“Kurultayın zamanlamasını erken buluyorum”

24 Haziran´da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde her partinin beklediği oyu aldığını savunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, eleştirilere karşın sonuçlara saygı duyulması gerektiğini söyledi.

GÜNCEL 23.07.2018 10:15:12 0
“Kurultayın zamanlamasını erken buluyorum”

Sadet Berkyürek/İskenderun

CHP kurultayına ilişkin zamanlamayı yapısal sorunlardan dolayı erken bulduğunu belirten Savaş, Seçimler öncesinde CHP´nin milletvekili aday listesine müdahil olduğu yönündeki eleştirileri de yanıtladı. “Büyükşehir Belediye başkanı olarak biblo gibi kenarda duracak bir adam değilim” diyen Savaş, kurultayın zamanlamasının erken olduğunu, CHP´de liderlik sorunundan önce yapısal faktörler konusunda çok önemli eksikliklerin olduğunu düşündüğünü kaydetti
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında 24 Haziran seçim sonuçlarını, seçim sürecinde kendisine yönelik eleştirileri ve erken kurultay taleplerini değerlendirdi. “Milliyetçi Hareket Partisi dışında sürpriz yapan bir parti olmadı” diyen Başkan Savaş, üyesi olduğu CHP´nin ise beklenenin 2-3 puan gerisinde oy aldığını söyledi. Savaş, seçimlere ilişkin şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise ikinci tura kalınacağını bekliyorduk. Ama birinci turda iş bitti. Bundan sonraki süreçler de önemli. Bu süreçler içerisinde siyasi partilerimizin yeni sisteme göre kendini dizayn etmesi ve kendini ona göre hazırlaması gerekiyor. Bu sistem iyi bir liderler güzel sonuçlar çıkartabilir. Ama liderde sıkıntı olursa çok problem yaşayacağımız bir sistem. Bütün sorumluluğu, yükümlülüğü ve yetkiyi tek kişiye verdiğiniz zaman eğer ekibini iyi kurmuşsa ve düzgün bir şekilde çalışıyorsa bu hızlı sonuç alma ve doğru karar verme açısında artıları olabilecek bir sistem. Ama seçilen kişi bu düzenlemeyi yapamayacaksa yapılan bütün hizmetlerin aksamasına ve Türkiye´de yapılacak işlemlerin negatif bir seviyede olmasına neden olur.”

“Liste yetkisi Ankara´nındır”
CHP´ye 4,5 yıl önce katıldığını hatırlatarak, fikrini sordukları için listeyle ilgili değerlendirme yaptığını, ancak kararın Ankara´ya ait olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, partisi CHP´nin kendisinden önce de ‘karışıklık yaşayan´ parti yapısına dikkat çekti, hedefine doğru ilerleyen bir parti olamadığını kaydetti. Başkan Savaş, şunları ifade etti: “Cumhuriyet Halk Partisi benden önce de karışıklık yaşayan bir parti. Önceki seçimlere baktığınız zaman tek vücut olmuş veya homojenize olmuş hedefe doğru ilerleyen bir parti olmadı şimdiye kadar. Şimdi de olmadı seçimden sonra da olmuyor. 70´e yakın milletvekili adayları vardı. Hepsi de şehrine ve partiye nasıl faydalı olabilirim diyerek aday oldular. Büyükşehir Belediye başkanı olarak biblo gibi kenarda duracak bir adam değilim. Fikrim sorulursa söylerim sormazlarsa da söylemem. Partimizin yöneticisi değil Belediye başkanıyım. Eğer diğer partilerde yüksek seçim kuruluna kadar listeler verilene kadar hiçbir sızma olmayıp da Cumhuriyet Halk Partisine 24 saat ve hatta daha öncesinden listeler sızıyorsa bu benim sorunum değildir. Bu sorun Ankara genel merkezin ve yetkili arkadaşların sorunudur.”

“İl başkanı kadar müdahil oldum”
Programda seçimlerle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Başkan Savaş, CHP İl Başkanı Halil İbrahim Özgün´ün sürece müdahil mi taraf mı olduğunu sordu. Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Halil İbrahim Özgün görüş veriyor da Lütfü Savaş´a sorulduğu zaman görüş vermesin mi? Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı ne kadar müdahil olduysa bende o kadar müdahil oldum. Benim fikirlerim de değerlendirilmişse ben teşekkür ederim. Demek ki saygın ve fikrine önem verilen bir insanmışım olaya oradan da bakılması lazım.”

“Sorun Kılıçdaroğlu ya da İnce sorunu değil”
Kurultaya ilişkin stratejik yaklaşılmasını da öneren Başkan Savaş, iktidarın seçim zaferinden sonra muhalefeti yerel seçim takvimi ile hazırlıksız yakalama çabasına işaret etti. “Baskın yerel seçim yapılacaksa bu kurultayın toplanmasını doğru bulmuyorum” diye sözlerini sürdüren Başkan Savaş, Muharrem İnce´nin Kılıçdaroğlu karşısında iki kez yenildiğini ifade etti. Savaş, “Erken yerel seçim yapılmayacaksa da kurultayı doğru bulmuyorum. Ben bu kurultayın zamanlamasının erken olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi liderlik sorunundan önce yapısal faktörler konusunda çok önemli eksikliklerin olduğunu düşünüyorum. Yapısal sorunlarımız, parti tüzüğümüzü ve Türkiye´nin bundan sonraki süreçte yapılacaklarının altı doldurulursa bence biz çok daha faydalı iş yapmış oluruz. Sadece Cumhuriyet Halk Partisine değil bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün bizlere miras bıraktığı partimizi iktidara taşımanın en önemli yapı taşlarını oluşturmuş oluruz. Cumhuriyet Halk Partisi´nin sorunu Kemal Kılıçdaroğlu mu ya da Muharrem İnce sorunu değil” dedi.


Anahtar Kelimeler: lütfü Savaş

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

  • BIST 100

    10154,25%1,08
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2394,28% -1,16
  • Ç. ALTIN

    3876,85% -0,25