Bakan Kacır: 379 adet yeni işyerini şehrimize kazandıracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan coğrafyamızı yeniden inşa ve ihya etmeyi, rekabetçi üretim gücünü hızla yeniden kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

EKONOMI 5.08.2023 21:26:00 0
Bakan Kacır: 379 adet yeni işyerini şehrimize kazandıracağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yatırım programında yer alan ve çalışmaları devam eden 4 sanayi sitemizi en kısa sürede tamamlayarak, 379 adet yeni işyerini şehrimize kazandıracağız. Sadece bu dört sanayi sitesinin toplam proje tutarı 4,3 milyar TL olacak.” dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Bakan Kacır, Vali Mustafa Masatlı ile birlikte Kırıkhan Ceylanlı  Mahallesi'nde yapımı devam eden Organize ve Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı, Antakya Küçük Sanayi Sitesini ziyaret ederek sanayi esnafıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Afet Koordinasyon Merkezi'nde Vali Mustafa Masatlı ve diğer yetkililerle görüşen Kacır, kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı. AKP Hatay Milletvekillerinin de katıldığı bilgilendirmenin ardından yaptığı açıklamada Kacır, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle Hatay'ın büyük yıkım yaşadığını, devletin ilk andan itibaren seferberlik içerisinde olduğunu belirtti. Kacır, şunları söyledi:

ÜRETİM VE REKABETÇİLİK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şehirlerimizin; ekonomisini eski günlerine döndürmek, üretim ve rekabetçiliklerini yeniden kazandırmak temel gayemiz. Bu nedenle, çok boyutlu bir çalışma yürüttük. Yatırım teşvikleri, sanayi alanları, KOBİ’ler ve bölgesel kalkınma projeleri çalışmalarımızın dört ana unsuru.

YATIRIMLAR HIZ KESMİYOR

Yatırımların hız kesmemesi ve zarar gören yatırımların hızlıca yerine konulması için özel destek programlarıyla bölgeye katkı sağlamaya devam ediyoruz.

6. BÖLGE DESTEĞİ

Hatay ilimiz ile birlikte depremden en çok etkilenen tüm il ve ilçelerimizde gerçekleştirilecek yatırımlara, ekstra faiz ve kar payı desteği uygulaması da ihtiva eden, 6. Bölge desteği sağladık.

3 BİN 397 İSTİHDAM

Yatırımcılarımıza en kapsamlı teşvik paketimizi sunduk. Hatay’da deprem sonrası; 3.397 kişiye istihdam sağlayacak ve sabit yatırım tutarı 13 milyar TL’yi aşan 91 yatırıma teşvik belgesi düzenledik.

335 YATIRIM TEŞVİK

Deprem nedeniyle yatırım süreci aksayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına, Hatay’da yapılması planlanan yatırımlar için düzenlenen 335 Yatırım Teşvik Belgesinin süresini talep almaksızın 3 yıl uzattık.  Sağladığımız desteğe rağmen yatırımına devam edemeyecek yatırımcılar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerini kapanmış saydık. Yatırımları tamamlanmış saydık. Bu çerçevede, 76 yatırım teşvik belgesini yatırımcılara herhangi bir yük getirmeden kapanmış saydık.

ÜRETİMDE ATILIM

Deprem bölgemiz özellikle son 10 yılda üretimde büyük bir atılım gerçekleştirerek bölgesel üretim ve cazibe merkezi haline gelmişti. Hatay dahil olmak üzere tüm deprem bölgemizde sanayinin çarklarının eskisinden de daha hızlı dönmesi en büyük arzumuz.

3 BÖLGE SANAYİ ALANI İLAN EDİLDİ

Şehrimizin üretim potansiyelini önümüzdeki dönemde daha da güçlü hale getirmek için; toplamda 191,7 hektarlık alana sahip üç bölge Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sanayi alanı ilan edildi. Belen Sanayi Alanı, İskenderun Sanayi Alanı ve Kırıkhan Roketsan Sanayi Alanı önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize ev sahipliği yaparak üretimimize güç katacak.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücü olan savunma sanayinin önde gelen şirketleri arasında yer alan Roketsan; burada kuracağı üretim tesisleri ile şehrimizde önemli bir istihdam potansiyeli oluşturacak.  Bir yandan yeni sanayi alanları inşa ederken, bir yandan da yıkıma uğramış alanların yerinde dönüşümünü hızlandıracağız.    

