Antakya´da Gastronomi Akademisi açıldı

EXPO 2021 Antakya-Defne bölgesinde Gastronomi Akademisi açıldı.

GÜNCEL 28.04.2022 10:26:00 0
Antakya´da Gastronomi Akademisi açıldı

Antakya/SES

UNESCO´nun gastronomide “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda olan Hatay´ın yemek kültürünün gelişimine ve tanıtımına katkı sağlayacak olan akademide, birçok workshop ve eğitimler ile yeni şeflerin yetiştirilmesi hedeflendiği belirtildi. Gastronomi Akademisi Başdanışmanı Dr. Esat Özata, 'Gastronomi akademisi çeşitli workshopların yapılacağı bir akademi. En önemli özelliği gastronominin tüm öğelerini, disiplinlerle entegre bir şekilde sunmak olacak. Gastronomi akademisinde tarımı, yemek tarihini, yemek antropolojisini, iletişimi ve ekonomiyi de konuşacağız. Burada Türkiye´nin çeşitli illerinden gelecek olan değerli isimleri ve gastronomi camiasından uzmanları ağırlayacağız. Akademide, sıcak ve soğuk mutfak atölyelerinde eğitimler verilecek. Sushiden Hatay mutfağına, davet menülerinden et pişirme yöntemlerine ve dünya mutfaklarına kadar da workshoplar yapacağız. Ekmek, pasta ve çikolata üzerine de dersler verilecek ve aylık kurslar olacak. Diğer şehirler ile etkileşim halinde olacağız ve entegre çalışmalar yapacağız. Hatay´daki restoran sahipleri ve işletmelerine hijyen eğitiminden müşteri ilişkileri sektörüne hizmet etmek istiyoruz. Sektörümüze kaliteli ve donanımlı şefler yetiştirmek en büyük misyondan biri” açıklamasını yaptı.
Hatay´ın demografik olarak çok önemli bir coğrafyada yer aldığını ifade eden HBB Başkanı Lüftü Savaş da, ilin yüzyıllardır tarımın merkezi olduğunu belirtti ve şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bu coğrafya tarımın yapıldığı, buğdayın ve zeytinin ilk yetiştirildiği bir yer. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Kafkaslardan itibaren Anadolu´nun tam birleşkesinde çok önemli bir ticaret merkezi. Yüzyıllarca birçok kavim, kültür ve medeniyet kendi yemek kültürünü Hatay´a getirmiş. 600´ün üzerinde bir yemek çeşidine sahibiz. Yemeklerimizi yaparak hem aşçılar hem de garsonlar yetiştirmemiz gerekiyor. Gastronomi, ekonomi ve tarım iç içe girmiş birleşkeler. Hem tarımı kalkındırmak istiyoruz hem de Hatay´ın yemeklerini tanıtırken insanlara hijyen konusunda eğitim vermek istiyoruz. Hatay´ın yemeklerini daha iyi ve kaliteli nasıl yapabiliriz diye insanlara öğretmeyi hedefliyoruz. Akademi çok geniş bir alanda hizmet verecek. Burası Hatay ile birlikte dünya mutfağı olacak. Burada sadece Esat Hoca değil dışarıdan da birçok getireceğimiz hocalar ve şefler olacak ve eğitimler verecek. Sadece Hataylılara değil dünyadan gelen birçok insana burada eğitim vereceğiz. Gıda ile uğraşan herkesin buradan faydalanmasını sağlayacağız.'
Akademinin açılışın ardından HBB Başkanı Savaş ve eşi Nazan Savaş, akademi mutfağına geçti ve akademinin ilk öğrencileri oldu. Savaş çifti, balkabaklı ve keçi peynirli muska böreği yaptı.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29