Antakya´ya yeni kültür merkezi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yeşil alan üzerinde planlanması yanında getireceği araç trafiği yükününün de hesaplanmadığı yönüyle eleştirilen ‘Kültür Merkezi Projesi´ni tanıttı.

HATAY 2.03.2018 10:12:31 0
Antakya´ya yeni kültür merkezi

Sadet Berkyürek

Antakya Atatürk Parkı´nda yapılması planlanan projenin HBB Meclis Salonundaki tanıtım toplantısına, HBB Genel Sekreteri Mehmet Maden, Hatay Eski Milletvekili Hasan Akgöl, sivil toplum kuruluşları ile oda temsilcileri de katıldı.
Hatay´ın en önemli ihtiyaçlarından birinin kültür merkezi olduğunu belirten Başkan Savaş, proje ile tiyatro ve sergi etkinliklerinin gerçekleştirilebileceğini, konserler için gerekli akustik koşulların oluşturulacağı bir merkez inşa edileceğini ifade etti. Savaş, yapılacak kültür merkezi ve nikâh salonunun, kentin sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak isteyen vatandaşların, park sorunu yaşamayacağını da belirtti.

Proje, ağaç kesilmeden yapılacak

Proje yapımında hiçbir ağacın kesilmeyeceğini de anlatan Savaş, şunları söyledi: 'Hatay´a ayrı bir vizyon katacak bu güzel projede bir tane bile ağaç kesmeyeceğiz. Kültür merkezimizi, yıktığımız yerin haricinde yeşil alan işgal etmeden yapmayı planlıyoruz. Bizim burada yeşil alanı işgal etme durumumuz olsaydı hem Anıtlar Kurulu hem de tabiatı koruma ile ilgili kurumlar projemizi onaylamazdı. Biz izin alınması gereken her yerden izin aldık. Kültür merkezinin şehir merkezine yapılması herkes için önemli bir ayrıcalık ve kolaylık olacak. Yeşil alanlara önem verdiğimizin önemli bir göstergesi de 300 dönümlük alanda EXPO 2021´i gerçekleştirecek olmamızdır. Ağaçlara ve çevreye zarar vermeden çok naif bir kültür merkezi yapıyoruz. Salonun akustiği için 10 ay boyunca çalışma gerçekleştirildi. Bu proje iki yıldır sürüyor. Ekonominin bu kadar zor olduğu zamanlarda da böyle güzel projeyi yapacak hayırsever bulmak oldukça zor.'

Savaş: En çok çocuklar yararlanacak

Projeden en çok çocukların yararlanacağını belirten Savaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Çocuklarımızı düşünerek gerçekleştireceğimiz sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetler ile hayata bakış açılarını güzelleştirmek istiyoruz. Çocuklarımız kültürel yozlaşma ile karşı karşıya. Tiyatro ekibimiz köylere (mahallelere) gittiği zaman çocuklara kırlarda bahçelerde tiyatro yapıyor. Ama biz bu güzel projeyi hayata geçirirsek köylerde olan çocuklarımızı buraya araçlarla getirirsek çok daha güzel bir işe imza atmış oluruz. Şehri sosyal hayattan kültürden geri çekersek çocuklarımızı geleceğe güzel bir şekilde hazırlayamayız. Savaşın gölgesinde kalan bir şehiriz. Çocuklarımızı da mutsuz bir ortamda yetiştirmek istemiyoruz. Onları eğitip, sanatsal faaliyetler ile buluşturarak mutlu ve aydın nesiller olarak yetiştirmek istiyoruz.'

Proje hakkında teknik bilgi veren HBB Fen İşleri Daire Başkanı Nihat Tazeaslan da, “Projede tiyatro ve konferans salonları olup, çift asma katlı bir yapı ve 511 kişilik kapasiteye sahip olacak. Gelin ve damat odası, nikâh memuru odası ve 230 kişilik nikâh salonu da olacak. Tiyatro salonumuzun oturum alanı 1.066 metrekare, nikâh salonumuzun oturum alanı ise 588 metrekare olarak planlandı. Projeyle çok fonksiyonlu bir kültür merkezimiz olacak” değerlendirmesini yaptı.

HBB eleştirilerin hedefinde

Atatürk Parkı´nda 800 kişilik Kültür merkezi ve 400 kişilik nikah salonu projesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, Hatay Büyükşehir Belediyesi tesisin yeşil alan üzerinde planlanması yanında getireceği araç trafiği yükününün de hesaplanmadığı yönünde eleştiriliyor. Antakya Ticaret Odası ATO Başkanı Hikmet Çinçin de projenin yeşil alana yapılmaması için mücadele vereceklerini açıkladı. Çinçin, Cumartesi günü İnşaat Mühendisleri Odası Kongresi´ndeki konuşmasında, mevcut yeşil alanların çoğaltılması gerekirken, Büyükşehir Belediyesi´ni kendisine emanet edilen yeşil alana sahip çıkmamakla eleştirdi. Çinçin, “TOKİ, Antakya Atatürk Stadyumu ile Armutlu´daki spor salonu ve yüzme havuzunu alıp projelendirecek. Yani, yeşil alanlar ve spor alanları imarlaşacak. Biz buna karşı çıkarken, Büyükşehir Belediye Başkanı buna karşı çıkarken, kendimiz eğer 2 dönümlük park içindeki alanı imara açarsak nasıl inandırıcı olabiliriz? Büyükşehir´in beton araçları buraya geldiğinde, bu insanlar makinaların önünde durur. Yaptırmayacağız” diye konuştu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29