“Arsuz uluslararası turizme kapılarını aralayabilir”

İskenderun Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Arsuz´un turizm potansiyeline yönelik gerçekleştirilen araştırmada, bölgenin tanıtım ve altyapı eksikliğine karşın “Arsuz uluslararası destinasyonun kapılarını aralayabilir

GÜNCEL 8.11.2021 14:33:47 0
“Arsuz uluslararası turizme kapılarını aralayabilir”

Sadet Berkyürek/Arsuz

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Eryılmaz, Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cemil Süslü ile Elif Demir tarafından yürütülen ve uluslararası hakemli akademik dergi Dünya İnsan Bilimleri Dergisi´nin  (World Journal of Human Sciences) 2021-1 yılı cildinde yayımlanan Arsuz Turizm Potansiyelinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma başlıklı makalede Arsuz turizm potansiyeli değerlendirilerek eksikler saptandı, öneriler geliştirildi. Arsuz´un iç turizm yönüyle Hatay ili sınırları içerisinde ön planda olduğu kaydedilen çalışmada, “Bölgenin güçlü ve zayıf yönlerinin tespit edilerek, fırsatların değerlendirilip, tehditlerin de önüne geçildiği durumda ilçe, hem ulusal hem de uluslararası bir turizm destinasyonu olmanın kapılarını arayabilir” denildi.

Arsuz´un güçlü-zayıf yanları

Arsuz´un turizm potansiyeli analizinde dört mevsim turizm yapılabilen iklim, alternatif turizm destinasyonlarının varlığı, zengin yöresel mutfak, endemik bitki varlığının zenginliği, köklü tarihsel geçmiş, tarım bölgesi olması, tarihi-kültürel ve turistik alanların varlığı yanında kültürel yönden yüksek etkileşim, yörenin ‘sıcakkanlı ve hoşgörülü´ insan dokusu, düşük deniz kirliliği ve doğal hayatı koruma alanının varlığı güçlü yönler olarak öne çıkıyor.

Araştırmada Arsuz´un ulaşım zorluğundan pahalılığa bir dizi zayıf yönleri arasında şunlara yer veriliyor: Tesis, temizlik, kalifiye eleman yetersizliği; reklam-tanıtım, bilinç, işletmelerin hizmet-servis, hastane, restoran-yiyecek/içecek işletmeleri, 5 yıldızlı otel, bakanlık belgeli tesis, yatırım, altyapı, otopark, belediye tesis sayısı eksikliği. Turizm potansiyelini olumsuz etkileyen nedenler arasında plajların gelişim göstermemesi, ulaşım zorluğu, konaklama ücretlerinin yüksekliği, mevcut turizm destinasyonlarına ulaşım zorluğu, plaj ücretlerinin pahalılığı gösteriliyor.

Pahalılık ve sanayileşmeye dikkat!

Analizde, bölgenin potansiyeline yönelik fırsatlar ve tehditler de ayrı başlık altında incelendi. Samandağ-Arsuz yolu, havaalanı-Arsuz yolu, Argo turizm, deniz otobüsü seferleri projeleri ile tarihi yerlerin restorasyonları ile yerel festivaller gibi büyük etkinliklere ev sahipliğinin bölgenin fırsatlarını oluşturduğu ifade edilirken, tehditleri oluşturan başlıklar ise şöyle sıralandı: Sanayileşme, sığınmacı varlığı, seyahat acentesi ilgisizliği, fiyatların pahalılığı ile tanıtım yapılmaması. Arsuz´un sahip olduğu güçlü yönlere karşın yakın il ve ilçelere yönelik tanıtım faaliyetinin olmadığı da vurgulanan araştırmada, altyapı eksikliğinde yönetsel birimlerin de sorumluluğuna dikkat çekildi.

Arsuz ‘çıkmaz sokak´ mı?

Araştırmada, Arsuz´un ‘çıkmaz sokak´ konumundan çıkartılması, sektörel gelişim için şu önerilere yer verildi: Bölgenin görsel tanıtımı/reklamı yapılmalı, güncel turizm haritası oluşturulmalı akademik yayın arttırılmalı, güvenli olduğu anlatılmalı, 5 yıldızlı otel açılmalı, bölgedeki etkinlikler arttırılmalı,  seyahat acentesi açılmalı, kamu kuruluşları ve STK´lar birlikte turizm planı geliştirmeli, sektör işletmecileri ve çalışanları bilgilendirilmeli, turizm kongresi/çalıştayı düzenlenmeli, yatırımcılar teşvik edilmeli, destinasyon odaklı eğitim verilmeli.

 

/resimler/2021-11/8/1503591712692.jpg

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57