Amaç ceza değil, tedbir

İskenderun´da dün yapılan maske denetimine katılan Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentet maske kullanımının iyi olduğunu ancak tedbir ve önlemlerin bırakılmamasını istedi.

GÜNCEL 12.08.2020 11:23:29 0
Amaç ceza değil, tedbir

* İskenderun´daki yurttaşların maske kullanımının Antakya´da yaşayanlara göre daha fazla olduğunu anlatan Doğan, 'Hatay, genel olarak koronavirüs hastalığına karşı uygulanan tedbirlere uyan illerden biri. Bu konuda birlikte hareket ediyoruz. İskenderun´da tedbirlere riayet ediliyor. Kentte işyerleri açık, ticarethaneler çalışıyor, ekonominin çarkları dönüyor. Bu süreçte iyi bir hayat için kurallara uymamız lazım. İstenmeyen tedbirlerin alınmaması için kurallara riayet etmeliyiz. Maske denetimleri sürüyor. Biz hatırlatma yapıyoruz. Kimseye ceza kesme niyetinde değiliz. Hatay, tedbirlere uyan illerden biri. Civardaki illere göre iyi durumdayız. Bunu bilerek hareket etmemiz lazım. Denetimler, çalışmalar olacak ama asıl olan yapabileceklerimiz, alabileceklerimiz tedbirlerdir. Bunlar da; maske, mesafe ve hijyen' değerlendirmesini yaptı.

 

Akın Bodur/İskenderun
İçişleri Bakanlığının talimatı doğrultusunda, İskenderun´da Hatay Valisi Rahmi Doğan´ın da katıldığı maske denetimi yapıldı. İskenderun´da halkın maske kullanımına uyduğunu belirten Hatay Valisi Doğan, 'Amacımız ceza yazmak değil, vatandaşı uyararak, salgına karşı tedbir almasını sağlamak' değerlendirmesini yaptı. İskenderun Kaymakamlığı, ´Sağlık için hepimiz için´ mottosu ile dün kentteki yaşamın tüm alanlarını kapsayan şekilde denetimin yapıldığını ve halka rehberlik edildiğini belirtti.

'Ceza kesme niyetinde değiliz'
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ferit Gül, meslek odası başkanları, İskenderun Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Kekeç, kurum yönetici ve personeli ile polislerin de katıldığı denetimde, Hatay´da yapılan en yoğun denetimin olduğu kaydedildi. Denetim kapsamında oluşturulan denetim görevlileri, cadde ve sokaklar, pazar, market, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, lokantalar, kafeteryalar, taksilerde maske denetimi yapıldı. Kentte yapılan denetime katılan ve İskenderun´daki yurttaşların maske kullanımının Antakya´da yaşayanlara göre çok daha fazla olduğunu ifade eden Hatay Valisi Doğan, 'Daha önce Antakya´da yaptığımız maske denetimi bugün de İskenderun´da yapıyoruz. Hatay, genel olarak koronavirüs hastalığına karşı alınan tedbirlere uyan illerden biri. Bu konuda birlikte hareket ediyoruz. İskenderun´da da vatandaşlarımız bu tedbire oldukça riayet ediyorlar. Maskesiz kimseyi görmedik neredeyse. İskenderun´da tedbirlere riayet ediliyor. Kentte işyerleri açık, ticarethaneler çalışıyor, ekonominin çarkları dönüyor.

Bu süreci iyi idare etmemiz lazım aksi takdirde önceki dönemler gibi bir takım istenmeyen tedbirler almak durumunda kalmayalım ama görünen o ki vatandaşlarımız bu tedbirlere riayet ettiği müddetçe süreci kontrollü bir şekilde götüreceğiz. Hastalık oranına da baktığımızda civar illere göre oldukça iyi durumdayız ama bu iyilik bizi rehavete sevk etmeden tedbirlerimizi almamız lazım. Bu süreçte iyi bir hayat için kurallara uymamız lazım. İstenmeyen tedbirlerin alınmaması için kurallara riayet etmeliyiz. Maske denetimleri sürecek Biz hatırlatma yapıyoruz. Kimseye ceza kesme niyetinde değiliz. Sadece vatandaşlara hatırlatmalarda bulunup birlikte süreci iyi bir şekilde yönetmeye gayret ediyoruz. Bunu bilerek hareket etmemiz lazım. Denetimler, çalışmalar olacak ama asıl olan yapabileceklerimiz, alabileceklerimiz tedbirlerdir. Bunlar da; maske, mesafe ve hijyen' diye konuştu. Şehit Pamir Caddesi esnaf ziyaretinde bulunan, maskesi bulunmayan yurttaşlara maske verilmesini sağlayan vali Doğan, koronavirüsle mücadelede bilinçli şekilde hareket ettiklerini de belirtti.

