Atalay mazbatayı aldı, yemin edemedi

25 Mayıs’ta tahliyesi için Yargıtay’a başvurusu da yapılan TİP Hatay Milletvekili Atalay, cezaevinden tahliye edilmediği için yemin törenine katılamadı.

SİYASET 2.06.2023 19:05:00 0
Atalay mazbatayı aldı, yemin edemedi

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen ve halen Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şerafettin Can Atalay, resmî sonuçlar 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasına, TİP milletvekilleri ve avukatıyla birlikte TBMM’ye kaydı yapılmasına karşın yemin töreni için toplanan Genel Kurul’a tahliye edilmediği için katılamadı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir” dedi.

Tahliye için, herhangi bir başvuruya gerek olmadığını savunan Erkan Baş,  yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla Can Atalay’ın seçilmiş Hatay milletvekili olduğu, Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay Milletvekili olduğu 4. kez resmen tescil edilmiş durumdadır. Bu gerçek apaçık, tartışmasız biçimde ortadayken bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir” dedi.

“Hatay halkının sözünün TBMM’ye taşınması engellenmiştir” diyen Baş, seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapmasının engellendiğini vurgulayarak değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle altını çiziyoruz, her konuda ‘milletin iradesi’ sözünü dilinden düşürmeyen iktidarın bu açık hak gaspına sessiz kalarak, bu duruma onay vermesi kayıt altına alınmalıdır. Türkiye’de hukukun yargının geldiği noktayı takip eden herkes an itibarıyla siyasi bir kararla karşı karşıya olduğumuzu bilmelidir. Anayasa’nın 83. Maddesi açıktır. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Anayasa'nın maddesini okuyoruz. Bu kadar açık bir hüküm ortadayken mahkemelerin bu açık hükme rağmen herhangi bir yorum hakkı ya da herhangi bir yorum yetkisi yoktur. Derhal tahliye kararı verilmelidir.”


Anahtar Kelimeler: Atalay mazbatayı yemin edemedi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19