'Akıtılan kan, bir avuç egemenin çıkarı için'

Filistin halkına destek veren İskenderun İHD: Akıtılan kan, bir avuç egemenin çıkarı için

GÜNCEL 19.05.2021 16:40:11 0

Akın Bodur/İskenderun

Dünyada insani değerlere yönelik sandırıların arttığını ifade eden İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Başkanı Coşkun Selçuk, İsrail´in Gazze´ye yönelik saldırılarını protesto etti, ´insanların insan olmaktan kaynaklı´ haklarının yok sayıldığını belirtti. Filistin´de yaşanan olayları eleştiren Coşkun, 'İsrail devletinin Filistin topraklarına ve halkına yönelik uyguladığı sistematik şiddet ve saldırılardır' dedi.

'Açıklamalarda insani yön unutuluyor'
İskenderun´un Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD şube başkanı Coşkun, devletlerin, uluslararası sözleşmelerle uyacaklarını taahhüt ettikleri anlaşmalara uymadığını, bunları denetlemekle yetkili kurum ve kuruluşların da aciz durumda olduğunu, insanlığın, devletlerin halklara yaşattığı olaylara karşı çeşitli manipülasyonların etkisiyle seyirci durumunda kaldığını söyledi.
'İnsan, haklarıyla insandır; Susma, sustukça sıra sana gelecek; Yaşasın hakların kardeşliği' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Coşkun, şunları söyledi: 'Dünyada, insan hakları, eşitlik, özgürlük mücadelesi veren insanların direnişi ne yazık ki bu gidişin önüne geçmeye yetmiyor. Filistinliler binlerce yıldır yaşadıkları topraklardan zorla çıkarılıp, yerlerine evrensel insan hakları değerlerine ve uluslararası hukuka aykırı bir şekilde İsrailliler yerleştiriliyor. Bunun en son örneği, yakın zamanda Doğu Kudüs´teki Şeyh Cerrah Mahallesi´nin Filistinli sakinlerinin tahliyesi kararı oldu. İsrail devlet güçleri en acımasız şekilde halka saldırdı. Yapılan saldırılar sonucunda aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. BM verilerine göre, Gazze´de 52 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı 6 hastane 9 sağlık merkezi dahil olmak üzere en az 132 bina tamamen yıkıldı 316 bina zarar gördü. Bu kadar acımasızlığın yaşandığı bu süreçte BM görevini yerine getirip bu katliamı durduramıyor. Yapılan açıklamalarda insani yön unutuluyor, sadece yapılan ticaret göz önünde bulundurularak yaklaşım sergileniyor. Türkiye´de hükümetin İsrail saldırılarına ilişkin tutumunda tutarsızlıklar devam ediyor. Kapitalist sistem insanı ve insanlığı unutturdu. Ortadoğu´da yaşanan dini taassup savaşları halklarda nefes alacak hal bırakmadı. Savaşların biri bitmeden diğeri başlıyor. İnançlar ve kimlikler üzerinden savaşlar körüklenirken silah tüccarları en güçlü dönemlerini yaşıyor, dünyaya yön veriyorlar. Suriye´de yaşanan savaş bütün dünyayı etkiledi. Dünyadaki emperyal güçlerin hesaplaşma alanına döndü. Bütün dünya halklarının yaşanan bu din ve kimlik savaşlarına artık dur demelerinin zamanıdır. Akıtılan bu kadar kanın bir avuç egemenin çıkarı için olduğunu artık görmelidir. Artık savaşlara dur demeliyiz, insanın insanı öldürmesine dur demeliyiz. Her inanç her kimlik en az onu bastırmaya yok etmeye çalışanların inançları ve kimlikleri kadar değerlidir. Bütün dünyada insanların kendi kimlikleri ve inançları ile özgürce yan yana yaşadığı bir sistem kurmak için irademizi ortaya koymalıyız. Bugüne değin yaşanan acı tecrübeler, İsrail devletinin sürdürdüğü işgal ve saldırı politikalarının hiçbir şekilde barışa ve Ortadoğu halklarına hizmet etmediğini açıkça göstermiştir. İsrail devleti Filistinlilere yönelik şiddeti ve yerinden etmeleri durdurmalı, her türlü ayrımcılığa son vererek insan haklarına saygılı olmalı, 1967 yılındaki sınırları esas alan iki devletli çözüm için adım atmalıdır. İlk adım olarak da, bugünlerde yeniden başlatılan Gazze Şeridi bölgesine yönelik saldırılar ve abluka uygulamaları derhal sonlandırılmalıdır. BM ve uluslararası toplumu da Filistin halkına yönelik zulme karşı etkin ve samimi tutum almaya, barış ve adaleti tesis etmeye çağırıyoruz. İnsan haklarından demokrasiden eşitlikten barıştan yana taraf olduğumuzu ve mazlum Filistin halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.'


Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

  • BIST 100

    10154,25%1,08
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2394,28% -1,16
  • Ç. ALTIN

    3876,85% -0,25