Bağışlar Emir için

Belediye ve Kızılay´dan kök hücre kampanyası

GÜNCEL 23.01.2020 10:35:49 0
Bağışlar Emir için

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediyesi ve Kızılay İskenderun Şubesi işbirliği ile kök hücre bağışı bekleyen 12 yaşındaki Emir Kaan Sevik için kan bağışı kampanyası başlatıldı. İskenderun Belediyesi, kampanyanın 26 Ocak tarihine kadar süreceğini açıklarken, Kızılay görevlileri de kök hücre bağışı için insanların haftanın 7 günü kan bağışında bulunabileceğini belirtti. Dün kentte başlatılan kök hücre için kan bağışı kampanyasında işlemler, 3 hekim ile hemşire ve destek personelinin bulunduğu 15 görevli tarafından yapıldı.

Adana´da lösemi tedavisi gören Hataylı Emir Kaan Sevik, Sevik ailesinin dört çocuğundan biri. Emir Kaan´a iki yıla yakın süre önce ´aplastik anemi´ (kemik iliği yetmezliği) hastalığına ilikin teşhis konulmuştu. Antakyalı Emir Kaan Sevik´in annesi Aynur Sevik, yapılacak kan bağışları ile oğlunun yanı sıra birçok çocuk ve hastanın yaşama tutunabileceğini belirterek, geçen yıl kök hücre bağışçısı olma çağrısında bulunmuştu. Emre´nin okulu Antakya Özbuğday Orta Okulu yönetimi de okulda kök hücre bağışı kampanya başlatmıştı.
Belediye ve Kızılay işbirliğiyle dün kentte başlatılan kan bağışının açılışında konuşan İskenderun kaymakamı İskender yönden, kan bağışı ile yapılabilinen kök hücre bağışının vücutta hiçbir şey eksiltmeyip, aksine insan sağlığına iyi geldiğini anımsattı. Kendisinin daha önce birçok kez kan bağışında bulunduğunu ifade eden kaymakam Yönden, 'Bugün bu bağış biraz daha özel. Emre ve diğer çocuklar için yapılan bağış' dedi. Kök hücre bağışının kanın ayrıştırılarak, beyaz kanın bulunması ve kök hücreye ulaşılmasıyla yapıldığını anlatan kaymakam Yönen, 'Kök hücre bağışı ile insanlar başkalarına yaşama tutunma yaşamda kalmalarına katkı sınarken, kendi sağlıklarını da korumaktadır. Kan bağışı insan sağlığı için gerekli bir şeydir, ama Emir ve Emirler için hayati bir şeydir' dedi. Kaymakam Yönden, kısa bir süre önce kan bağışında bulunduğu belirli bir sürenin geçmesi gerektiğinden kampanyada kan veremeyeceğini ama daha sonra bağışta bulunacağını da söyledi. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile yörede özel eğitim veren Yükseliş Koleji kurucusu Nur Üysen de kök hücre için kan bağışında bulunan isimler arasında yer aldı.
Kızılay´ın 'Kan verelim, can kurtaralım' sloganını kullandığı ve İskenderun Atatürk Anıtında başlatılan kampanya kapsamında alana kök hücre bağışında bulunacaklar için çadırlar kırıldı ve belediye tarafından bağışçılara çay, su ve lokma tatlısı da ikram edildi. İskenderun 39. Tugay Komutanlığı, milli eğitim müdürlüğü, emniyet müdürlüğü, gençlik merkezi müdürlüğü ve özel okul yöneticileri ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşların da katıldığı kampanyada, Emir Kaan Sevik´in ailesi de bulundu.
Emir Kaan´ın hastalık tanısını koyan ve tedavisini sürdüren hekimler, tanısı aplastik anemi olması dolayısıyla transplantasyon ihtiyacı vardı. Yaklaşık iki yıl önce transplantasyon uygulaması yapıldığın, tedavi sürecinde birkaç komplikasyonun gelişmiş olmasına karşın sadece vericiden gelen hücrelerin vücuda olan reaksiyonuyla ilgilenildiğini ve ortaya çıkan sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması için fotoferez denilen işlemin uygulandığını belirtti.

743´ü çocuk, 1.664 hasta nakil bekliyor
Kızılay´a geçen yıl 660 bin kök hücre bağışında bulunulduğu ve bunlardan 6.180 eşleşme gerçekleştirilip, 1.684 kişiye kök hücre nakli yapıldığı biliniyor. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi´nin (TÜRKÖK) verilerine göre ise, kemik iliği nakli bekleyen hasta sayısı 1.664 olup, bu hastaların 921´i yetişkin, 743´ü ise 743 çocuk hasta.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00