Antakya´nın ´tek oda planı´

Antakya Ticaret Borsası ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, ´Hatay´ ismini alma ve yapılacak isim değişikliği ile ilde tek oda ve borsanın olması için adım attı.

GÜNCEL 22.06.2022 18:58:37 0
Antakya´nın ´tek oda planı´

 Düzenlenen toplantıya katılan İTSO Başkanı Yılmaz´ın mutabakat metninin toplantıda imzalamadığı, İskenderun Ticaret Borsası´nın ise davet edilmediği öğrenildi.

Akın Bodur/İskenderun
Hatay´da ilin adını taşıyan tek ticaret ve sanayi odası ile ticaret borsası için çalışma başlatıldı. İşbirliği içerisinde olan ve toplantıları birlikte düzenleyen Antakya Ticaret Borsası ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, bu hareketteki amacını ise 'Hatay´ın büyükşehir olması nedeniyle ´il odası´ statüsünün tescillenmesi ve güçlü bir temsiliyetin oluşması' olarak açıkladı.

Aralık ayında Antakya´da yapılan görüşme sonrası Mayıs ayında Reyhanlı´da düzenlenen toplantıya katılan dokuz odanın yedisi ´mutabakat metnini´ imzalayarak onayladı, toplantıya çağrılmayan İskenderun Ticaret Borsası yönetimi ve meclisinin ise karara karşı muhalefet etme kararı aldığı öğrenildi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin ´mutabakat metnine´ imza atmadığı öğrenilirken, karşı bir çalışma yapmadığı da savunuldu.

Aralık ayında Hatay´daki oda ve borsa temsilcilerini (Antakya, İskenderun, Reyhanlı, Erzin, Dörtyol, Kırıkhan) Antakya´da toplayan Antakya Ticaret Borsası ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, oda ve borsanın isminin Antakya yerine Hatay olmasını istedi ve çalışma alanının ´Antakya, Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Defne´ olarak başlacağını belirtti. Ancak, yapılan çalışmanın amacını ise 'Hatay ilinin büyükşehir olmasından dolayı il odası statüsünün tescillenmesi ve güçlü bir temsiliyetin oluşması' olarak açıkladı. Sonraki süreçte amaca ilişkin ikili görüşmeler yaptığı belirtilen Antakya Ticaret Borsası ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası´nın girişimiyle 2022 Nisan ayında Reyhanlı´da yapılan toplantıda Hatay´daki dokuz oda-borsadan 8´i davet edildi ve 7´sinin temsilcisi ortak ´mutabakat metni´ imzaladı.

İlk etapta 4 ilçede oda-borsa engelleniyor
Antakya Ticaret Odası ile Antakya Ticaret Borsasının, Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Defne´de oda ya da borsa bulunmaması üzerine bu ilçelerdeki şirketleri de kapsadığı biliniyor. Bu nedenle amaçta belirtilen 'güçlü bir temsiliyetin oluşması' yönünde ilde tek oda-borsaya yönelik çalışmanın ilk adımı olarak değerlendirilirken, bir anlamda Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Defne´de oda-borsanın kurulmasının da önüne geçilmesi, bu kentlerin Antakya ticaretine kayıcı bağımlı olmasının adımı da atılıyor.

Mutabakat metnine 9 oda-borsadan 8´i davet edildi
Mutabakat metninin görüşüldüğü Reyhanlı toplantısına, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Ali Celal Mursaloğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Erzin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Muhteşem Vural, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Numan Bölükbaşı, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu ve Reyhanlı Ticaret Borsası Başkanı Karaca davet edildi. İskenderun Ticaret Borsası toplantıya çağrılmadı ama borsa başkanı Başkanı Ahmet Özen Kara´nın ismi mutabakatta yer alırken, İTSO Başkanı Yılmaz´ın da imzalamadığı öğrenildi. İskenderun Ticaret Borsası´nın borsa yönetimi ve meclisinin ´bu oluşuma karşı çıkma kararı´ nedeniyle toplantıya davet edilmediği savunuluyor.