Belediyenin pazarda maske dağıtımı
Hatay´daki belediyeler de koronavirüs kapsamında alınan tedbirleri uygulama ve denetlemeye devam ediyor, salgına karşı temizlik çalışmasını sürdürüyor.
Arsuz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kentteki işyerlerinde maske, sosyal mesafe, hijyen ve etiket denetimine devam etti. Belediye ekipleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında ilçedeki berber, kuaför, kafe, restoran, lokanta, büfe, mağaza, fırın ve perakende satış yapan işyeri ve pazar yerlerinde maske, sosyal mesafe, hijyen ve etiket denetimi gerçekleştirdi. İlçedeki denetimlerin devam ettiğini belirten Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, 'Ekiplerle ilçenin her yerinde çalışmalara devam ediyoruz. Zabıta ekipleri ilçede sosyal mesafe, hijyen, maske ve etiket denetimlerini sürdürüyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen kurallar; tüm işyerleri ve vatandaşlara aktarılarak, kurallara uymaları konusunda uyarılarda bulunuluyor. Cadde ve sokaklarda vatandaşlarımızın maskesiz dolaşması yasak. Görevli arkadaşlarımız bu konuda da vatandaşlara maske takmaları konusunda uyarıda bulunuyor, maskesi olmayan vatandaşlara da maske sağlıyor” dedi.
Antakya Belediyesi de, belediye ekiplerinin Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulunun koronavirüsle mücadele kapsamında kentteki semt pazarlarında tedbir ve kontrollerin sürdüğünü bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamada, 'İl hıfzısıhha kurulu kararları gereğince tüm semt pazarlarında kontrollü giriş-çıkış, sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda ekiplerimiz gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında pazar girişlerinde kurduğumuz dezenfektan standımız ile vatandaşlarımızın ellerini dezenfekte etmesini sağlıyoruz. Ekiplerimiz semt pazarlarında pazarcı esnafına ve vatandaşlara maske dağıtımına da devam ediyor' ifadesine yer verildi. Farklı bir açıklamada da ekiplerin Yüzüncü Yıl Parkı, Şehit Polis İsmail Yıldırım Parkı, Aksaray Parkı, Miraç Camii yanındaki 2 Parkı, Silahlı Kuvvetler Caddesi, Hürriyet (Saray) Caddesi, Köprübaşı, Atatürk Caddesi, Antakya Belediyesi binası ve Çocuk Bakım Evinde salgına karşı dezenfekte çalışması yapıldığı belirtildi.

Kaymakamlıktan maske, mesafe, temizlik denetimi
Antakya Kaymakamlığı, normalleşme süreci kapsamında açılmasına izin verilen iş yerlerinde Covid-19 hastalığının yayılma hızını azaltmak amacıyla, sosyal mesafe ve maske kullanım zorunluluğunun denetlenmesi için oluşturulan komisyona bağlı belediyesi ekipleri denetimlerine devam etti. Antakya Belediyesi, 'Normalleşme süreci kapsamında, korona virüsün yayılma ve bulaşma hızının azaltılması hususunda Antakya Kaymakamlığı bünyesinde Covid-19 Denetim Komisyonu oluşturuldu. Komisyonda görevli olan belediye ekipleri, restoran, cafe, pastane, kahvehane, dernekler, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna, spa merkezi gibi işletmelerde sosyal mesafeye uyulması ve maske kullanım zorunluluğu konusunda denetimlerine devam ediyor. Denetim yapılan yerler arasında Serinyol Mahallesindeki berberler, Zenginler Mahallesindeki spor salanu ve hamam, Kışlasaray, Ürgenpaşa Mahalleleri ve Cebrail Mahallesi´ndeki 7 spor salonu, Antakya Yüzme Havuzu, Saraykent, Emek, Altınçay ve Kanatlı, Ulu Cami Mahallesi, Cebrail ve Kemal Paşa Caddesi´ndeki internet cafeler, General Şükrü Kanatlı ve Cebrail Mahalleleri´ndeki semt pazarları ve Akasya Mahallesi Sosyete Pazarı da bulunuyor' değerlendirmesini yaptı. Kentin 95 mahallesindeki çöp konteynerlerinin düzenli olarak dezenfekte edildiği ve belediye ekiplerinin, Ortodoks ve Katolik kiliseleri, irince Mahallesi Hedbeli Mescidi ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde dezenfekte çalışması, semt pazarlarında ise esnaf ve vatandaşa maske dağıtımı yapıldığı da kaydedildi.

