Alevilere kurumlarına saldırıya tepkiler sürüyor

Ankara´da Muharrem Orucu´nun ilk gününde Alevi kurumlarına yönelik saldırıya tepkiler sürüyor.

HATAY 31.07.2022 17:28:13 0
Alevilere kurumlarına saldırıya tepkiler sürüyor

İskenderun Cemevi adına yapılan yazılı açıklamada, “Bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız” denildi. İyi Parti Hatay İl Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Cerrahoğlu, Hacı Bektaşi Veli Cemevine ve Alevi Kültürünü Araştırma Derneği AKAD´a ‘geçmiş olsun´ ziyaretinde bulundu. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınadı. Tosyalı, 'Buram buram provokasyon kokan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bunu yapanlar bilmeli ki; Kardeşliğimizi hiçbir güç bozamaz. Devletimizin en kısa zamanda müsebbiplerine cezasını verecegine eminiz' dedi.

Muharrem Orucu´nun ilk gününde Ankara´da Alevi kurumlarına yönelik saldırı gerçekleşmiş. Ankara Mamak´ta kimliği belirlenemeyen bir kişi, Şah-ı Merdan Cemevi´nde ibadet sırasında saldırıda bulundu; Türkmen Alevi Bektaşi Derneği´nde bir kadın yapılan bıçaklı saldırıda yaralandı. Ayrıca Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Batıkent Serçeşme Cemevi´ne yönelik de saldırılar oldu.

İskenderun Cemevi´nden zaldırılara karşı yapılan yazılı açıklamada, Canlarımıza, Cemevlerimize, ve kurumlarımıza saldıranlar, bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. Savaş çığırtkanlığına ve her türlü çatışma diline karşı barışın ve kardeşliğin saflarında yer alırız” değerlendirmesi yapıldı.

“Muharrem´in birinci gününden bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür” denilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Biz Aleviler dili dini inancı ırkı mezhebi ve cinsiyeti ne olursa olsun herkesin eşit ve özgür bireyler olarak yaşayabildiği kimsenin kimliğinden dolayı ötekileştirilmediği katledilmediği demokratik bir cumhuriyette bir arada kardeşçe yaşamı savunuyoruz. Biz Aleviler olarak diyoruz ki; Bozuk düzende sağlam çark olmaz! Bu adaletsiz düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Halklar inançlar ve kimlikler olarak omuz omuza vererek demokrasi ve eşit yurttaşlık haklarımızı birlikte kazanacağız! Sevgili canlar; Cemevleri milyonlarca Alevinin ibadethanesidir. Orada hiç kimseye makamı, dili, dini, rengi sorulmaz. Cemevlerine saldırmak aslında Anadolu halklarının hoşgörüsüne ve bin yıllık komşuluğa saldırmaktır. Biz zalimlerin, zorbaların, ırkçıların dışında kimsenin karşısında olmadık. Aleviler tarihi boyunca hiçbir halkın onurunu incitecek kalkışmada bulunmadı. Bundan sonra da böyle olacaktır. Dün bu ülkenin başkentinde 4 ayrı yerde , Alevilerin ibadethanelerine ve mekanlarına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırının tüm yönleriyle açığa çıkarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz; Cemevlerini tanımayan ve Anayasal statüye kavuşturmayan, Alevileri her türlü insanlık dışı asimilasyon politikasına tabi tutan hakir gören aşağılayan yaklaşımlarınız bu saldırılara zemin hazırlamaktadır. Taleplerimizi kabul edin ve ibadethanelerimizi yasal statüye kavuşturun.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19