Angus yüküne karantina mı izolasyon mu?

Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasında yeni soru işaretleri

GÜNCEL 24.10.2018 11:38:17 0
Angus yüküne karantina mı izolasyon mu?

Sadet Berkyürek/İskenderun

İzmir´den ‘uygun izolasyon koşulları´ bulunamadığı gerekçesiyle İskenderun Limanı´na yönlendirilen Julia Ak gemisindeki besilik hayvanların tahliyesi tamamlandı. Doğrudan karayoluyla sevk için araçlara yüklemesi tamamlanan gemi, rıhtımdan ayrılarak uluslararası sulara açıldı. Limakport´a yanaştığı gün tahliyesi tamamlanan Julia Ak isimli gemideki tüm hayvanların sağlıklı olduğu bilgisi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ´resmi´ olarak açıklanırken CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin´in 27 Ekim Cumartesi günü bir angus gemisinin daha geleceğini bildirdi. İzolasyonla kastedilenin karantina mı olduğu açıklık kazanmazken İzmir yerine yapılabilen işlemin daha net açıklanması gerektiği belirtiliyor.

İzmir´de karantinaya alınamadığı için İskenderun´a yönlendirilerek tahliyesine başlanan Julia Ak isimli gemideki tüm hayvanların sağlıklı olduğu bilgisi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ´resmi´ olarak açıklandı. İzmir´de karantina koşullarının sağlanamadığı bakanlığın resmi açıklamasında ifade edilirken, İskenderun´da Konacık açıklarındaki 15 kişilik ekibin kontrolünün yeterli olup olmadığı, bunun dışında geminin Limakport´a yanaşmasının ardından karantina koşullarının uygulanıp uygulanmadığı ise yanıt bekleyen sorular arasında yer alıyor.

Bakanlık açıklamasında dikkat çeken bir detay ise bakanlıkça ´Halk ve Hayvan Sağlığını tehdit etmeyecek bir şekilde hayvanların izolasyon altına alınması, test ve analizlerin yapılması yönünde karar alınmıştır´ ifadesi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı´nın Brezilya´dan ithal edilen besilik hayvanlarla ilgili süreçte yaşanan sıkıntının resmi açıklamada izolasyon olarak adlandırılan karantina koşullarının İzmir´de sağlanamadığını açıklaması da açıklamaya muhtaç görünüyor. Zira canlı hayvan ithalatının merkez limanlarından birini yine resmi rakamlara göre İzmir oluşturuyor.
Cevap bekleyen sorulardan bir tanesi ise ‘yolculukta telef olan´ hayvan sayısı. İki-üç haftayı bulan yolculukları sırasında ölen ithal canlı hayvanların, gemideki kıyma makinasıyla kıyılıp, uluslararası sulara atıldığı belirtiliyor. Bu durumda İskenderun LimakPort´a gelen gemilerin çıkış limanlarından kaç canlı hayvanla yola çıktığı, bunlardan kaçının yolda telef olduğu sorusu yanıt bekliyor.

5 bin 391 büyükbaş ile 4 Eylül´de Brezilya´nın Sao Sebastao limanından yola çıkarak 2 Ekim´de İzmir´e ulaşan Julia Ak gemisinin, burada prosedürlerdeki eksiklikler ve iddiaya göre hayvanların aşı kartlarının tarihlerinin geçmiş olması sebebiyle tahliye edilmemiş, ‘uygun karantina koşulları´ bulunamadığı gerekçesiyle İskenderun Limanı´na yönlendirilmişti. Bakanlık açıklamasıyla süreç boyunca gemideki hayvanların prosedür eksiklikleri de teyit edilmiş görünüyor. Resmi açıklamanın ancak tahliye süreci başladıktan sonra yapılmış olması da dikkate alınması gereken bir konuyu oluşturuyor.

