“Antakya kararıyla ilgili soru işaretleri var”

HBB Başkanı Savaş: Antakya’da 307 hektarlık alanı hangi bilimsel çalışmaları ve analizleri yaparak burayı riskli alan ilan ettiniz?

HATAY 10.04.2023 11:05:00 0
“Antakya kararıyla ilgili soru işaretleri var”

5 Nisan 2023’te yayımlanan 7033 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Antakya’da 307 hektar alanın riskli alan edilmesini değerlendiren Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, “Bu karardan sonra aklımızda da soru işaretleri var” dedi.

“Hangi bilimsel çalışmaları ve analizleri yaparak burayı riskli alan ilan ettiniz?” diye soran BHH Başkanı Savaş, Hatay yerleşik alanının yaklaşık olarak 60.000 hektar ve kentin yarısı depremden etkilenmişken, yalnızca 307 hektar alanın Riskli Alan olarak ilan edilmesinin ardında özel bir nedeni olup olmadığının da yanıtlanması gerektiğini belirtti.

HBB’den yapılan yazılı açıklamada, Başkan Lütfü Savaş’ın şu değerlendirmelerine yer verildi: “Tarihten ve medeniyetten izler taşıyan bu alanı koruyarak yenileme çalışması yapmak yerine neden Riskli Alan ilan ettiniz? Dünya mirası, gözbebeğimiz, 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya alanını, müteahhitlik anlayışıyla kentsel dönüşüme tabi tutarsanız bu son derece yanlış olur. Biz bu alanların yenilenmesine karşı değiliz. Ancak uygulanan yöntem doğru değildir. Gelin ortak akıl ile hareket edelim. Bakanlığa sunduğumuz dosyamızda hangi yöntem, kanun ve finansal araçlarla buraları yenilememiz gerektiğini belirtmiştik. Tarihi alanların korunarak yenilenmesini içeren yasayı neden uygulamıyorsunuz?”

İstanbul Fatih’teki uygulamayı hatırlattı

İstanbul Fatih İlçesi tarihi yarımadada uygulandığı gibi 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya’da da 5366 Sayılı Kanunun uygulanmasını talep eden Savaş, Antakya kent merkezi ve çevresinin tarihi, kültürel ve mimari birikimleriyle evrensel bir öneme sahip olduğunun da altını çizerek şunlara dikkat çekti:
“Gözbebeğimiz olan Antakya tarihi alanında da aynı kanun ile yenileme yapabiliriz. Rant amaçlı proje ve uygulamalar ile riskli alan ve acele kamulaştırma kararlarıyla yaşam alanlarının o bölgede yaşayan yurttaşların elinden alınması sadece mülksüzleştirme değil, Antakya’nın geleneksel dokusu ve mimari mirasının yok olması anlamına gelmektedir. Her ne gerekçeyle olursa olsun; afetlerden rant sağlanması amacıyla yürürlüğe konan projeler ve uygulamaları ile acele kamulaştırma kararları çok dikkatli verilmelidir. Biz bu şehirde yaşıyoruz, yaşayacağız. Merkezi hükümetin; meslek odalarını, sendikaları, ilçe belediyelerini, bizleri ve hiçbir hemşehrimizi dışlamaya hakkı yoktur. Hatay hepimizin, ama özelde bizim de… “

“Gidenlerin dönmeleri Hatay için önemli”

Depremin ardından Hatay dışına gidenlerin yeniden Hatay’a dönmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Savaş Hatay’ın demografik, ekonomik ve jeopolitik konumuna da dikkat çekti: “Deprem sonrası Hatay’dan ayrılmak durumda kalan insanımız bizim için çok önemli. Hatay hazır olduğunda hemşehrilerimiz gelsinler. Burada kalabilecek olanlar gelip kalsınlar. Hatay’ın aynı zamanda iş hayatının da devam etmesi gerekiyor. İş dünyasını, meslek erbabını davet ettik, onların beklentilerini ve ihtiyaçlarını öğrenmek istiyoruz. Çünkü Hatay’ın ekonomisinin de canlanması yeniden ayağa kalkmamız için çok önemli. Bu konuda da çalışıyoruz. Kimse umutsuz olmasın, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz. İş dünyamızın da orada çalışacak insanlarımızın da kaygılarını gidermemiz gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Şehrimizin yalnızca altyapısının, tarihinin yeniden ayağa kalkması değil meselemiz, Hatay’ın demografisi de çok önemli. Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Doğu Akdeniz’deki kalesi olduğunu unutmayacağız. Hem Mavi Vatan ile o enerjinin taşınması için Hatay lazım, hem oradan ekonomik gelir sağlanması için Hatay lazım. Aynı zamanda Hazar’daki enerji kaynaklarının da dünya ile buluşması için Hatay lazım. Hatay hem stratejik hem de ekonomik olarak çok önemli. Ayrıca Güney’den gelebilecek bir terör koridorunun tıkalı olması ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne gelebilecek bir zararı önlemek için de Hatay lazım. Hatay’ın demografik yapısının eskisi gibi güçlü olması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne aşık, bayrağını seven, bayrağının altında huzur arayan, kurucu değerlerine saygı gösterip sahiplenen bir Hatay’a ihtiyacımız var. Ne olduğunu bilmediğimiz, nereden geldiğini bilmediğimiz insanların çoğunlukta olduğu bir Hatay istemiyoruz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19