Alana çağrı

İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi halka açıklama ve bildiri ile seslendi

GÜNCEL 28.04.2022 10:17:38 0
Alana çağrı

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi, basına yaptığı açıklama ve halka dağıttığı bildiri ile yörede yaşayan yurttaşları 1 Mayıs Pazar günü yapılacak yürüyüş ve mitinge davet etti. Mitingin, 1 Mayıs günü saat 15.00´da sahildeki İskenderun Belediyesi Evlendirme Dairesi önünde toplanıp, yürüyüşe geçilmesiyle başlanacağını belirten tertip komitesi başkanı Mustafa Ünsal, mitingi ise Atatürk Anıtı Alanında yapılacağını anımsattı. Kentin Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Ünsal, 'Birlikte değiştireceğiz' dedi. 1 Mayıs, Antakya´da da kutlanacak.

'1 Mayıs şiarı: Birlikte değiştireceğiz'
Selda Bağcan´ın türkülerinin seslendirildiği Gezi Umuttur; Hepimiz gezideydik; Gezi direnişi onurumuzdur' dövizlerinin taşındığı basın açıklamasında 'Sermayeye değil, halka bütçe; Kurtuluş yol tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz; Sermayeye teslim olmayacağız; Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları arasında konuşan Ünsal, 'Ülkemizde milyonlarca işçi, emekçi kendi bayramlarına, Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs´a gittikçe ağırlaşan sorunlarla giriyor. Elbette ki kamu emekçileri olarak bizlerin yaşadığı sorunlar 84 milyonluk nüfusun yüzde 99´nun yaşadığı sorunlardan bağımsız değildir. 1 Mayıs şiarımızı ´Birlikte değiştireceğiz, birlikte 1 Mayıs´a, olarak belirledik' değerlendirmesini yaptı.

İktidarın emek karşıtı politikalarından nemalanan bir avuç mutlu azınlığın dışında kalan herkesin her geçen gün daha fazla yoksullaştığını belirten Ünsal, Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de bulunduğu açıklamada konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Yoksulluk, ailelerimiz ile birlikte toplumun 20 milyonluk bir kesimini oluşturan kamu emekçileri ve kamu emeklileri olarak bizim için de uzunca bir süredir en temel sorun olmaya devam etmektedir. Bir ülkede refah durumunu görmenin en kolay yolu o ülkedeki yasal en düşük ücrete yani asgari ücrete ve diğer ücretlerin asgari ücret karşısındaki durumuna bakmaktan geçmektedir. Buna göre tüm ücret gelirleri son yirmi yılda asgari ücret seviyesine daha fazla yaklaşmıştır. Bugün neredeyse her iki çalışandan biri asgari ücretli haline gelmiş, dolayısıyla Türkiye tam anlamı ile bir asgari ücretliler ülkesine dönüşmüştür. Geldiğimiz noktada uzun uzadıya analizler yapmaya gerek yoktur. Devletin resmi verilerini temel aldığımız ´kamu emekçilerinin, emeklilerin yoksulluk tablosu´ bile tek başına altı milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizim maaşlarımız ile asgari ücret arasındaki makasın da kapandığını göstermeye, yoksulluğumuzu net olarak gözler önüne sermeye yetmektedir.'

'Yapılan zamlar geri alınsın'
İstemlerini 8 madde halinde sıralayan Ünsal, 'Ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, kimsenin cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği bir ülke; Sendikal hak ve özgürlüklerin, hak arama yollarının önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen KHK´lıların işine geri döndüğü bir demokratik bir çalışma yaşamı; Emperyalistlerin çıkarları adına sürdürülen savaş ve çatışmaların olmadığı, halkların kardeşliğini, emeğin birliğini sağlayacak adımların atıldığı, eşit yurttaşlık, barış ve kardeşliğin hakim olduğu bir dünya; Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulmasını, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasını, İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edilip 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalanmasını; Maaş-ücretlerin insanca yaşamaya yetecek bir seviye yükseltilmesini, herkese güvenceli istihdam sağlanmasını, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmesini; Tüm tüketim maddelerine yapılan zamların geri alınmasını; Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmesini; Kamu özel iş birliği projelerinin, döviz garantili ihalelerin sonlandırılmasını, çevre ve doğa talanına son verilmesini istiyoruz' diye konuştu.
Şair Nazım Hikmet´in “Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan' dizelerindeki gibi bir memleket istediklerini anlatan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Ünsal, kamu emekçileri, tüm emekçileri ve halkı, insanca bir yaşam, güvenceli bir iş, güvenli gelecek için 1 Mayıs´ta omuz omuza olmaya çağırdıklarını belirtti.
2013´teki Gezi Parkı protestolarına ilişkin beraat kararının bozulması sonrası mahkemenin 17 sanıklı davada karar verdiğini anımsatan İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Ünsal, mahkemenin bir sanık hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7 sanık hakkında da 18´er yıl hapis cezası verilmesini eleştirdi. Ünsal, 'Gezi protestolarının anayasal zeminde olduğu, düşünce ve ifade özgürlüğü sayılması gerektiği yargı kararıyla 2 defa tescillenmesine rağmen üçünce defa yargılanmaya çalışılan Gezi olayları damgalanmak, Gezi Parkını ve çevreyi korumak isteyen ve toplumun her kesiminin desteğini alan temel hak ve talep arayışları karalanmak istenmektedir. Bu dava adil koşullarda gerçekleşmemiştir. Davanın üye hakimi iktidar partisinden milletvekili adayı olmuştur. Davadan çekilmesi için yapılan başvurular ve sanıkların savunma hakları, adil yargılanma hakları ihlal edilmiştir. Topyekun toplumsal muhalefet sindirilmeye, susturulmaya çalışılmaktadır. AYM ve AİHM kararlarının bile yok sayıldığı, uygulanmadığı bu süreçte demokrasi ve adalet mücadelesinden taviz vermeyeceğiz' dedi.
1 Mayıs açıklamasına katılanlar KESK´in ve komitenin hazırladığı bildirileri halka dağıttı. Komitenin hazırladığı ve kentin Ulucami Caddesi ile Şehitpamir Caddelerinde dün dağıtılan 1 Mayıs bildirisinde, '... Enerji zamları başkta olmak üzere tüm zamların geri alın8ması için, ücretlerimizin dolar karşısında erimemesine karşı dur demek için, emeklilere ve tüm çalışanlara insanca yaşanabilir bir ücret için, işsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe dur demek için, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için, insan hakları ihlallerine dur demek için, yaşam biçimine müdahaleye dur demek için.... haydi 1 Mayıs´a' ifadesine yer verildi. KESK´in bildirisinde de Metin Eloğlu´nun 'Haydi uyan, Aydınlığa çık da çil gözlerin ışısın, İlkyazlar sıcağı biriksin yüreğine, Yoksul olsan da uylan, garip olsan da uyan. Madem ki güzelsin, güzeli yaşamak için, madem ki iyisin, iyiliği yaşamak için, Madem ki umutlusun, umudu yaşamak için' dizelerinin de yer aldığı açıklamaya yer verildi.

 

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19