İskenderun Limanı ihtisaslaştı!
Türkiye´nin ithal ettiği canlı hayvanların ülkenin farklı bölgelerindeki 7 ayrı liman üzerinden yapıldığı açıklanmış, Buna göre 2017´de 892 bin küçük ve büyük canlı hayvan ülkemize getirilmişti. En çok hayvan girişi 450 bin ile Mersin limanı olmuş, bu yılın ilk altı ayında ise Tekirdağ, İzmir, Bandırma, Derince, Samsun, Trabzon, Mersin ve İskenderun LimakPort üzerinden ülkeye 215 bin küçükbaş, 536 bin büyükbaş hayvan girişi olmuştu. Bunların 160 bini Mersin Limanından, 151 bini de İskenderun LimakPort üzerinden ülkeye girmişti. İskenderun Limanı, 2017 ekim ayından Ağustos 2018 sonuna kadar büyükbaş hayvan, canlı hayvan ithalatının üs limanlarından biri haline geldi. Bu süre içinde Limakport´a 50 kez canlı hayvan tahliyesi yapıldı. İthalat ise Brezilya, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, Romanya ve Uruguay´dan yapıldı. İskenderun´a Eylül ayında gelen ve şarbon hastalığı riski nedeniyle Almawashi gemisine yönelik tepkiler Julia Ak ile devam etti.

 

Bakanlık açıklamasında ne deniyor?

“Brezilya´dan Julia AK isimli gemi ile İzmir Limanı´na getirilen besilik hayvanlara ait Veteriner Sağlık Sertifikasında; ‘Hayvanlarda yapılan testlerin istenilen zaman periyodu içinde yapılmadığı´ tespit edilmiş ve ülkeye giriş izni verilmemiştir.
Brezilya veteriner otoritesi, hayvanlarda hastalık testlerinin istenilen zaman periyodunda yapılmadığını kabul etmekle birlikte hayvanların izolasyon süresi içerisinde gerekli test ve analizlerin yapıldığını, yüklemenin gecikmesi ile zaman periyodunun aşıldığını, gemiye yükleninceye kadar geçen sürede izolasyon şartlarının muhafaza edildiğini belirtmiştir.
Ayrıca; ülkemizin üyesi olduğu Dünya Hayvan Sağlığı (OIE) örgütü de ‘hayvan refahının´ dikkate alınıp, hayvanların uygun izole alanlara alınmasını talep etmiştir.
Brezilya veteriner otoritesinin bilgilendirmesi ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün (OIE) tavsiyeleri de dikkate alınarak;
Bakanlığımızca ‘halk ve hayvan sağlığını´ tehdit etmeyecek bir şekilde hayvanların izolasyon altına alınması, test ve analizlerin yapılması yönünde karar alınmıştır.
Hayvan sahiplerinin İzmir ve civarında izolasyona uygun alan bulamamaları nedeniyle talepleri üzerine Julia AK isimli gemi İskenderun Limanı´na yönlendirilmiştir.
Söz konusunu gemi, İskenderun Limanı´na yanaşmadan önce Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız uzmanlarınca ‘halk ve hayvan sağlığı´ yönünden gerekli tetkikler yapılmış, salgın ve bulaşıcı hastalık taşımadıkları, klinik olarak sağlıklı oldukları tespit edilmiştir.
Bakanlığımızın öncelikli görevi ‘halk ve hayvan sağlığını korumaya yönelik´ her türlü tedbiri almaktır.”

Tahliye tamam

İzmir´den ‘uygun karantina koşulları´ bulunamadığı gerekçesiyle İskenderun Limanı´na yönlendirilen Julia Ak gemisindeki besilik hayvanların tahliyesi tamamlandı. Doğrudan karayoluyla sevk için araçlara yüklemesi tamamlanan gemi, rıhtımdan ayrılarak uluslararası sulara açıldı.


27´sinde yeni gemi var!

Julia AK gemisinin İzmir ve İskenderun süreçlerini takip eden, İskenderun´da tahliyesinin başlanması üzerine “İzmir´den İskenderun´a gelen JULİA AK adlı geminin 5391 adet aşı süresi bitmiş angusların İskenderun Limanına boşaltılmaması ile ilgili herkes elinden geleni yaptı ama başaramadık” açıklamasını yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 27 Ekim Cumartesi günü bir angus gemisinin daha geleceğini bildirdi. Julia Ak konusunda iktidar ve muhalefetin kentin ortak sorunu için birlikte mücadele vermesini ‘umut verici ve anlamlı´ olarak nitelendiren Milletvekili Şahin, “Ekim ayının 27´sinde angus gemisi daha var tüm yetkilileri bu limana gelmemesi ve her şekilde yerleşim alanlarından uzak limanların tercih edilmesi en nihayetinde Et ithalatının sonlandırılması konusunda halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyorum” dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57