Bakandan liseye ziyaret

120 yıllık İskenderun Lisesinin taş binasını inceledi

GÜNCEL 13.01.2020 12:24:57 0
Bakandan liseye ziyaret

İskenderun´da bir grup iş insanının yeni hedefi 120 yıldır kente lise olarak hizmet veren İskenderun Lisesi´nin taş binası ve okul avlusunun çoğunlunun ´çarşı´ veya kültür merkezi adıyla özelleştirilmesi. Kilis´te düzenlenen protokol töreni sonrası İskenderun´a gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 9 sınıf ve 16 atölyenin bulunduğu İskenderun Lisesinin tarihi binasını inceledi ve 'Tarihi bir binanın sadece okul olarak değil, bu coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesinden yanayız. Burada bir kültür merkezi ve kütüphane gibi şu an netleşmemekle beraber hizmet yapılabilmesi imkanını birlikte değerlendiriyoruz' değerlendirmesini yaptı. 

 İş dünyasının hedefi yaşama geçerse, İskenderun Lisesinin tarihi binası okul olmaktan çıkartılacak, okul alanı da küçültülecek. İskenderun Lisesi´nin bulunduğu alanın iş alanı olması için son beş yıldır iş dünyasının bazı gruplarınca çalışma yürütüldüğü biliniyor. 31 Mart seçimleri sonrası İskenderun Belediye Başkan olan Fatih Tosyalı´nın da okul binası ve alanının Kültür Bakanlığına devredilip, tadilatın bakanlık tarafından yapılmasını ve içerisinde kafe-lokanta gibi yerlerin de bulunacağı kültür merkezi gibi bir alana dönüştürülmesinin istendiği savunuluyor.

Kentin merkezinde bulunan ve Çay, Yenişehir, Savaş, Kurtuluş gibi birçok mahalleden 600´e yakın gencin okulda yer olmadığı için servislerle Orhantepe Mahallesindeki Fatih Anadolu Lisesine gitmek zorunda kalan öğrenci sayısında artış olacak. Okul binasının restore edilip, okul olarak kullanılması halinde ise İskenderun lisesindeki sınıf mevcudu 25´ten 40´a çıkacak ve 1.500 öğrenciye tekli eğitim verilebilinecek. Birçok genç için yürüme mesafesinde bulunan İskenderun Lisesi, okulun kent merkezinde bulunması nedeniyle sosyalleşme imkanının da geliştirmiş olacak.

Akın Bodur/İskenderun
Tosyalı Holding, Kilis´teki 51 dönüme kurulu eski Tekel Suma Fabrikası´nı 12 milyon 500 bin liraya satın alıp, alanı eğitim kampüsüne dönüştürülmesi için protokolle Kilis İl Özel İdaresine bağışladı. Bine yakın öğrencinin eğitim göreceği belirtilen alan yapılacak okullar için düzenlenen protokolün imza törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kilis Valisi Recep Soytürk, Tosyalı Holding YK Başkanı Fuat Tosyalı ve İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da katıldı. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Tosyal Holdingin daveti üzerine önceki akşam Kilis´ten İskenderun´a geldi ve Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayrak Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Hüseyin Şanverdi, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, belediye başkanı Fatih Tosyalı ve Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan ve Tosyalı Holding YK Başkanı Fuat Tosyalı ile birlikte sahilde yaptığı kısa gezinti sonrası geceyi kentte geçirdi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, dün İskenderun´da bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütü temsilcileri ile milli eğitime katkı sunan iş insanlarıyla kahvaltıda buluşarak, eğitime katkı sunan hayırseverlere takdir belgeleri ve plaketlerini verdi. Vali Doğan, milletvekilleri Yayman, Şanverdi ve Türkoğlu, kaymakam Yönden´in de arasında bulunduğu heyetle İskenderun Belediyesini ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, burada belediye başkanı Fatih Tosyalı´dan belediyenin çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Tarihi lise binasında inceleme
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, vali Doğan, milletvekilleri, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Karahan, kaymakamYönden ve belediye başkanı Tosyalı ile birlikte kentin tarihi binaları arasında bulunan ve 120 yıldır okul olarak hizmet veren İskenderun Lisesinin taş binasında da incelemede bulundu. Okula girişte ziyaretçi defterine imza atan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Böyle tarihi bir binanın burada sadece bir okul binası olarak değil, bu coğrafyanın sosyal bir sermayesi olarak değerlendirilmesinden yanayız. Burada bir kültür merkezi ve kütüphane gibi şu an netleşmemekle beraber hizmet yapılabilmesi imkanını birlikte değerlendiriyoruz. Bu konuya hepimiz oldukça sıcak bakıyoruz ve netice itibariyle el birliğiyle burayı güzelleştirme konusunda kararlıyız' değerlendirmesini yaptı. Bakanlığın, 18-20 milyon liralı bulacak tadilatı yaptıracağı ancak kullanımının nasıl olacağı konusunun daha sonra belirleneceği öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´un, İskenderun´a asıl geliş nedeninin İskenderun Lisesinin tadilatı ve okul binasını görmek olduğu üzerinde yorum yapılıyor.
İskenderun Kaymakamlığı, liseye yapılan ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, 'Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere İskenderun´a teşrif eden Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, İskenderun Lisesi´nin tarihi binasında inceleme yaptı. Bakan Selçuk; Hatay Valisi Doğan ve beraberinde AK Parti Hatay Milletvekilimiz Yayman, Tosyalı Holding A.Ş. YK Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu YK üyesi Fuat Tosyalı, kaymakamımız İskender Yönden, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Karahan´dan oluşan heyet eşliğinde bir dizi inceleme de bulunarak, tarihi geçmişiyle özel bir değer kazanan İskenderun Lisesi´nin binası ile ilgili etkin bir projeye imza attı. Bu tarihi binanın özel coğrafyamızda sosyal bir sermaye olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Selçuk, proje ve çalışmaların bu doğrultuda yürütülmesi bakımından ilgili ve yetkili kurumları talimatlandırarak, hassasiyeti ve duyarlılığı ile halkımızın yüreğine su serpti' ifadesine yer verildi. Hatay Miletvekili Türkoğlu da 'Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk ve beraberindeki hazirun ile duvarlarında adeta tarihin izi olan, koridorlarında mazinin hatıralarının kol gezdiği tarihi İskenderun Lisesi´nde incelemelerde bulunduk. Bakanımızın takdirleriyle inşallah geçmiş´in izini koruyarak ve zamanın da ruhunu yakalayarak bu tarihi mekanı hemşehrilerimiz için İskenderun´a değer sosyokültürel bir hizmet ve etkinlik alanına dönüştürmenin startını verdik' değerlendirmesini yaptı. Bakan Selçuk Antakya´da da Hatay Valiliğini ziyaret etti, partisi AK´nin Hatay İl Başkanlığı ziyaret ederek., il başkanı Mehmet Yeloğlu ve yöneticilerle görüşüp, partilileriyle de buluştu.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23