederek imha etmektedir. Böylelikle erginler yok edilerek böceklerin üremesi engellenmekte. Tuzaklar bir dönüme 5 adet asılarak yerleştirilir. Meyvelerde kalıntı bırakmayan bu yöntem, 120 güne kadar etkili olmaktadır. Yerden yaklaşık 1.5 metre yükseğe asılan bu tuzaklar, ağacın güney yüzüne yerleştiriliyor. Çiftçilerin tuzakları kurarken veya kaldırırken eldiven takması gerekir. Tuzakların meyve renk değişiminden ortalama iki hafta önce asılması, tuzakların etkinliğini artırıyor. Birçok Akdeniz ülkesinde kullanılan bu tuzakların kullanımı kolay, ekonomik ve depolaması zahmetsizdir' açıklamasını yaptı. Slayt gösterisi ile uygulama tekniklerinin anlatıldığı etkinliğe katılan üreticilere ücretsiz olarak hidrolize protein dağıtıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19