Arsuz´da ‘katılım payı´ şaşkınlığı

Arsuz´un merkez mahallesi Uluçınar´da 504 kişiye 2012 yılında alınan karar doğrultusunda yol katılım payı için tebligat gönderildi.

10.07.2017 10:52:38 0
Arsuz´da ‘katılım payı´ şaşkınlığı

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Belde döneminde yaptığı ödemeyi makbuzla belgelendiren bazı mükelleflerin ödemelerinin ise ‘bağış´ olarak tahsil edildiği belirlendi.
Katılım payı ile ilgili kararın Arsuz belde belediyesi döneminde, Belediye Meclisi´nin 10.09.2012 tarihinde alındığını, tahakkukun ise 30.04.2013 gün ve 8 sayılı encümen kararı yapılarak tahsil edilmesinin karar bağlandığını hatırlatan Arsuz belediye Başkanı Nazım Culha, konunun sayıştay denetiminin ardından 2016 yılında raporlaştırılarak tahsilatı yönünde kendilerine bildirimde bulunulduğunu söyledi.

Uluçınar Mahallesi sakinleriyle bilgilendirme toplantısında biraraya gelen Başkan Nazım Culha, belde belediyesi döneminde tahakkuk ettirilen yol katılım payı ücretleriyle ilgili eski meclis ve encümen kararları ile Sayıştay Raporuyla hakkında bilgi verdi. Tebligatların eski Arsuz Belde Belediyesi döneminde alınan meclis ve encümen kararları doğrultusunda ve sayıştay denetimi bildirimi üzerine gönderildiğini anlatan Başkan Culha, tebligatların hane başına emlak rayiç bedeli endeksine göre değişen fiyatlarla gönderildiğini, bu yöndeki uygulamanın Sayıştay Başkanlığı tarafından 2016 yılı Mali Denetim Raporu doğrultusunda takip ve tahsilinin yapılması yönünde rapor verilmesinin ardından yapıldığını ifade etti.

“Yargı yolu açık”
yargı dedi. İtirazı olanların ya da tebliğlerin hukuka aykırı olduğunu düşünenler için yargı yolunun açık olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Culha, şöyle konuştu: “Geçmişte yapılan bir işlem. Benim yaptığım bir iş değil. İtirazınız varsa, tebliğlerin hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız yargı yolu açıktır. Ben, göreve geldiğim günden beri yapmadığım işlerle ilgili hesap veriyorum. Yapmadığım işlerin borcunu ödüyorum. Yapmadığım işlerin sorumluluklarıyla uğraşıyorum. Süreklilik arzeden 8 belediye ve köylerden gelen borçları ödüyoruz. Biz yine hizmetimizi yaparız, gücümüz oranında da yapmaya devam ederiz. Burada kesinleşmiş bir uygulama vardır ve biz sadece bu uygulamanın icraatını yapıyoruz. Sizi mağdur etme niyetinde değilim. Bu bilgilendirme toplantısı tamamen iyi niyetle düzenlenmiştir. Bizim Sayıştay´ın kararını bozma yetkimiz yoktur. Farklı bir kararla bunu hükümsüz kılmamız da mümkün değildir”.

Tebligat neden bu dönemde yapıldı?
Belde belediyesi döneminde yol harcamalarına katılım payının 604 mükellefe tahakkuk ettirildiğin ve bu mükelleflerden 100 adedine Eski Arsuz Belediyesi´nce tebligat yapıldığını aktaran başkan Culha, tebligatların neden kendi dönemlerinde yapıldığına ilişkin şu yanıtı verdi: “Geriye kalan 504 mükellefe yapılan inceleme ve kontrollerden sonra bildirim yapılmadığı anlaşıldığından tarafımızca bildirimleri yapılmıştır. Konu Sayıştay Başkanlığı tarafından 2016 yılı Mali Denetim Raporunda ele alınmış olup, yol harcamalarına katılım paylarının takip ve tahsilinin yapılması yönünde rapor vermiştir. Eski Arsuz Belediyesi tarafından bildirimi yapılarak işleme alınan 52.192,00 lira tutarındaki yol harcamalarına katılım payının 44.856,03 lira tahsil edilmiştir. Tarafımızca gönderilen 504 adet bildirimlerdeki yol harcamalarına katılım payı tutarı 361.201,68 liradır. Bu tutardan 17.687,41 liradır tahsil edilmiştir.”

Tahsilatta bağış olarak gösterilmiş Bazı vatandaşlar, daha önce katılım payı ödediklerine dair ellerlinde makbuzlar olduğunu belirterek, eski Arsuz Belde Belediyesi döneminde yapılan ödeme makbuzlarını Başkan Culha´ya sundu. Makbuzların yol katılım payı ödemesi yerine belediyeye bağış şeklinde tahsil edildiğini ifade eden Mali Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri de bu makbuzların geçersiz olduğunu belirtti.


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00