Asi Nehri’nde debi azaldı

Biyolog Prof. Dr. Ali Demirsoy, Asi Nehri’nde debinin çok azaldığını ve bulunduğumuz yüzyıl içerisinde kurumasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

HATAY 20.10.2022 12:16:00 0
Asi Nehri’nde debi azaldı

Antakya/SES
Ekoloji Ekonomi ve Enerji (3E) Araştırma İletişim ve Toplumsal Etki Derneği, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Gazetesi ve Antakya TV işbirliğiyle Antakya'da “Amik Gölü’nün kurutulması ve Hatay’ın biyolojik çeşitliğinin önemi” konulu konferans veren Prof. Dr. Demirsoy, iklim krizinin sonuçları ve çözümlerini anlattı ve geleceğin yaşayanların elinde olduğunu, geleceği kurtarmak için geç kalınmaması gerektiğinin ifade etti. Erol Bilecik Kongre Merkezi’ndeki konferansta konuşan Prof. Dr. Demirsoy, "Dünyada beş defa yok oluş vardır. Yani canlı türlerinin yüzde 95’inin hayatta olmaması. Eğer tüketim ve bilinçsizlik bu şekilde devam ederse altıncı yok oluş durumu da kapıda" dedi.

Hatay yöresine ilişkin değerlendirmede bulunan Demirsoy, Asi Nehri'nin debisi düştüğünü ve bunun içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde kurumasını getirebileceğini söyledi. Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, MKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Teksöz, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, Arsuz Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek ile bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencilerinin izlediği konferansta konuşan Demirsoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Çocukluğumda büyük göller ve sulak alanlar vardı, çoğu toprak kazanımı sebebi ile kurutuldu. Amik Gölü de bunlardan biri. O süreci yaşadım. Alman bilim insanı Ord. Prof. Dr. Curt Kosswig, Amik Gölünün kurutulmaması için çok uğraştı, dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar'la konuştu ama durduramadık. Gölün kurutulması yanlış bir karardı. 1950-1970 yılları arasındaki süreçte karar alıcıların verdiği karar sonucu Amik Ovası sel alanı haline geldi. Yaklaşık 300 kuş türünün yaşadığı bir rezerv yok oldu. Aşırı otlatma, yoğun tarım sebebiyle de toprak çoraklaştı ve o yıllardan bu yıllara kadar gelen sorunlar hala Hatay’ın jeolojik yapısını ve biyolojik çeşitliliğini önemli derecede tehdit etmektedir. Sulak alanların çok büyük karbon yutak alanlardır. Amik Gölü gibi alanların kurutulmasının iklim krizinde büyük etkisi oldu. Şu anda dünyanın iklim krizi yaşıyor ama birçok kişi bunun farkında değil. Yapacak çok şey var. Gelecek sizlerin elinizde. Ben çok geç kalmayın derim."
Etkinliği düzenleyenlerin Prof. Dr. Demirsoy'a çiçek ve plaket vermek yerine adına Tema Vakfı’na 50 adet ağaç bağışladığı açıklandı.


Anahtar Kelimeler: Nehri’ azaldı

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19