Albayraktan ‘form´ önerileri

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Diyetisyeni Eray Albayrak, yaz aylarında formda kalabilmek adına önerilerde bulundu.

SAĞLIK 8.06.2020 15:48:47 0
Albayraktan ‘form´ önerileri

Her mevsim olduğu gibi, yaz mevsiminde de vücudunun yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacın olduğunu ifade eden Eray Albayrak, “Tüm besin gruplarında yer alan besinlerle çeşitlendirilmiş, parmak iziniz gibi sadece size özel düzenlenmiş, gereksinmelerinize, kan parametrelerinize, vücut analizine uyumlu bir beslenme programı, bu süreçte en büyük destekçiniz olacaktır. Yaşam tarzı haline getirilmemiş bir beslenme programı benimsemeden; maalesef ne bu yaz, ne de gelecekteki diğer yaz mevsimlerinde sağlıksız olmak kaçınılmazdır. Geç vakitte uyanılması sonucu geç yapılmış kahvaltı öğünleri, akşam yemeğine kadar dengesiz ve sık yapılmış yanlış atıştırmalık öğünler ve arkasından gelen geç vakitte yenmiş ağır bir akşam yemeği, yaz aylarında sık yapılan hatalardandır. Azalan öğün sayısı ile beraber maalesef metabolizma hızı da çok yavaşlar. Öğün sayısını arttırmak, öğün aralarını 2-3 saat şeklinde tutmak metabolizmanı hızlandıracaktır. Öğünlerin içeriği de oldukça önemli, kaliteli protein, karbonhidrat ve yağ içerikli sağlıklı öğünler ve uygun porsiyonlarla yaz aylarında metabolizma canlandırıla bilinir” açıklamasında bulundu.

“Rengârenk meyvelerle antioksidan depolayın”

Yazın renkli meyve ve sebze tüketiminin önemli olduğuna dikkat çeken Eray Albayrak, “Düşük kalori içeriğine sahip meyve grubu da, yazın tezgâhlardaki çeşitliliğiyle büyük avantaj sağlamaktadır. Meyveler; folik asit, A, E, C, K, B2 vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi mineralleri; lutein, beta karoten gibi antioksidanları içeren ve aynı zamanda lif kaynağı olan, doğanın bize sunduğu en renkli armağanlardandır. Uygun porsiyonda, ara öğünde tercih edilen meyveler; hem serinletici, hem kan şekerini dengeleyici, oldukça düşük kalorili fit besinlerdir. Ayrıca süt ve süt ürünleri de öğünlerde uygun ölçüde kullanılmalıdır. Süt ve süt ürünleri; hem tokluk süresini uzatır, hem de içeriğindeki kalsiyum ile yağ yakımını hızlandırır. İster yağsız süt ile hazırlanmış kahve, ister yemeğin yanında tercih edilen ayran veya cacık, metabolizmanızın çalışmasına destek olacaktır. Günde 2-3 bardak yağsız süt ve yoğurt tüketimi, bedeni sağlıkla yaza hazırlayacak ve yazı fit geçirmeye destek olacaktır” şeklinde konuştu.

“Su içmek için bahanen olmasın, kalorisiz!”

Yetersiz su tüketiminin, kabızlığa neden olabileceğini ve metabolizmayı yavaşlatabileceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Albayrak, “Yaşam boyu; bedeni temizleyen, detoks etkisi yaratan, metabolizmayı canlandıran en önemli içecek sudur. Unutmamız gereken bir nokta var ki, elbette tükettiğimiz suyun da bir sınırı olmalıdır. Bununla birlikte düzenli fiziksel aktivite yoksa; uygun bir beslenme programı benimsenmeden, gün içinde 5-6 litre su içip, kilolara veda edemezsiniz. İdeal olan, günlük harcadığın enerjinin her bir kalorisi için 1-1,5 mililitre su tüketmek olacaktır. Ayrıca haftanın 4 günü ortalama 45 dakikalık tempolu yürüyüşler; hem yağ yakımına, kas gelişimine destek olacak, hem de mutluluğun kaynağı seratonin seviyeni arttıracaktır. Düzenli yapılan egzersiz ile oksijen alımınızı arttırabilirsiniz ve oksijen kapasitenizi ne kadar arttırırsanız, hücreleriniz o kadar taze ve güçlü kalır. Çünkü tüm hücrelerinizin yaşamak için oksijene ihtiyacı var. Hem bedeninizi, hem ruhunuzu yıpratmamak adına; pozitif düşünmeli ve kendinizi doğanın kucağına bırakmalısınız. Açık havada yapılan düzenli fiziksel aktivite; bol oksijeni, bol oksijen pozitif düşünceyi, pozitif düşünce yaşamına yıllar ekleyecek ve tüm bunların yanına bir de sağlıklı kelimesi gelecek ve yaz mevsimleri, baharlar ve kışları size hep fit hissettirecektir” dedi.


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00