Av yasağı fiyatları arttırdı

Ekonomik sıkıntı ve koronavirüsün ekonomiye olumsuz yansıması, mutfak harcamasını da artırıyor.

GÜNCEL 14.07.2021 11:24:44 0
Av yasağı fiyatları arttırdı

Devrim Fındık/İskenderun

 Denizde su ürünlerine yönelik avlanma yasağının başlaması üzerine artan balık fiyatları da mutfağı etkileyenler arasında.
Liman kenti İskenderun´da yöre halkının deniz ürünlerini kullanması, alım gücünün düşük olması nedeniyle azalmaya devam ediyor. Ülke genelinde 15 Nisan´da başlayan ve 1 Eylül´e kadar sürecek olan denizlerde avlanma yasağı, balık fiyatlarını da yüzde 40 ile 90 arasında artışa yol açtı. İskenderun´da bugünlerde en ucuz balık kilosu 30 lira ile Mercan olurken, bunu 35 lira ile İstavrit, 45 lira ile Gümüş balığı izliyor. Deniz ürünleri ile çiftlik balıkları arasında da fiyat farkı sürüyor. En pahalı balık ise her zamanki Jumbo karides oldu. Jumbo karides kilosu 170 liradan alıcı buluyor.

Balıkçılar ne diyor?
İskenderun Balık Semt Pazarının balıkçı esnafı, “Avlanma yasağı ve öncesinde fiyatlarla fark var mı? Varsa niye?” sorusuna verdiği şu değerlendirmeyi yaptı:
Belma Hadduroğlu (40): Tabii ki avlanma yasağındaki fiyatlar çok farklı oluyor. Çünkü öncelikle bir avlanma yasağı dönemi bulunuyor ve bu dönemde avlanma sezonu kapanıyor. Balıkların üremesi çoğalması açısından araya bir takım yasaklar da giriyor. Sadece izin belgesi olan ufak çaplı tekneler avlanmaya çıkabiliyor. Mevsimsel balık yasakları da oluyor. Onunla beraber avlanma yasağı da geliyor. Bu dönemde balıklar da az çıkıyor, balığa da az kişi çıkıyor. Zaten belirli balıklar çıkıyor. İskenderun Körfezi´nde, soğuğu seven, sıcağı seven, göç eden balık çeşitleri var. Ona göre balık fiyatları da artıyor veya normale dönebiliyor. Av yasağı olduğu sürece fiyatlarda yükselme oluyor.
Hamit Onaylı (60): Pandemiden dolayı insanlar ekonomik açıdan zor durumda. Bu herkese yansıdı. Dolayısıyla balıklarda da ağır satış var. Mevsim içinde zamanla fiyatlar farklı oluyor. O bundan kaynaklanıyor. Yalnız bizim işimiz değil bütün sektör zor durumda. Balıkçılık sektörü de pandemiden olumsuz etkilendi.
İsmail Aytekin (41): Balık av sezonu şimdi kapalı. Av yasağı fiyatlara da yansıdı. Sezon açıkken balık çok çıktığı için fiyatlar uygun olur. Ancak bugünlerde avlanma yasağında olunduğu için, balık çok az çıkıyor. Bundan dolayı balık fiyatları biraz yüksek. Fiyatların artıp azalmasının nedeni de balığın az ve çok olmasından kaynaklanıyor. Sezon açıkken çok çeşit balık gelir. Ama şu an sezon kapalı avlanma yasağından dolayı birçok balıkta kısıtlama var. Çok az balık çıkıyor.'

İskenderun´da balık fiyatları nedir?
İskenderun Balık Semt Pazarı´ndaki balık fiyatları şöyle:
Kültür levrek: 45-50 TL
Deniz levrek: 70-80 TL
Gümüş balığı: 45 TL
Mercan: 30 TL
Barbunya: 50 TL
İstavrit: 35 TL
Çipura besi: 50 TL
Deniz çipura: 65 TL
Kaya balığı : 150 TL
Jumbo Karides: 170 TL
Karides orta boy: 120 TL
Muskar/ Harmadar: 70 TL


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00