Ali İsmail davasında "aynı karar"

Anayasa Mahkemesinin bozduğu ve yerel mahkemede yeriden yargılanan davada, karar verildi.

HATAY 18.01.2023 10:00:00 0
Ali İsmail davasında

Anayasa Mahkemesinin bozduğu ve yerel mahkemede yeriden yargılanan davada, Gezi Parkı protestoları kapsamında Eskişehir'de dövülerek ağır yaralanan ve hastanede komuda yaşamını yitiren Hataylı Ali İsmail Korkmaz'la davada yargılanan polis memuru Hüseyin E. hakkında 'kasten basit yaralama' suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Anayasa Mahkemesi, yapılan bireysel başvuru üzerine davayı bozunca, yargılamanın yeniden yapıldığı yerel mahkeme kararında direndi.

İskenderun/SES

Gezi Parkı protestoları kapsamında Eskişehir'de dövülerek ağır yaralanan ve hastanede komuda yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz ile ilgili davada yargılanan polis memuru Hüseyin E.'ne 'kasten basit yaralama' suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. 
Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozmuştu. Yeniden görülen davada, mahkeme heyeti, sanık polis Hüseyin E.'ye "kasten basit yaralama" suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geriye bıraktı. Ali İsmail'in abisi avukat Gürkan Korkmaz, “Öldürülen birinin sanığına bu cezanın verilmesi kabul edilebilir değil. Bu dava sadece Ali İsmail'in davası değil. Bu dava hak ihlaline uğramış devlet şiddetiyle öldürülmüş herkesin davası. Böyle bir davada basit bir karar verilmesi bizce hukuka aykırı. Biz bu kararı yeniden Yargıtay’a taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

"Dövülerek öldürülen birinin sanığa bu ceza kabul edilebilir değil"
Eskişehir'deki "Gezi Parkı" protestolarında sopa ve tekmelerle dövülen ve hastanede koma halindeyken yaşamını yitiren Hataylı üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı sonrası yargılama önceki gün yeniden yapıldı. 

Sanık polis Hüseyin E.  hakkındaki yargılamanın ilk duruşması Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savcı mütalaasında, sanık polis Hüseyin E.'n’in "kasten basit yaralama" suçundan cezalandırılmasını isterken, avukatlar da "eziyet" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanık polis Hüseyin Engin’e "kasten basit yaralama" suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasına karar verdi. Ali İsmail'in abesi avukat Gürkan Korkmaz, mahkemenin Anayasa Mahkemesi kararının dar yorumladığını düşündüklerini ifade etti. 

Avukat Korkmaz, "Geniş yorumla daha ağır ceza vermesi gerekiyordu. Çünkü ya kasten yararının alt sınırında ceza vermişti. Oysa Anayasa Mahkemesi yorumuyla eziyet olduğunu da kabul ederek daha üst sıradan ceza vermesi gerekiyor. Ama mahkeme yeniden yargılama yoluna gitmedi. Sadece eski kararı yeniden açıkladı. Aslında bir nevi topu Yargıtay'a atmış oldu. Oysa dövülerek öldürülen bir çocuğun sanığına bu cezanın verilmesi kabul edilebilir değil. Bu dava sadece Ali İsmail'in davası değil. Bu dava hak ihlaline uğramış devlet şiddetiyle öldürülmüş, herkesin davası. Böyle bir davada basit bir karar verilmesi bizce hukuka aykırı. Biz bu kararı yeniden Yargıtay’a taşıyacağız. Devamında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız. Mücadelelerimizi bu şekilde devam ettireceğiz” dedi.

Gezi Parkı protestolarında Eskişehir'de yapılan gösterilerde polis ve esnaf tarafından sopa ve tekmelerle dövülen ve hastanede yoğun bakımda yaşamını yitiren Hataylı 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, yerel mahkemenin kararı üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi, başvurucuların "eziyet yasağının" ihlal edildiğine ve başvuruculara 67.500 lira tazminat ödenmesine oy birliğiyle hükmetmişti. Mahkemenin bu kararı üzerine dava yerel mahkemede yeniden görüşülmüş, mahkeme eski kararını yenilemiş ve hükmün açıklanması geriye bırakmıştı.


Anahtar Kelimeler: İsmail davasında " karar"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19