Cezaevine yüz maskesi
Antakya´da faaliyet gösteren Hatay Bilim ve Sanat Merkezi, Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna maske yardımı yaptığını bildirdi. Yazılı yapılan açıklamaya göre, Hatay Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Tuncay Yurtseven, Hatay T Tipi Kapalı/Açık Ceza İnfaz Kurumlarına koronavirüs le mücadele kapsamında 300 adet yüz koruyucu siperli maske yardımında bulundu.

Dengeli beslenme hastalıktan koruyor
Koronavirüs salgını sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önem taşıdığını anlatan İskenderun´da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesinin diyetisyeni Eray Albayrak da, virüs ve bakteriye karşı A, C, D, E vitaminleri ve çinko minerallerinin etkili olduğunu belirtti. Diyetisyen Albayrak, “Yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli uyumak, hijyen, fiziksel mesafe ve stresi yönetebilmek önemlidir. Takviye edici besinlerle virüs ya da hastalık yenilmez. Alabildiğimiz ölçüde önlem alıp, yeme içmemizi düzenli hale getirip, yaşam boyu sürdürülebilir bir yaşam tarzı derhal benimsememiz gerekmektedir. Virüsler, obezite başta olmak üzere, yandaş hastalığı sevmiyor. Tansiyon hastaları, kanser hastaları, diyabet hastaları sağlık bakanımız, bilim insanlarımız tarafından uyarılıyor. Sırf bu virüse savunma geliştirmek için değil, tüm hastalıkları kendinizden uzak tutmak için beslenmenize, aktivitenize, yaşam tarzınıza dikkat etmelisiniz. Tek bir besin ya da besin takviyesinde çözüm aramamalısınız. Covid 19 hastalığı ile doğrudan olumlu ya da olumsuz etkileşimi kanıtlanmış bir besin ya da besin öğesi henüz çalışmalarda yer almamaktadır. Bu öneriler doğrudan olmasa da dolaylı olarak birçok hastalığa karşı bağışıklığınızı destekler.' açıklamasını yaptı. Albayrak, mor renkli meyvelerin antioksidan deposu olduğunu, sarımsak, soğanın tedavi etmeyip hastalığa karşı koruyucu görev üstlendiğini, hastalık bağırsakta başlaması nedeniyle bağırsaklarına iyi bakılması gerektiğini ve bunun için ev yapımı turşu, yoğurt gibi yiyeceklerin tüketilmesini; Bağırsakta iyi bakterilerin artmasını sağlamak için elma, armut, soğan, muz, avokado, kuru baklagiller, bezelye, badem gibi besinlerin sofrada bulundurulmasını,; Balık, ceviz, fındık, bademin de omega 3 kaynağı olduğunu belirtti.

Rusya´dan ´aşı tescillendi´ açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Putin, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını tescil ettiğini duyurdu. Rusya böylece koronavirüs aşısını tescil eden ilk ülke oldu. Hükümet yetkilileriyle bir araya geldiği toplantıda konuşan ve Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko´dan kendisini aşı ile ilgili bilgilendirmesini isteyen Putin, “Bildiğim kadarıyla, bu sabah dünyada bir ilk olarak yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşı tescillendi. Aşının oldukça etkili olduğunu, kararlı bir bağışıklık oluşturduğunu biliyorum. Tekrarlıyorum: Aşı gerekli tüm denemelerden geçti. Aşı, alıcı antikor ve hücresel bağışıklık oluşturdu. Bunu çok iyi biliyorum, zira kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı. Bir anlamda kızım da aşı deneyinde yer aldı diyebiliriz. Aşılamadan sonra kızımın ateşinin 38 dereceye çıktı, ertesi gün 37 derecenin biraz üstünde oldu. İkinci aşılamadan sonra ateşi yine biraz yükseldi, daha sonra her şey ortadan kayboldu. Kendisini iyi hissediyor ve titreleri (antikor) yüksek düzeyde. En kısa zamanda aşının seri üretimine başlayacağımızı umuyorum. Bu önemli. İsteyen herkese aşı yapılabilmesi için bu gerekli' açıklamasını yaptı. Rusya Sağlık Bakanı Muraşko ise, aşılamanın ilk olarak sağlık çalışanları ve öğretmenlere yapılmasını teklif etti.


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00