379 YENİ İŞYERİ

Yıkılan veya ağır hasarlı işletmelerimizin yerinde dönüşümü amacıyla; Antakya Merkez Küçük Sanayi Sitesinde ilk etapta yaklaşık 400 milyon TL tutarında 95 işyerinin yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Yatırım programında yer alan ve çalışmaları devam eden 4 sanayi sitemizi en kısa sürede tamamlayarak da 379 adet yeni işyerini şehrimize kazandıracağız. Yalnızca bu dört sanayi sitesinin toplam proje tutarı 4,3 milyar TL.

KOBİ’LER

Ekonomide çarkların hızla dönmesini sağlayacak olan şüphesiz KOBİ’lerimizdir. KOBİ’lerin hızla toparlanmalarına destek amacıyla deprem bölgesindeki bütün işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçları ile hayatını kaybeden işletmecilerin tüm borçları sildik.

ACİL DESTEK PROGRAMI

Depremde zarar görmüş işyerleri için ilk 12 ayı geri ödemesiz 36 ay vadeli Acil Destek Programını uygulamaya koyduk.  Hatay’da 781 işletme bu programdan yararlandı. 291 milyonluk kredi hacmi oluşturduk ve işletmelerimize 69,5 milyonluk KOSGEB desteği sağladık. KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında ise Hatay’da 24 işletmemize yaklaşık 32 milyon TL’lik bütçe ile proje desteği sunduk.

FOSTER PROJESİ

Türkiye’de Sosyal ve Ekonomik Uyumu Teşvik Etmek için Özel Sektörün Güçlendirilmesi (FOSTER) Projesi çerçevesinde Hatay’dan 129 işletmeye toplam 129 milyon TL destek sağlayacağız.

FİNANSMAN DESTEĞİ

Yakın dönemde imzasını attığımız Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi ile, KOBİ’lerimizin güçlenmesi için 450 milyon dolar tutarında bir dış finansmanı ülkemize kazandırdık. Bu finansman ile hasar derecesine ve firma ölçeğine bağlı olarak 120.000 TL’den 500.000 TL’ye kadar uzanan bir aralıkta finansman desteği sağlayacağız.

18 AY GERİ ÖDEMESİZ

Bu programda destek süresi 36 ay. İşletmeler ilk 6 ayda destekten faydalanacak, 18 ay geri ödemesiz, son 12 ay 3 taksitte faizsiz ödeme gerçekleşecek. En kısa sürede bu destek paketini KOBİ’lerimizin kullanımına açmayı arzuluyoruz.  Tabi dış finansmanın büyüklüğünü artırmaya de devam edeceğiz. Hatay’ın sosyal ve ekonomik yönden hızla toparlanması için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla tarımdan turizme, sanayiden ticarete çok farklı alanlarda projeler geliştiriyoruz.

BÖLGESEL KALKINMA

Deprem felaketi sonrasında 1 milyar TL’lik ilave bir kaynağı bölgesel kalkınma projelerine yönlendirdik.  Hatay’da 14 projeye yaklaşık 242 milyon TL destek sağladık. Gastronomi kültürünü korumak ve devam ettirmek üzere inşa ettiğimiz Gastronomi Çarşısı, afetten telef olmuş hayvan varlığı fazla olan 4 mahallemizde kurduğumuz süt soğuk zincir altyapısı, ayakkabı sektörü için kurduğumuz ortak kullanım atölye yalnızca bunlardan bazıları.

İSTİHDAMA DESTEK

Bu desteklerle afetten zarar gören 230 çiftçimizin ve 252 sanayici ve esnafımızın doğrudan yararlanacağı projeler yürütüyoruz. 1000’in üzerinde de yeni istihdam sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni projeler ile de özellikle kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdamını desteklemeye devam edeceğiz.

İŞ BİRLİĞİ

Bu projelerde ülkemizde faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmelerimiz ile de yakın iş birliği içerisinde olacağız.  Büyük markalarımızın sunacağı sosyal alım garantileri ile üretim odaklı projelerimizin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz. Yaralarımızı, devlet-millet el ele en kısa sürede saracağız. Daha önce olduğu gibi, Van’da, İzmir’de, Malatya’da nasıl başardıysak, bu bölgeyi de hızlı bir şekilde ayağa kaldıracağız.”
Kaynak: www.sanayi.gov.tr/


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19