'Tek oda-borsanın ilk adımı' mutabakat metni mi?
7 odanın imzaladığı mutabakat metninde şunlara yer verildi: 'Hatay ili oda ve borsaları olarak 21 Nisan 2022 tarihinde yapılan il oda/borsa istişare toplantısında, 2014 yılında ilimiz ile birlikte büyükşehir statüsü kazanan tüm illerdeki oda/borsaların kendi illerinin isimlerini almış oldukları, yalnızca il oda/borsası statüsünde bulunan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antakya Ticaret Borsası´nın bugüne kadar bu değişikliğe başvurmamış olduğu anlaşılmıştır. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Hikmet Çinçin ve Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Celal Mursaloğlu, oda ve borsa isimlerinin ilimiz ismi ile değiştirilmesi yönündeki taleplerini dile getirmişlerdir. Yapılan istişare toplantısında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası´nın il odası statüsü ve Antakya Ticaret Borsası´nın ilk borsası statüsü göz önünde bulundurulduğunda, çalışma, yetki alanları aynı kalması kaydıyla isimlerinin Hatay Ticaret ve Sanayi Odası ve Hatay Ticaret Borsası olması konusunda il oda ve borsalarımızca mütabık olunmuştur.”

Yasa ve yönetmelik neler diyor?
18 Mayıs 2004 tarihinde kabul edilen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu, odaların kuruluş ve çalışma alanlarını il sınırı olarak tanımlıyor. Kanunun 6. maddesinde, 'Odaların kuruluş ve çalışma alanları, il sınırlarıdır. Kuruluş ve çalışma alanları içinde aynı unvanda başka bir oda kurulamaz. Odaların çalışma alanları, çevre illeri de kapsayacak şekilde ve o illerde ilgili oda kuruluncaya kadar geçerli olmak üzere, Birlik Yönetim Kurulu tarafından genişletilebilir veya daraltılabilir' ifadesi yer alıyor.
Oda ve Borsa Şubeleri ile Oda Temsilciliklerinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Yönetmelik de, şubelerin kuruluşu, çalışma alanı, görevleri ve şubeye dönüşümü de 6. maddesinde belirlemiş durumda. Buna göre, yönetmeliğin 6. maddesi şöyle: 'Bölge odasının, coğrafi bölge illerindeki toplam üye sayısının yarısından fazlasının talebi üzerine kurulması halinde coğrafi bölge içinde kurulu bulunan tüm il ve ilçe odaları; bölge odasının, coğrafi bölge içinde kurulu bulunan il ve ilçe odalarının en az üçte ikisinin meclislerinin ayrı ayrı alacağı üye tamsayısının üçte ikisinin kararıyla kurulması halinde ise kurucu il ve ilçe odaları şube haline dönüşür.
Bölge borsasının, bölge illerindeki toplam üye sayısının yarısından fazlasının talebi üzerine kurulması halinde bölge içinde kurulu bulunan tüm il ve ilçe borsaları; bölge borsasının, borsa meclislerinin ayrı ayrı alacağı üye tamsayısının üçte ikisinin kararıyla kurulması halinde ise kurucu borsalar şube haline dönüşür. Bölge oda veya borsasının çalışma merkezi, kuruluş talebindeki görüşler dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir. İlçe oda ve borsaları, meclislerinin üye tamsayısının üçte ikisinin kararıyla bölge ya da il oda veya borsasının şubesine dönüşebilir. Şubeye dönüşen oda ve borsaların varlıkları tüm aktif ve pasifleriyle birlikte bağlandığı oda veya borsaya intikal eder. Devir işlemleri, şubeye dönüşen oda ve borsalarda organ seçimlerinin tamamlanmasını müteakip üç ay içinde yapılır. Şubeye dönüşen oda ve borsada çalışan personelin, bağlanılan oda veya borsada mevcut statülerine göre istihdamına devam olunur. Bu personel hakkında bağlanılan oda veya borsa çalışanlarının tabi olduğu mevzuat uygulanır.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19