Bakan Soylu: 250 bin kişilik hareketle karşı karşıyayız

Göç güvenliği toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Soylu yaptı

GÜNCEL 4.01.2020 09:47:41 0
Bakan Soylu: 250 bin kişilik hareketle karşı karşıyayız

İskenderun/SES

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki ün akşam geldiği Hatay´da, göç güvenliği toplantısına katıldı. Antakya´daki Hatay İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde düzenlenen ve İçişleri Bakanı Soylu başkanlığında yapılan ´Göç Güvenliği´ toplantısında, İdlip bölgesinde ülkemize doğru yönelik toplu göç hareketi de ela alındı. Toplantıya Türkiye´nin Suriye sınırındaki ellerden Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa valileri de katıldı.
Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Bakanlığımızın da görevli, görev ve sorumluluk alanında bulunan özellikle göç yönetimi ve afet yönetimi ve terörle mücadele başlıklarına ilişkin Fırat Kalkanı ve Zeytindalı harekâtı bölgelerinde buraya yönelik etkilerini de tartışacağız. Yani hem Hatay hem Antep hem Kilis hem de Şanlıurfa illerine yönelik etkilerini tartıştığımız ve takip ettiğimiz güvenlik toplantılarının periyodik olarak gerçekleştirdiğimiz, Hatay ayağını da burada yapmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Toplantıda hem içerideki güvenlik başlıklarımızda ne durumda olduğumuzun genel bir değerlendirmesini yapmış olacağız hem de sınırımızın ötesinde özellikle İdlib´te şu an yaşanan gelişmeleri, valilik, jandarma, emniyet, AFAD, Göç Genel Müdürlüğü ve tüm kollarımızla burada değerlendirme imkanı bulmuş olacağız. Fırat Kalkanı, Zeytindalı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerimizde hayatın normale dönmesi için hem valilerimizin belirli bir imkanı ve aynı zamanda Suriye görev gücü şemsiyesinin de çalışmalar sürmektedir. Bununla birlikte son günlerde idlip´te birtakım gelişmeler söz konusu. Orada yaşanan çatışmalar dolayısıyla özellikle güneyden sınırlarımızda doğru sivil insanların hareketliliği söz konusu. Yaklaşık 250 bin kişilik bir hareketle karşı karşıyayız. Bunu daha önce öngörmüştük ve bunu bir süreliğine takip ediyoruz. Buna ilişkin bazı tedbirler, bu hareketi nerede karşılaşacağımız ve ne gibi insani tedbirler alacağımıza ilişkin birtakım planlamalar yapmıştık. Hatta geçen dönem geldiğimde de yine bir hareketlenme söz konusuydu, yine idlib´e yoğun bir baskı söz konusuydu. Bugün de yine bu tedbirleri cari durumu, yani son durumu idlib ve Suriye içerisindeki hareketlenmelerin sadece genel bir değerlendirmesini yapmış olacağız' dedi.

'Sahayı sıkı bir şekilde dikkatle takip ediyoruz'
İçişleri Bakanı Soylu, Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Ebetteki Suriye meselesinin sadece askeri yönü yanı yok. Bunun bir sivil tarafı da var, çatışma var, istikrarsızlık ve diğer sorunlar altyapıya gelen zarar var sivil yaşamın sürdüğü bölgelerde cereyan etmektedir. Burada yaşanan her olumsuzluğun maalesef sivillere yansıyan tarafı da var. Bu gelişmelerin siviller açısından nasıl bir etki yapacağını planlanması ve uygularken de hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. İşte bu sebeple de bu tür toplantıları hem bakanlık olarak hem tüm kurumlarla birlikte belli periyotlarla ve sıklıkla gerçekleştiriyoruz. Özellikle üzerimize düşen alanlar ile alakalı şunu kamuoyu tarafından bilinmesini isterim; tüm kurumlarımızda sahayı sıkı bir şekilde dikkatle takip ediyoruz. Gerek bilgimizi gerek tedbirlerimizi sürekli olarak güncelliyoruz. Ne İdlib´de nede güney sınırımızın diğer bölgelerinde hazırlıksız olduğumuz herhangi bir durum söz konusu değildir. İzlemediğimiz bir durumda söz konusu değildir. İnşallah bugün de arkadaşlarımızla birlikte olumlu sonuçlar elde edeceğimiz bir toplantı gerçekleştireceğimize inanıyorum. Hem AFAD´ın hem Kızılayın o bölgede insani yardımlarını tekrar hep beraber değerlendireceğiz.'

Açıklamaya göre, toplantıya, Hatay Valisi Rahmi Doğan, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Gaziantep Valisi Davut Gül, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erim, Kilis Valisi Recep Soytürk, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü Yusuf Karaloğlu, Jandarma Genel Komutan yardımcısı Korgeneral. Ali Çardakçı, Göç İdaresi Genel Müdürü. Abdullah Ayaz, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı M. Fatih Serdengeçti, İller İdaresi Güvenlik Korordinasyon Daire Başkanı Akif Pektaş, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı. Erhan Gülveren, İdlib Gerginliği Azaltma Bölge Komutanı Tuğgeneral Oğuz Tozak, Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Aykut Tanrıverdi, İskenderun 39. MKNZ. Piyade Tuğay Komutanı Tuğgeneral Alpaslan Kılıç, Jandarma TEM Başkanı Tuğgeneral. Yavuz Özfidan, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Yusuf Ziyaeddin Cavlak, Jandarma Asayiş Başkanı Tümgeneral Fuat Güney, MİT Hatay Bölge Daire Başkanı, EGM İstihbarat Başkanı S. Akın Zaimoğlu, EGM TEM Daire Başkanı Hasan Yiğit, Hatay Vali Yardımcıları Şenol Bozacıoğlu, Nursal Çakıroğlu, Tolga Polat, Salih Altun, Orhan Aktürk, Kilis Vali Yardımcıları Fehmi Sinan Niyazi, Ömer Yılmaz, Bünyamin Bilgin, Gaziantep Vali Yardımcıları Abdullah Abit Öztoprak, Erdinç Dolu, üç ilin il emniyet müdürleri, kaymakamlar, kurumların il müdürleri ve ilgililer katıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00