Cumhuriyet, 98. yaşında

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 98. Yıldönümü dolayısıyla İskenderun ve Arsuz´da da Atatürk´ün manevi huzuruna saygı çelengi sunuldu.

GÜNCEL 29.10.2021 18:41:15 0
Cumhuriyet, 98. yaşında

Mustafa Kemal Atatürk, 'En büyük eserim” diye tanımladığı Cumhuriyet´in ilanının 98. yılı ve Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı.

İskenderun´daki tören, Atatürk Anıtı Alanında yapıldı. Kaymakam İskender Yönden, 39. Mekanize Piyade Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu ve belediye başkanı Fatih Tosyalı, Ata´mızın manevi huzuruna çelenk sundu, bir dakika saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

İskenderun Halk Kütüphanesinde de 5 Kasım 2021tarihine kadar sürecek olan ´Atatürk ve Cumhuriyet´ konulu Kitap Sergisi de düzenlendi.

Cumhuriyet kupaları ve madalyaları verildi

Törene, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Cumhuriyet Başsavcısı M. Emin Ünalan, İSTE Rektörü Tolga Depci ile kurum yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı. İskenderun´daki törende, kente öğrenciler ve okullar arasında düzenlenen kompozisyon ve resim yarışması ile Cumhuriyet Kupası futbol, voleybol ve basketbol yarışmalarında dereceye girenleri ödülleri de verildi.

Arsuz´da coşkulu kutlama

Arsuz´da da 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlama programı kapzamında Arsuz Atatürk kent meydanında çelenkler sunuldu. Etkinlikler 29 Ekim Cuma günü saat 09:30 Kaymakamlık makamında tebriklerin kabulü, saat 10:00 Atatürk kent meydanında resmi törenle devam etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kaymakam Hacı Hasan Gökpınar, Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, askeri erkan, kamu kurum kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ile vatandaşların katılımıyla coşkuyla kutlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende konuşan Kaymakam H. Hasan Gökpınar, “98 yıl önce küçük ama sağlam kökler üzerine yeşeren Cumhuriyetimiz, zamanla gelişti ve koca bir çınar haline geldi. Ancak son 40 yıldır bu ulu çınarın kol ve dallarını ana gövdeden ayırmaya yönelik hain bir plan adım adım uygulanmaya çalışılmaktadır. Aziz Atatürk ve Cumhuriyetimizin kurucu iradesi, devletimizi üniter devlet olarak kurgulamışlardır. Bizim bu noktada geri adım atmayacağımızın bilinmesini, üniter devlete karşı bölücü unsurların başarılı olmayacağını bir kez daha haykırmak isterim” dedi. Törende  öğrenciler tarafından oratoryo, şiir, folklor, muaythai gösterileri gerçekleşti. Kaymakam Gökpınar, Belediye Başkanı Asaf Güven, Garnizon Komutanı Albay Hasan Özkan Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Antakya´da da törenle kutlandı

Antakya´da düzenlenen 9 Ekim Cumhuriyet Bayramı´nın 98. yıl dönümü törenine, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Albay Tayfun Çağan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da katıldı. Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde yapılan törende çelenkler sunuldu, Vali Doğan Anıt Şeref Defteri´ni imzaladı. Doğan Anıt Şeref Defteri´ne Şunları yazdı: 'Milletimizin tarih boyunca ortaya koyduğu hür ve bağımsız yaşama mücadelesi, şehit kanlarıyla sulanmış bu vatan toprakları üzerinde yaşayan her bir ferdi tarafından da ebediyen unutulmayacaktır. Sizlerden aldığımız bu güç ile bize miras bıraktığınız, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ni sonsuza kadar yaşatmanın kararlılığı içerisindeyiz...'

