Arsuz, altyapısı olmayan tek ilçe

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD), Sweco Danışman Firması Sosyo Ekonomik Danışmanı Sibel Okdemir ve Yardımcısı Ufuk Sağlam tarafından altyapıyla ilgili Arsuz Odak Grup Toplantısı düzenledi.

14.09.2017 10:39:18 0
Arsuz, altyapısı olmayan tek ilçe

Avrupa İmar ve Yatırım Bankası´nın kredi desteği ile yapılacak olan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından da desteklenen Arsuz-Karaağaç Altyapı projesi için Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi´nde Lütfü Savaş´a yetki verilmesinin ardından ilerleyen süreçte ilçenin mevcut durum analizini yapmak, gözlemlerini ve katılımcıların öneri ve fikirlerini ilgili bankaya rapor şeklinde sunmak amacıyla yapılan toplantı, Arsuz Belediyesinin Karaağaç Hizmet Binasında yapıldı.

´Faturaya yansıyacak altyapı bedeli sıkıntı yaratır mı?´
Toplantıda konuşan Okdemir´in ´Şu anda faturalarınıza yansıyan bir atık su bedeli yok. Ancak altyapı yapılmaya başlandıktan sonra su faturalarına yansıyacak olan bu bedeli ödemek sıkıntı yaratır mı?' dedi. Sosyo Ekonomik Danışman Okdemir, HATSU´nun çalışmaları başta olmak üzere ilçenin ekonomik ve sosyal durumu gibi pek konuyla ilgili katılımcılara sorular yöneltip not alırken, katılımcılar da 'halka yakışır bir altyapı istiyoruz' mesajı verdi. Konuşmasında, Okdemir´in sorusuna yanıt veren Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha da, 'Hatay´ın büyükşehir olmasıyla birlikte su ile ilgili yükümlülükler büyükşehir belediyesine verildi. Daha sonra da HATSU kuruldu. Suyun tonu şu anda 3 lira ve bu ilçenin halkı tüm yükümlülüklerini bir bütün yerine getiriyor. Altyapının getireceği yükümlülük bizleri korkutmuyor. Arsuz gelir düzeyi olarak kendi kendine yetebilen bir ilçe. Ekonomimiz bunu kaldırır. Altyapı bizim için inanılmaz bir aciliyet söz konusu. Arsuz turizm kenti olma yolunda ilerliyor. Ancak, altyapının olmamasından kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. İlçede yaklaşık 130´a yakın site var ve bu sitelerin çoğunda sağlıklı çalışmayan arıtmalar bulunuyor Bu nedenle altyapının olmaması hem sağlığımızı olumsuz etkiliyor, hem de bizim gelecekteki turizm planlamamıza olumsuz katkı sunuyor. Altyapı bizim ağrıyan kolumuzdur. Olmazsa olmazımızdır. Halkımız buna hazırdır. Altyapı için sizi bekliyoruz' dedi.

'Artık foseptik kirliliğinden kurtulmamız lazım'
Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Arsuz Kent Konseyi Başkanı İskender Sayek, muhtarlar, oda temsilcilerinin de katılıdğı toplantıda, Arsuz´dan Avrupa´ya olumlu bir rapor gideceğine inandığını belirteren Culha, altyapı kredisi konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti. Culha, 'Sibel Hanımın raporu, altyapı için büyük bir önem arzediyor. Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi, HBB Başkanımıza borçlanma yetkisi verdi. Şimdi, söz konusu banka da gidin bu ilçeyi görün ve bizi bilgilendirin, diyor. Dolayısıyla, verdiği parayı garanti almak istiyor. Ancak, bankanın altyapı projelerini önemsediğini ve düşük faizli krediler verdiğini biliyoruz. Sibel Hanım da burada ilçenin ekonomik ve sosyolojik boyutunu irdeliyor. Yazacağı rapor, kredi tahsilatın ötesinde önem taşıyor. Bu coğrafyanın korunması ve tertemiz kalması için altyapıya ciddi bir ihtiyaç vardır. Hatay´da altyapısı olmayan tek ilçeyiz. Artık foseptik kirliliğinden kurtulmamız lazım' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Arsuz altyapısı olmayan ilçe

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00