Alevilerden “eşit yurttaşlık” talebi

Ülkenin birçok yerinde alanlara çıkan ve İskenderun’da da ortak açıklama yapan 8 Alevi kurumu 'Torba yasası değil, Cumhurbaşkanı Kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz' dedi.

TÜRKIYE 13.11.2022 16:53:00 0
Alevilerden “eşit yurttaşlık” talebi

İskenderun/SES

Aleviler, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve Meclis’te görüşülen torba yasaya karşı İskenderun’da da tepki gösterdi. Alevi kurumları adına, “Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz” mesajı verildi. 

İskenderun Cemevi’nde düzenlenen eşzamanlı basın toplantısında Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri’nin ortak açıklamasını Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şubesi yöneticilerinden Makbule Güden okudu. Güden, “Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız; Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz” dedi.

“Alevisiz Alevi açılımı olmaz”

“Torba yasa değil, cumhurbaşkanlığı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” diyen Güden, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. Alevi toplumunun sorunlarını gerçekten çözmek istiyorsanız; Alevi toplumunun temsilcilerini mutlaka dinlemelisiniz dedik. Alevisiz bir alevi açılımı yapmayın dedik” diye konuştu.

“İnanç ve kimlik inkar ediliyor, bizi kendileri tanımlıyor”

Güden açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu kanun ile ibadetimiz olan Cem ve İbadethaneleri olan Cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. Sorundan yana değil çözümden yanayız dedik. Alevilik torbaya sığmaz dedik. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kuruldu. AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir” diye konuştu.

‘Laiklik ve demokrasi’ vurgusu

Açıklamasını “Aleviler var, Aleviler burada ve Alevilik haktır” diye sürdüren Güden, şunları kaydetti: Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. Ocaklarımıza, dergahlarımıza, inancımıza dokunmayın. Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inancın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız.  Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi – Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleri tarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar ifade ediyoruz ki; cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir. Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.”


Anahtar Kelimeler: Alevilerden yurttaşlık” talebi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19