Hatay Valisi Rahmi Doğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında, '... Bu büyük zaferin sonucunda ecdadımızdan bize, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve Cumhuriyeti miras kalmıştır. Türk milleti, o günden bu yana vizyonunu geliştirerek emin adımlarla aydınlık geleceğine yürümekte ve muasır medeniyeti yakalamış modern ve büyük Türkiye ideali yolunda hedeflerini gerçekleştirmektedir. Bizler de atalarımızın emaneti olan cennet vatanımıza ve Cumhuriyetimize tüm kazanımlarıyla beraber sonsuza kadar sahip çıkacak ve gelecek kuşaklara her alanda gurur duyacakları bir ülke bırakmak için çalışacağız' ifadesine yer verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 'İleri görüşlülüğü ve askeri dehası ile dünyayı kendine hayran bırakan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, milletimiz için en uygun yönetim biçimi olan cumhuriyeti ilan ederek geleceğimizi teminat altına almıştır. Ülkemizin hedeflediği gelişmişlik düzeyine ulaşabilmek için Cumhuriyetin kazanımlarına geçmişte olduğu gibi bugün de çok ihtiyacımız vardır. Yürekten inanıyoruz ki gençlerimiz tarihi rehber bilerek, Cumhuriyetimizin özgürlük, demokrasi ilkelerinden asla ödün vermeyerek ülkemizi hak ettiği uygarlık düzeyine el birliğiyle taşıyacaklardır' düşüncesini kaydetti.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise, '29 Ekim günü, Türk milletinin ortak değerleri etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimizi daha gür bir sesle yüceltmenin tam zamanıdır. Bugün geldiğimiz noktada; ise Cumhuriyetimizin değerlerine sımsıkı sarılarak, büyük Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da, 'Cumhuriyet, hiç şüphesiz, geleceğimiz adına en büyük güvencemizdir. Eşitlik ve hürriyet temeline dayanan büyük bir millet olma iradesiyle kurulan Cumhuriyetimiz, hepimizin gözbebeği durumundadır. Cumhuriyet, çok ağır bedeller ödenerek kazanılmış bir istiklal mücadelesinin ardından kurulmuştur. Cumhuriyetimizi, birlik ve beraberlik içerisinde, bilimin ışığında, demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük alanlarında muasır medeniyetler seviyesine taşımak, hepimizin en kutsal görevidir' düşüncesini paylaştı.

Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz da, 'Milli mücadele döneminde çok zor şartlar ve imkânsızlar içerisinde yeniden ayağa kalkan milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün liderliğinde adeta küllerinden doğmuş, Kurtuluş Savaşı´ndan zaferle çıkmış ve bunun sonucunda 29 Ekim 1923 tarihinde ´Cumhuriyet´ idaresine kavuşmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün hedef olarak ortaya koyduğu ‘Muasır Medeniyetler´ yolunda ülkemize çağ atlatan Cumhuriyet; kurulduğu günden bu yana demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, bilim, ekonomi, ulaştırma olmak üzere tüm alanlarda önemli mesafeler kat etmemizi sağlayan, yaşatılması ve yüceltilmesi gereken en önemli değerimizdir' değerlendirmesinde bulundu.

AKP Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, 'Türk milleti, 29 Ekim 1923´te bir kez daha tüm dünyaya iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını kanıyla ve canıyla ilan etmiştir. Türk milleti, 29 Ekim 1923´te bir kez daha tüm dünyaya iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını kanıyla ve canıyla ilan etmiştir. Bugün, dünyadaki tüm mazlum ve mağdurların umut kapısı Türkiye´dir. Eli kanlı terör örgütlerinin hedefi olmamızın da başta gelen sebebi budur' değerlendirmesini yaptı.

Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım ise şunları belirtti: 'Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla, geleceği kurma kararlılığıyla karşılıyoruz. Bugün 29 Ekim yalnızca tarihi bir anma değil, aynı zamanda 150 yıllık Türk devrimi birikimimizin günümüzün Cumhuriyet mevzisiyle buluşmasıdır. Türkiye, zorlukları aşma, bağımsız ve başı dik yaşama, üretim devrimini gerçekleştirme ve vatan savaşını zafere ulaştırma kabiliyetine sahiptir. Bu kabiliyet Cumhuriyet devriminden, tarihimizden ve büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ten gelen ve geleceğe uzanan sönmez bir meşaledir. Türk milleti bugün de ikinci bir İstiklâl Savaşı vermektedir.'Cumhuriyet´in ilanının 98. yılını kutluyoruz. Ancak geldiğimiz noktada ülkemizin demokrasiden, eşitlikten ve laiklikten adım adım uzaklaştırıldığını da üzülerek görüyoruz. Oysa toplumumuz ve onun geleceği için başka bir Türkiye hayal ediyoruz. Hayal etmekle de kalmıyor, bunun için toplumun tüm kesimleriyle birlikte mücadele veriyoruz. Yurttaşlarımızın sağlıklı olduğu, emeğin sömürülmediği, barış içinde yaşanan, kimsenin ötekileştirilmediği bir dünyayı inşa etmeye bugün her zamankinden daha da kararlıyız' açıklamasını yaptı.

Eğitim-Bir-Sen Hatay 1 Nolu Şubesi ise, '29 Ekim, yediden yetmişe milletimizin sindirilmez, esir edilmez ruhu, varoluş kudret ve kararlılığıdır. Cumhuriyet, milletimizin aynı inanç ve amaç için, aynı duygu ile birlikte hür ve bağımsız yaşama iradesi, başarma iddiasıdır' görüşünü kaydetti.

/resimler/2021-10/28/2143303270480.jpg

/resimler/2021-10/28/2142538860924.jpg

/resimler/2021-10/30/1224359309795.jpg

/resimler/2021-10/30/1225116356356.jpg

/resimler/2021-10/30/1226039638621.jpg


Anahtar Kelimeler: Atanın huzurundalar

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00