Ahrazoğlu: Su kaynakları özel sektöre devredilmemeli

Türkiye´de sulu tarımda kullanılan sulama suyunun yüzde 30´unun yöneten Sulama Birlikleri tarafından yönetildiğini belirten MHP Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet N. Ahrazoğlu, sözkonusu birliklerin su konusunda

SİYASET 13.04.2018 10:47:26 0
Ahrazoğlu: Su kaynakları özel sektöre devredilmemeli

Sadet Berkyürek/SES


TBMM Genel Kurulu´nda yaptığı konuşmada Ahrazoğlu, başarılı olan sulama birliklerinin kapatılmamasını istedi. “Türkiye´de sulu tarımda kullanılan sulama suyunun yüzde 30´unu yöneten sulama birlikleri su konusunda yatırım yapmak isteyen ulusal ve uluslararası güçlerin önüne engel olarak çıkmaktadır” diyen Ahrazoğlu, Meclis´in kullanıcıları tarafından yönetilen su kaynaklarının önce belediyelere, özel idare kurumlarının yönettiği kurumlara, nihai olarak da, özel sektöre geçmesinin önünü açılmak istendiğine dikkat çekti.

Düzenlemenin gözden geçirilmesini istedi
548 sıra sayılı Kanun Tasarısı´nın 9´uncu maddesiyle 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat Kanunu´na geçici maddeler eklenmek istendiğine dikkat çeken Ahrazoğlu, kanun tasarı ile ilgili genel kuruldaki konuşmasında düzenlemenin sulama birliği üyesi çiftçileri mağdur edeceğini söyledi. Ahrazoğlu, “Geçici madde sulama birliği üyesi çiftçilerimiz için mağduriyettir, haksızlıktır, adaletsizliğe neden olacaktır. Zira, daha önceden çiftçiler tarafından parası ödenen gölet veya barajların ödenen miktarlarının iade edilmemesi haksızlık olacaktır. Yani herhangi bir sulama birliği, kapatılacağından haberi olmadan, üyelerine daha iyi hizmet verebilmek için para toplayarak gölet veya baraj yapmak için yatırım yaptı ise Devlet Su İşleri el koyacak ve hiç para ödemeyecek. Bu kabul edilebilir bir düzenleme değildir” dedi.

“Milletvekilleri önergeyi desteklemeyeceğini umuyoruz”
TMBB´deki konuşmasında Milletvekili Ahrazoğlu, alacaklardan tahsil edilenlerin sermaye değeri üzerinden iade edilmesi, tamamı ödenmiş yatırım var ise tesis, yatırım bedelini ödeyen kamu tüzel kişiliğine devredilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sulama birliği üyesi çiftçilerin mağduriyetini giderecek önergemizin siz sayın milletvekillerimiz tarafından destekleneceğini umuyoruz” diye konuştu.

Sulama birliklerine devlet mesafeli
Sulama birlikleri bugüne kadar maddi, manevi, idari hiçbir devlet olanağından faydalandırılmadığı eleştirisinde de bulunan Ahrazoğlu, 1993 yılı itibarıyla Devlet Su İşleri desteğiyle kurulan sulama birliklerine yönelik üç-dört yıldan bu yana sulama birliklerine mesafeli yaklaşıldığını, ‘devletin kılını dahi kıpırdatmadığı´nı savundu. Ahrazoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tam anlamıyla, yeterince düzenlenmeden, olgunlaştırılmadan tasarıdan beklenen faydanın, amacın tam olarak ortaya konulmadığı, Meclisin ve kanun yapmanın usul ve esaslarından uzak tasarı Komisyonda kabul edilmiştir. Komisyon çalışmalarında sayın Hükûmet yetkililerinin ifadeleriyle, altı aydır üzerinde çalışılan ve en az 20 defa okunduktan sonra Bakanlar Kurulunda imzaya açılan tasarıda, maalesef daha kapağı açılmadan AK PARTİ milletvekillerince verilen önergelerle birden çok değişiklik yapmaya gidilmesi, hazırlık sürecinde, hazırlayanlarca konuya yeterince vâkıf olunmadığını ortaya koymaktadır.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19