Ata´nın huzurunda

Cumhuriyet´in kuruluşunun 94. yıldönümü dolayısıyla Cumartesi günü İskenderun Atatürk Anıtı´na çelenk sunumu yoğun katılım ve coşku ile gerçekleştirildi. Okullarda da yapılan kutlama etkinlikleri okul yönetimi, öğrenci ve veliler

31.10.2017 12:07:11 0
Ata´nın huzurunda

Burak Milli/İskenderun

Cumhuriyetin 94. yıl dönümü kutlamaları, saat 13.00´da İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, 39. Mekanize Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erkan Olgay ile Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Atatürk Anıtı´na çelenk sunmasıyla başladı. program bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla tamamlandı.
Törene siyasi partilerin ilçe başkanları, meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askeri ve sivil erkân ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Arsuz´da tören Kent Meydanı´nda
Arsuz´da ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 94. Yıldönümü çelenk töreni, ilçe protokolünün katılımıyla Kent Meydanı´nda Atatürk Anıtı´nda gerçekleştirildi. Arsuz Kaymakamı Musa sarı, kutlama mesajında, “19 Mayıs 1919´da ulu önderin Samsun´dan başlatmış olduğu ve bir destanının yazıldığı Kurtuluş Savaşı´nın ardından çökmüş bir imparatorluktan büyük bir vizyonun eseri olarak milletimize hediye edilmiş olan Cumhuriyeti´mizin 94. yıldönümünün onurla kutlamaktayız” dedi.

Öğrencilere ödülleri verildi
Arsuz´daki kutlama Atatürk Anıtında başladı. Kaymakam Musa Sarı, Arsuz Garnizon Komutanı Cengiz Çoban ve belediye başkanı Nazım Culha, kaymakamlıkta kutlamaları kabul etti. Cumhuriyet kutlamasında konuşan kaymakam Sarı, 'Atatürk´ün Samsun´da yaktığı bağımsızlık ateşiyle tek yürek olarak başlatılan milli mücadele, Türk milletinin bağımsızlığa, birlik ve beraberliğe olan inancının timsali olmuş ve tüm güçlüklere karşın eşine az rastlanılır bir zafer kazanılmıştır. Atatürk, Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz, diyerek bu görevi gençliğe emanet etmiştir. Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorunda olan sizlersiniz. Size güveniyor ve inanıyoruz' dedi. Kutlamada, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri nde dereceye giren öğrencilere ödülleri de törenle verildi.

´Milletin perçimlendiği sistemin adı´
Hatay Milletv​ekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet Ahrazoğlu da şu mesajı yayınladı: 'Bu eserin her satırı fedakârlık, her sayfası kahramanlıklarla doludur. Türk milleti 1919´lu yılların şartlarında içine sokulduğu ateş çemberini kırmayı bilmiş, karşılaştığı badireleri yüksek bir inanmışlıkla alt etmeyi başarmıştır. Adım adım büyüyen kurtuluş azmi, kademe kademe güçlenen diriliş aşkı hiç kuşku yok ki Türkiye Cumhuriyeti´nin duvarlarını örmüş, emperyalizmin tüm tuzaklarını bozmuştur. Elbette Türkiye Cumhuriyeti haklı bir davanın, zulme boyun eğmeyen milliyetçi bir şuurun ilelebet payidar kalacak bir mirası, her şartta müdafaa edilecek kutlu bir emanetidir. Cumhuriyetin; farklılıkları, ayrılıkları ve ihtilafları aşarak milli kimlik şuurunun ve birlikte var olma azminin etrafında birleşen Türk milletinin, asaletle perçinlediği ve temellendirdiği yönetim sisteminin adıdır.'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, 'Cumhuriyet; kimsenin kökeni, inancı, mezhebi, kültürü üzerinden ötekileştirilmesine izin vermeyen, yaratılanı yaratandan ötürü seven aziz milletimizin özüne en uygun yönetim biçimidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ifadesiyle, Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet; Anadolu insanının Büyük Atatürk önderliğinde verdiği emsalsiz mücadelenin, onurlu duruşunun, vatan sevgisinin, egemenliğe sahip çıkma ve bağımsız yaşama iradesinin ortaya çıkardığı bir eserdir' değerlendirmesini yaptı.

Ortak etkinlik
İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Üs Komutanlığı ve Yükseliş Koleji işbirliğiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliği düzenlendi.Etkinliğe TÜMSİAD Hatay Şubesi de katılımkla destek verdi.
Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Deniz Üs Komutanı Kurmay Albay Aykar Tekin, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha´nın da katıldığı İskenderun Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarındaki etkinlikte, 'Cumhuriyeti korumak ve yüceltmek bizim görevimiz' mesajı verildi. Etkinlikte konuşan Dereli, “Cumhuriyetimizin kıymetini bilen ve hakkını verenlerden olmamız lazım. Atatürk, bizlere hedefi çok net göstermiş ve hedefe ulaşmak için ne yapılması gerektiğini işaret etmiştir; bilimin, her işte rehber edinilmesini isteyen bir lider olmuştur. İskenderun Teknik Üniversitesi olarak Ata´mızın gösterdiği yolda durmadan yürüyor, Cumhuriyetimizin yücelmesi ve yükselmesi için, bilimin ışığı altında yürüyen, ülkesini seven, üretken ve yenilikçi gençler yetiştirmeye gayret ediyoruz” dedi. Şiir, canlandırma ve müzik dinletisinin yapıldığı etkinlikte, oyuncu Serdar Görel de sahne aldı.

Antakya´da önce çelenk sonra şehitlik ziyareti
Antakya´da da saat 13.00´te Cumhuriyet Alanı´nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı´na Valilik, Alay Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Hatay Valisi Erdal Ata Anıt Şeref Defteri´ni imzaladı. Vali Ata Anıt Şeref Defteri´ne şunları yazdı: “İstiklal ve İstikbalimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, milletimizin büyük fedakârlıkları ve vatan uğrunda verilen canlar pahasına inşa ettiğiniz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yılını kutladığımız bu önemli günde huzurunuzdayız. Bizlere emanet ettiğiniz cumhuriyeti korumak, onu her alanda daha da yüceltmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilke ve inkılaplarınızla yaktığınız meşaleyi söndürmeden taşıyacağımıza asla şüpheniz olmasın. Manevi varlığınız, mücadele azminiz, cesur ve ileri görüşlü kişiliğiniz bizlere daima güç vermektedir. Türk milleti olarak yüksek hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, sizi, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.´´
Çelenk sunma töreninden sonra protokol üyeleri ve ailelerin katılımıyla Antakya Şehitliği´nde tören düzenlendi. Çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından Vali Ata, beraberindekilerle Şehitliği gezerek karanfil bıraktı, şehit yakınları ile sohbet ederek Cumhuriyet Bayramlarını kutladı. Vali Ata ve beraberindekiler Kuran-ı kerim tilaveti ve okunan duaların ardından şehitlikten ayrıldı.


Anahtar Kelimeler: huzurunda

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04