´Angus gelmesin´ imzası

İskenderun LimakPort´a getirilmesinin yarattığı koku

GÜNCEL 28.05.2019 11:19:43 0
´Angus gelmesin´ imzası

Yurt dışından canlı hayvan ithalatı yapılmasıyla Angus cinsi sığırları taşıyan gemilerin İskenderun´a gelişinde yaydığı kokuya tepkiler sürüyor. Angusların kente gelmemesi için imza kampanyası başmatan İskenderun Yaşam Platformu, toplanan imzaların TBMM Başkanlığı, İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne verileceğini açıkladı. Dün öğle saatlerine kadar toplanan imzanın 800´e yakın olduğunu anlatan platform sözcüsü Nilgün Selçuk, Angusların LimakPort´a getirilmesiyle kentte oluşan kötü koku ve çevre kirliliğine ilişkin İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda da bulunacaklarını da belirtti. İskenderun Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy´la makamında bir araya gelen İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, gemilerin yaydığı kötü koku ve çevre sağlığı konusunda gerekli yaptırımlara uyulmasını ve daha fazla hassasiyet gösterilmesini istemiş, görüşme sonrasında da Angus taşıyan gemilerin limana uğramadan, açıkta temizliğinin yapılması, eski gemilerle yapılan taşımanın engellenmesi de görüşmede karara bağlandığı belirtilmişti. İskenderun ve Arsuz Belediye Meclisleri de konuyu gündemlerine taşımıştı.

Akın Bodur/İskenderun
Yurt dışından canlı büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında İskenderun LimakPort´a gelmesi devam eden canlı Angus cinsi sığırların yarattığı kokuya karşı tepkiler sürüyor. İskenderun Yaşam Platformu, hafta sonu başlattığı imza kampanyasını 29 mayıs Çarşamba (yarın) gününe kadar sürdürecek. Angusların gelmemesi için yetkililere verilecek imza kampanyası, Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde sürdürülüyor, mahallelerde de elden toplanmaya devam ediliyor. İskenderun Yaşam Platformu bileşenlerini AKAD, ADD, Bakkallar ve Bayiler Odası, cemevi, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, İHD, İsdemir Emeklileri Derneği, Mali Müşavirler ve Muhasabeciler Odası, TMMOB ve Sosyal Haklar Derneği oluşturuyor.

İmza metninde neler yer alıyor?
İmza kampanyasına devam edildiğini belirten İskenderun Yaşam Platformu sözcüsü Nilgün Selçuk, yurttaşların imzalamasını istedikleri 'İskenderun´da angus istemiyoruz' başlıklı imza metninde, 'Limana gelen angusların taşınması sırasında çevreye yayılan kötü koku ve sinekler yüzünden İskenderun halkı kapı ve percerelerini açamamaktadır. Havasız, suyumuz ve denizimin tehdit altındadır. İskenderun halkı olarak hastalık yaratacak bu durumu istemiyoruz' ifadelerin yer aldığını söyledi.

Platform, savcılığa suç duyurusunda bulunacak
İskenderun Yaşam Platformu sözcüsü Selçuk, halkın verdiği imzaların dört nüsfa olarak hazırlanacağını ve bu imzaların TBMM Başkanlığı, İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne verileceğini söyledi. Angusların LimakPort´a getirilmesiyle kentte oluşan kötü koku ve çevre kirliliğine ilişkin İskenderun Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda da bulunacaklarını anlatan platform sözcüsü Selçuk, dün öğle saatlerine kadar 800´e yakın imza toplandığını da belirtti.
İskenderun Yaşam Platformu, cumartesi günü yaptığı ve Angusların LimakPort´a getirilmeye devam edildiğini anlattığı basın açıklamasında,
'İskenderun´da limana ayda en az iki defa yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvanlardan başta Anguslar ve küçükbaş (koyun) hayvanlar getirtiliyor. Bütün şehir, metan gazı ve pis koku nedeniyle rahatsız oluyor. Bu rahatsızlık yoğun bir şekilde hala devam ediyor. Angus ithalatı ile birlikte sorunlar yaşanmaya devam ettiği halde, bu konuda daha önce yapılan uyarılara yöneticilerin sessiz kaldığını, çözüm üretmek niyetinde olmadıklarını gözlemledik. Bu sebeple giderek dayanılmaz hale gelmekte olan soruna karşı iskenderun yaşam platformu olarak ´artık yeter´ diyoruz. Doğaya ve tüm canlılara saygılı bir çözüm üretilebileceğini biliyor ve yönetenlerden bu çözümü talep ediyoruz. Yurt dışından ithal edilen hayvanların gerekli sağlık koşulları sağlanmadan hayvan ithalatında plansız-programsız bir yol izleniyor. İthal edilen hayvanlar, fizibiliteleri, kapasiteleri, sağlıklı yaşam koşulları, barınakları hazırlanmadan getiriliyor. Buna bağlı olarak da Güney Amerika´da görülen EBL hastalığı, Avrupa´da görülen ´mavi dil´ hastalığı, şap hastalığı ve aşırı derecede çevre kirliliği yapan metan gazı bölgemizdeki hayvancılığı ve insan yaşamını olumsuz etkilemeye başlamıştır...' değerlendirmesini yapmıştı. Toplantıya katılan Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ise, İzmir Limanına indirilmeyen Angus´ların İskenderun LimakPort´a getirilerek, indirildiğini ve bu devam edildiğini anlatarak, konuyu birkez daha parlamentoya taşıyacaklarını ve konuyu takip edeceklerini söylemişti.
İskenderun Limakport´a yanaşan ve gemilerle kente getirilen Angusların yaydığı koku, İskenderun ve Arsuz belediyeleri tarafından da değerlendirilmişti. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Limakport Genel Müdürü Gündüz Arısoy´la makamında bir araya gelmiş ve gemilerin yaydığı kötü koku ve çevre sağlığı konusunda gerekli yaptırımlara uyulmasını ve daha fazla hassasiyet gösterilmesini istemişti. daha sonra belediyeden yapılan açıklamada, Angus taşıyan gemilerin limana uğramadan, açıkta temizliğinin yapılması, eski gemilerle yapılan taşımanın engellenmesi de görüşmede karara bağlandığı açıklanmıştı. İskenderun ve Arsuz Belediye Meclisi´nin CHP grupları da konuyu meclislerinin gündemine taşımış, İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Ali Mutlu, kentte limanın yaşam alanlarına çok yakın olmasından dolayı konunun halk sağlığını ciddi anlamda ilgilendirdiğini kaydetmişti. Arsuz Belediye Meclisi CHP Grubu da, İskenderun Limakport üzerinden yapılan canlı hayvan tahliyesinin gerçekleşmesine bağlı olarak, İskenderun ve Arsuz yöresinde yaşanan deniz kirliliği ve halk sağlığını tehdit eden unsurların üzerinde durulması yönünde önerge verilmiş, kentte halk sağlığı açısından oluşabilecek risklerin hassasiyeti konusunda bakanlık tarafından alınan önlemlerin takibi istenmişti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29