Amaç, hizmeti vatandaşa götürmek

İskenderun´da ücretsiz sağlık taramaları yapıldı

SAĞLIK 7.09.2019 09:59:21 0
Amaç, hizmeti vatandaşa götürmek

* Halk Sağlığı Haftası kapsamında İskenderun´da halka ücretsiz ölçüm ve danışmanlık yapıldı. Sağlığa yönelik dün düzenlenen etkinlikte, halk sağlığı stantları açıldı; ücretsiz tansiyon, kan şekeri ve karbonmonoksit ölçümü gerçekleştirildi, diyetisyen ve fizyoterapist danışmanlığı ile KETEM taramaları yapıldı. İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkındaki Belediye 4 Nolu Sosyal Tesisinde yapılan etkinlikte halka sağlığa yönelik bilgilendirici broşür dağıtılırken, çocuklara da diş fırçası ve macunu ile kalemlikler hediye edildi. 

* Etkinlikte konuşan kaymakam Yönden, amaçlarının devlet olarak hizmeti vatandaşın ayağına götürmek olduğunu söyledi. İskenderun Sağlık Müdürü Yeter de farkındalık etkinliklerinde yılda 250 erken meme kanserinin tespit edildiğini; tansiyon, guatır, prostat, kan ve vitamin yetmezliği gibi tespitlerin ise yılda 22 bin dolayında olduğunu kaydetti. Yeter, kentte 15 bin meme kanserine yönelik mamoğrafi taraması, 22 bin rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını belirtti. Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat da hastalığın tedavisinden çok hastalık oluşmadan belirlenip, önlem alınmasını önemsediklerini belirtti ve farkındalık etkinliklerinin bu nedenle önem taşıdığını kaydetti.

Akın Bodur/İskenderun
3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında İskenderun´da halka ücretsiz ölçüm ve danışmanlık yapıldı. Hafta kapsamında İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkındaki Belediye 4 Nolu Sosyal Tesisinde dün sağlığa yönelik düzenlenen etkinlikte, halk sağlığı stantları açıldı; ücretsiz tansiyon, kan şekeri ve karbonmonoksit ölçümü yapıldı; diyetisyen ve fizyoterapist danışmanlığı ile KETEM taramaları yapıldı. Halk sağlığının, sağlık toplum bilimi, toplumsal çevre sağlığı ile ilgilenen bir bilim alanı olduğunu ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, haftanın bu yılki teması ´anne ve çocuk sağlığı´ olduğunu anımsattı.

İskenderun´da dün açılan sağlık standı etkinliğine kaymakam İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, belediye başkan yardımcısı Ayşe Neslin Oğuzhan Akkoca, İskenderun Sağlık Müdürü Volkan Yeter de katıldı. Halka yönelik ücretsiz tansiyon, kan şekeri ve karbonmonoksit ölçümünün yapıldığı, çocuklara diş fırçası ve diş macunu, kalemlik; katılanlara şapkanın hediye edildiği etkinlikte, İskenderun belediyesi de içerisinde su, meyve ve kurum meyve-çerezden oluşan atıştırmalık dağıttı. Etkinlikle hekim, hemşire, ebe, teknikerlerin yanı sıra, psikolog, çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı ve KETEM görevlileri de yer aldı. Sağlık Hayat Merkezinde görev alan psikolog, çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanlarının bu brimin kentte de kurulması üzerine artık İskenderun´da da bulunduğu öğrenildi.

Yönden: Hizmet vatandaşın ayağına götürülüyor
Etkinlikte konuşan kaymakam Yönden, devlet olarak hizmeti vatandaşın ayağına götürme amacını taşıdıklarını söyledi. Yönden, 'Vatandaşa ´sağlık ocağına, hastaneye gidin´ demek yerine sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götürerek, bu tür hizmetlerle sağlıkta önleyici tedbiri almaya çalışıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Taramalarla 250 meme kanseri tespit edildi
İskenderun Sağlık Müdürü Yeter ise düzenlenen tür ücretsiz etkinliklerde 250 erken meme kanserinin tespit edildiğini; tansiyon, guatır, prostat, kan ve vitamin yetmezliği gibi tespitlerin ise yılda 22 bine ulaştığını söyledi. Yeter, 'Bu tespitlerle hasta olduğunu ya da önlem alınmazsa hasta olabileceği ortaya çıkan vatandaşları hastaneye yönlendiriyoruz' diye konuştu. Yeter, kentte 15 bin meme kanserine yönelik mamoğrafi taraması, 22 bin rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını belirtti.

Belediyeden ´sağlıklı yaşam otobüsü´
İskenderun´da sağlıklı yaşam otobüsünü devlere sokacaklarını ve halka bulunduğu yerde hizmet vereceklerini anlatan belediye başkanı Tosyalı da, kent halkının sağlığını önemsediklerini belirtti. Tosyalı, bu tür etkinlikler düzenleyip, düzenlenecek etkinliklere katkı sunmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Hambolat: Amaç hastalık oluşmadan önlem almak
Farkındalığa yönelik etkinlikleri düzenlemeyi sürdüreceklerini anlatan Hatay İl Sağlık Müdürü Hambolat ise düzenledikleri etkinliğe İskenderun kaymakamlığı ve belediyesinin destek verdiğini söyledi. Hastalığın tedavisinden daha önemli olanın hastalık oluşmadan belirlenip, önlem alınması olduğunu belirten Hambolat, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Halk Sağlığı Hizmetleri briminin farkındalık oluşturmaya ve toplum sağlığının korunmasına yönelik çalışma yaptığını anlattı.

Halka broşürlü bilgilendirme
Halk Sağlığı Haftası kapsamında İskenderun´da düzenlenen etkinlikte halka yönelik ücretsiz bilgi broşürleri dağıtıldı. Dağıtılan broşürler arasında şunlar da yer aldı: İnternet aile rehberi; Güvenli internet; Erken teşhis hayat kurtarır; Geç kalma sağlıklı kal; Çaresiz değilsiniz; Yeterli ve dengeli beslenme; Beslenme ve fiziksel aktivite konkrolü; Fiziksel aktivite danışmanlığı; Çouk ve ergen sağlığı danışmanlığı; Beslenme danışmanlığı; Sağlıklı yaşam için doğru beslenin; diyabet; Ankilozan spondilit kalıcı kaburğalığa neden olabilir; Depresyon; evliliğe sağlıklı başlanğıç; Evlilik öncesi hemoglobinopati taraması; Gebeliği önleyici yöntemler; Sağlıklı nesiller için sağlıklı gebelik; Bebeğim yolda; Bebek beslenmesi; En iyi besin anne sütü; Anne sütü hazinedir; Doğum sonu bakım; Rahim ağzı kanseri taraması; Meme kanseri; Bağırsak kanseri; yaşlılık döneminde unutkanlık, alzheımer; Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar.

Sevgi evinde çocuklara bilgilendirme
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri görevlileri hafta kapsamında,, İskenderun Hacı Pervin Tosyalı Sevgi Evindeki çocukları ziyaret edip, ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ile akran zorbalığı konularında bilgilendirmede bulundu ve çocuklara hediye dağıttı. Belediye başkan yardımcısı Akkoca ve bazı katılımcılar etkinlikte karbonmonoksit ölçümü de yaptırdı, ölçümlerde sigara içenlerde oran yüksek çıkarken, içmeyenlerde ise düşük çıktığı görüldü.

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00