Balık çiftliklerinin ÇED toplantısında ‘Körfez kirliliği’ konuşuldu 

Arsuz ilçesinde denizde son iki yılda kurulu kapasiteyi yıllık toplam 2 bin tondan 16 bin tona çıkarmayı hedefleyen 2 proje için gerçekleştirilen halkın bilgilendirilmesi toplantısında süreç ve etmenler ele alındı.

GÜNCEL 2.11.2022 16:42:00 0
Balık çiftliklerinin ÇED toplantısında ‘Körfez kirliliği’ konuşuldu 

İskenderun/SES

Arsuz ilçesinde denizde son iki yılda kurulu kapasiteyi yıllık toplam 2 bin tondan 16 bin tona çıkarmayı hedefleyen 2 proje için gerçekleştirilen halkın bilgilendirilmesi toplantısında İskenderun Körfezi’nde kirletici süreç ve etmenler ele alındı. 

Arsuz´a bağlı Pirinçlik Mahallesi açıkları mevkiinde Trend Deniz Ürünleri ve İnş. Tic.Ltd. Şti. ile Defne Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Kültür Balıkçılığı Alan Değişikliği, Alan Artışı Ve Kapasite Artışı projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci kapsamında halkın bilgilendirilmesi toplantısı Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin başkanlığında gerçekleştirildi.

Turizm bölgesi Milas ve Ayvalık’tan zorunlu olarak çıkarılan ve tesislerini Arsuz’a taşıyan iki balıkçılık firmasının kapasite artış projesiyle ilgili halkın bilgilendirmesi toplantısı bir yazlık sitenin yanındaki kafede gerçekleştirildi. Arpaderesi, Pirinçlik, Karahüseyinli, Derekuyu mahallelerinden küçük bir grup sakinin katıldığı, yörede yerleşik turistik otel ve tesisler ile yazlık sitelerden katılımın olmadığının gözlemlendiği toplantıda Trend Balıkçılık ile Defne Balıkçılık firmalarının raporlarını hazırlayan firma adına yapılan sunumda denizde kültür balıkçılığı üretim süreçleri ve teknikleriyle ilgili bilgi verildi. 

Toplantıya katılan İskenderun'un Büyükdere Mahallesi Muhtarı Hüseyin Cirdi, 2018’de yine kültür balıkçılığına yönelik yapılan bir ÇED toplantısında varolan tesislerden rahatsızlığı dile getirirken, dünkü toplantıda tesis sayısı ve kapasitesi katlanmasına karşın deniz açıklarındaki yatırımları olumladıklarını yönünde görüş bildirdi. Balık çiftliklerinin yaratacağı kirlilikten önce İskenderun Körfezi’nin kirletici etmenlerine dikkat çeken diğer katılımcılar ise termik santraller, sanayi tesisleri, yazlık sitelerin doğrudan denize bırakılan kanalizasyon atıkları, ticari gemilerin körfeze deşarj edilen sintine ve balast suları ile kaçak avcılığın etkilerine dikkat edilmesini istedi.

Arsuz Belediyesi CP Grup Başkan Vekili Mehmet Candemir ile Arsuz Kent Konseyi Genel Sekreteri Leyla Sakaroğlu'nun oluşacak kirlilik yükünün azaltılmasına yönelik önlemleri sorguladığı toplantıda konuşan Arsuz Belediyesi Çevre Müdürü Şerif Akçalı, ´olumsuz görüş´ bildirdi. Akçalı, bölgede turizm açısından ciddi zararlar oluşabileceği endişesini dile getirdi, yaratacağı kirlilik yüküne dikkat çekti. 

"Kümülatif etki değerlendirilsin”

Arsuz Belediye Meclisi üyesi Sadet Berkyürek de, Arsuz’da komşu mahalleler Pirinçlik ile Karahüseyinli mahalleleri arasında kurulu tesis sayısının son bir yılda 2’den 4’e çıktığını, son tesislerin turizm yörelerinden ‘zorunlu’ olarak taşındıklarını hatırlatarak, 4 firmanın hedeflenen yılık 16 bin ton üretim kapasitesinin toplam etkisiyle değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. Körfezin kirletici etmenleri arasında artık balık çiftlikleri gerçeği ile karşı karşıya kalındığını vurgulayan Berkyürek, balık çiftliklerinde oluşabilecek hastalık ve parazitler, bunlara karşı kullanılacak ilaçların oluşturacağı sorunlara da işaret ederek, oluşacak çevre ve halk sağlığına yönelik sorunların deniz turizmi açısından da kayıplar getireceği endişesi taşıdıklarını söyledi. 

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Nebil Yücel ise çalışma alanını ilgilendirdiği için katılma ihtiyacı duyduğunu belirterek, denizde kültür balıkçılığı yatırımlarının artmasını temenni ettiklerini söyledi. Kültür balığı yetiştiriciliğinin gıda üretimine katkısına işaret eden Yücel, kültür balıkçılığının deniz ekosistemi üzerinde yaratacağı kirlilik endişelerini kontrol mekanizmalarından dolayı kabul etmediklerini savundu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19