Arsuz´da Bahar Bayramı başladı

Arsuz Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘6. Geleneksel Bahar Etkinlikleri´nin startı verildi, geleneksel bayram kahvaltısı yapıldı.

GÜNCEL 30.03.2022 17:43:44 0
Arsuz´da Bahar Bayramı başladı

İskenderun/SES

Arsuz´da baharın gelişini simgeleyen, Ğid Sabatağş olarak da adlandırılan Yumurta Bayramı etkinlikleri başladı. Yine 15 Nisan´da bahar bayramı olarak yöresel Evvel Nisen ile birleştirilerek 15 günlük bahar şenlikleri etkinlikleri önceki gün ‘baharı karşılama yürüyüşü´ ile başladı.
Arsuz Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve birçok sivil toplum kurulusunun destek verdiği ve pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen etkinlikler kapsamında, Üçgüllük mahallesi ve Gözcüler mahallesinden başlayan yürüyüş, Akçalı mahallesi şenlik alanında son buldu. Etkinliklerin ikinci günü olan 30 Mart Yumurta Bayramı dolayısıyla konuşmaların ardından güvercinler uçuruldu, yöresel ürünler kadın eli semt pazarı üyelerinin hazırladığı kahvaltı yapıldı, yarışmalar düzenlendi.
Arsuz Belediyesi´nin ev sahipliğini yaptığı programa, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, CHP İl Başkanı Ramiz Parlar, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Gün, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, siyasi parti ilçe başkanları ve yönetimleri, meclis üyeleri, muhtarlar ve halk yoğun ilgi gösterdi

Güven: Bayramla beraberlik mesajı verdik
Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, çok eski bir geleneğe sahip Ğiyt Sabatağş ile Evvel Nisen bayram etkinliklerinin pandemi nedeniyle iki yıl yapılamadığını hatırlatarak, yeniden kutlamaya başlayabilmeyi bir başlangıç olarak kabul ettiklerini söyledi. Başkan Güven, “2019´dan sonra Pandemi sebebiyle yapamadık ama eski kültürü yansıtacak şekilde bu sene yapmaya çalışacağız. Bu sene bir başlangıç, eksiklikler olacak. Bu bayramın başlangıcı Akçalıdır, Evvel Nisen de Çetillik´tir. Ama bu bayramlar bütün Arsuz´un bayramıdır. Burada buluştuk. Bu buluşmayla Arsuz´da sevgiyi, barışı, birlik, beraberliği hiçbir ayrım gözetmeden göstermiş olduk. Bir mesaj verdik. Bu bayram hepimize kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
“Barışı isteyen insanlar olarak gelenek ve göreneklerimizi devam ettireceğiz” diyen Başkan Güven, 15 Nisan´a kadar devam decek etkinliklere daveti yineledi. Güven, şunları kaydetti: “Bayramlar kardeşliğin, dostluğun, sevginin timsali olur ve bunlar insanları birbirine yakınlaştırırlar. Dolayısıyla barışı getirir. Barışı isteyen insanlar olarak gelenek ve göreneklerimizi devam ettireceğiz. Bugün tüm kesimlerin özelliğini taşıyan bir gündür. Müsabakalar, yumurta boyama yarışları, yumurta tokuşturma ve güreş gibi ve birçok kültürü temsil eden bir gündür. 14 gün boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak. Bu etkinliklere tüm halkımızı bekliyoruz

“Bayramlar zenginliğimiz ve farklılığımız”
Bahar Bayramı etkinlikleri başlama yürüyüşüne katılan Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Arsuz´da farklı kültürler tarafından kutlanan bayramlara dikkat çekti, “Bu bizim zenginliğimiz, bu bizim farkımız” dedi. Farklılıkların kent kimliğine katkılarına da işaret eden Kaymakam Gökpınar, “Arsuz huzur ve kardeşlik kenti. Kuruluşundan bu güne kadar huzur ve kardeşliğin kenti olmuş. Arsuz´u oluşturan değişik yapıların tüm unsurları burada. Ayrımız gayrımız yok, hepimiz kardeşiz. Huzur ve kardeşliğimiz devam edecek. Bugün bu bayramı kutluyoruz, Nisan ayında paskalyayı kutlayacağız, mayısın başında da ramazan bayramını kutlayacağız. İşte bu bizim zenginliğimiz, bu bizim farkımız. Bu geleneğin ilelebet devam etmesini diliyoruz. Bir şehre kimlik katan gelenekleridir. Seneye de inşallah daha da güzel yapacağız. Buradan bunun müjdesini de verelim” diye konuştu.
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ile İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, CHP İl Başkanı Ramiz Parlar´ın da kutlamaya katıldığı etkinlikte konuşan CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, 13 medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay´ın birlik ve beraberliğinin tarihte önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Milletvekili Suzan Şahin de “Bugün buradan, Arsuz´dan başlasın, kardeşliğin, barışın, huzurun tüm Türkiye´ye tüm dünyaya yayılmasını dileyelim” dedi.

Çılgın Dondurmacı Kadıneli Pazarı´nda
6. Geleneksel Bahar Etkinlikleri kapsamında Akçalı Mahallesi´nde açılış seremonisi ile başlayan 30 Mart Yumurta Bayramı dolayısıyla yöre sakinleri protokol üyelerinin de katılımıyla yöresel kahvaltıda buluştu. Yumurtaların tokuşturulduğu dün, geleneksel çocuk oyunları oynandı, tavla turnuvası yapıldı. Gün dolayısıyla bayram alanında standlar açıldı. 31 Mart perşembe günü sosyal medya platformları üzerinden ün kazanan Çılgın Dondurmacı Mehmet Dinç, Karaağaç Kadıneli Semt Pazarı´na konuk olacak. 3 Nisan Pazar günü ise Arsuz Belediyesi İSOS Tiyatro Topluluğu, Bir İshaksın Bir Cemil adlı oyunu sahneleyecek.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57