Aşısı olan tek kanser; rahim ağzı

Rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri), dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna anımsatan Dr. Ezgi Oymak, kanseri önlemenin en etkili yolunun aşıdan geçtiğini belirtti.

SAĞLIK 31.01.2023 16:36:00 0
Aşısı olan tek kanser; rahim ağzı

İskenderun/SES
Rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri), dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olduğuna anımsatan Dr. Ezgi Oymak, aşısı olan tek kanser türünün serviks olduğunu anımsattı ve bu kanseri önlemenin en etkili yolunun aşıdan geçtiğini belirtti. 
İskenderun'da özel sağlık hizmeti veren Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Oymak, Türkiye'de her yıl yaklaşık 2.500 kadına serviks kanseri tanısı konulduğunu anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Serviks kanserini diğer kanserlerden ayıran en önemli husus, sebebi tamamen aydınlatılmış ve tamamen önlenebilen tek kanser türü olmasıdır. Serviks kanserinde en büyük etken HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonudur. Bu virüsün şu ana kadar tanımlanmış 170 çeşidi mevcut. Kansere neden olan tiplerinin başında 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 numaralı tipleri gelmektedir. İlk olarak sadece 2 HPV tipine karşı geliştirilen aşının en yeni versiyonu, bu en tehlikeli 9 HPV tipine karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Aşının etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır, 2016’dan beri Avrupa Birliği ve ABD’de yapılmaktadır. Aşının yapılacağı yaş ülkeler arasında değişiklik gösterse de, ortak görüş 9 yaşından itibaren, erkek ve kız çocuklarının aşılanmasıdır. 9-15 yaş grubunda 2 doz, 15 yaş üzerinde ise 3 doz şeklinde yapılması yeterli. Ömür boyu koruma sağlamaktadır. Kanserde erken teşhisten daha etkili olan, kanseri önleyebilmektir. HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserlerin tarama ve tedavi maliyetlerini, bu sürede hastaların geçirdiği zor zamanları düşününce, aşı ile bu zorlukların tamamını ortadan kaldırmak önem taşıyor. Bu nedenle HPV’ye bağlı enfeksiyonlar ve kanserleri engelleyen bu aşının yapılmasını tavsiye ediyoruz."
Dr. Oymak, aşının yapılması için sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini de anımsattı.


Anahtar Kelimeler: Aşısı kanser; rahim

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19