“AKP ve MHP açlık sınırının altında yaşama gözyumuyor”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlarının eş zamanlı gerçekleştirdiği ‘Asgari Ücretten Verginin ve Kesintilerin Kaldırılması´na yönelik basın açıklaması Hatay´da Antakya Ulus Meydanında yapıldı.

SİYASET 6.11.2021 09:11:58 0
“AKP ve MHP açlık sınırının altında yaşama gözyumuyor”

CHP İl yöneticileri, Antakya ve Defne ilçe örgütü yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcilerinin de katıldığı, CHP Emek Büroları adına Asgari Ücrette Vergi kesintisine son verilsin´ sloganının yeraldığı pankartının açıldığı basın açıklamasında konuşan İl Başkanı Ramiz Parlar, “Asgari ücretin vergi muafiyetini AKP ve MHP engelliyor” dedi.

“Bu kesinti en büyük adaletsizlik”

Bir asgari ücretlinin yılın dört ayından fazla bir sürede sadece vergi ödemek için çalıştığına dikkat çeken, öte yandan iktidarın 10 yılda ‘beşli çete´ olarak adlandırılan gruplara 128 kez vergi affı getirdiğini vurgulayan Parlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her bir kurumda 3´er 5´er maaş alan yandaş bürokratların bu ülkeye vergi ödeyip ödemediği belirsizdir. Yandaş şirketlerin vergi ödememek için mal varlıklarını başka ülkelerdeki banka hesaplarına gönderdiği, uluslararası belgelerce tescillenmiştir. Yandaşından almadığı vergiyi vatandaşından alan tek adam rejimi yandaşın borcunu vatandaşa ödetmektedir. Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak tek adam hükümetinin asli görevi haline gelmiştir. Türkiye´de vergi kaçıranlar, vergi affından yararlananlar düşünüldüğünde, açlık sınırı altında yaşayan asgari ücretlilerden vergi kesintisi yapılması en büyük adaletsizliktir.”

Kesinti yapılmasa asgari ücret 3.577 TL olacak

Şu anda asgari ücretin brüt olarak 3 bin 577 olmasına karşın vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçtiğini, kesintinin aylık toplam kesinti tutarının 752 lira olduğunu sözlerine ekleyen Parlar, “Bir başka deyişle asgari ücretten kesintilere son verildiğinde, asgari ücretlinin geliri 752 TL artışla 3 bin 577 TL´ye yükselecektir” diye konuştu.

Teklif ve öneriler reddediliyor

Cumhuriyet Halk Partisi olarak sadece 2018 yılından itibaren bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde defalarca kanun teklifleri ve önerge verdiklerini, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun imza sahibi olduğu, ‘asgari ücretten vergi kesintisine´ son verilmesine ilişkin verilen kanun teklifinin halen mecliste bekletildiğini kaydeden Parlar, en son Ekim 2021´de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Vergi Yasası görüşmelerinde ‘asgari ücretlilerin gelir vergisinden muaf bırakılması´na yönelik CHP önerisinin AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.

'Kesintilerin kaldırılmasını AKP-MHP engelliyor'

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ‘asgari ücretliler vergi ödemesin, aldıkları ücretten herhangi bir kesinti olmasın, en azından asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyeye´ çekilsinde ısrarı sürdürdüklerini ifade eden Parlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AKP ve MHP ittifakı ısrarla ve inatla asgari ücretlilerin vergi yükü altında ezilmelerine, açlık sınırı altında yaşamalarına göz yummaktadır. Ekonomik buhranın en büyük bedelini; aç kalan, kirasını karşılayamayan, faturasını ödeyemeyen, asgari ücretliler ödemektedir. Şimdi kalkıp, asgari ücreti insanca yaşanabilecek bir seviyeye getireceğiz diyenler, eğer ki bu görüşlerinde samiyse hodri meydan! Adil bir dünya diye nutuk atan, “Dünya 5´ten büyüktür” diye sürekli sözüm ona dünyaya mesaj veren Cumhurbaşkanı, evvela kendi ülkesindeki adaletsizliğe son versin. Halkın 5´li çeteden büyük olduğunun farkına varsın. Yıllardır bekletilen kanun tekliflerimiz meclise getirilsin ve asgari ücretliden vergi kesintisine son verilsin. Asgari ücret en azından yeni yıla kadar 3 bin 577 TL seviyesine getirilsin. İktidara son çağrımız! Bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa derhal son verilmelidir. Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00