Balıklar için son sipariş

Avlanma yasak yarın başlıyor

EKONOMI 14.04.2020 10:34:41 0
Balıklar için son sipariş

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, yarından itibaren denizlerde balık avı (su ürünleri) yasağı başlayacak. Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu da amatör balıkçılar için İskenderun Körfezi´nde balık avını yasaklamıştı. Yasak dönemi öncesi daha ucuz balık için son siparişler bugün ve yarın verilebilecek.

15 Nisan-15 Eylül yasak dönemi
2019 Eylül´de başlayan av sezonu 15 Nisan Çarşamba günü sona erecek. Balık popülasyonunu sürdürülebilir kılmak ve balıkların yumurtlama dönemlerini yavrularını korumak amacıyla Türkiye´nin iç sularını kapsayan balık avcılığını yasaklayan düzenmeme, 15 Eylül´de sona erecek ve o tarih itibariyle balık avcılığı başlayacak. Bu kapsamda; Akdeniz´de; 29°E (doğu) boylamı ile Suriye sınırı arasında kalan karasularımıza bitişik uluslararası sularda av yapmak üzere; gırgır ve trol gemilerine 15 Nisan-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında izin verilecektir. 15 Temmuz-15 Eylül 2020 tarihleri arasında ise yalnızca kırmızı karides avlanması amacıyla trol gemilerine izin verilecek. Akdeniz´de Anamur Burnu (36o 00.906´N - 32o 48.200´E) ile Suriye sınırı arasında kalan karasularımıza bitişik uluslararası sularda, aynı gemi üzerinde ışık ve mekanize olta sistemi bulunan balıkçı gemilerine kalamar avcılığı yapmak üzere 15 Nisan-15 Eylül 2020 tarihleri arasında izin verilecek. Bu süreçte izin alan balıkçı gemileri, mavi yüzgeçli orkinos avlayamayacak. Karasularımız için türler bakımından getirilen zaman yasakları uluslararası sularda uygulanmayacak. Uluslararası sularda avcılık yapacak gemiler için, geminin bulunduğu yerdeki bakanlık il müdürlüğüne müracaat edilerek, izin belgesi düzenlettirilecek. İzin belgeleri Su Ürünleri Bilgi Sistemi´nin (SUBİS), Gemi Kayıt kısmı altında yer alan Özel Avcılık İzni Ekle kısmından düzenlenecek. İzin alan balıkçı gemileri avladıkları ürünleri sadece çizelgede yer alan limanlar ve barınaklardan karaya çıkarabilecek. Avlanan ürünlerin kaydedildiği seyir defterlerindeki bilgiler SUBİS´e kaydedilecek. Avlanılan ürünlerin karaya çıkarılabileceği liman ve barınaklarda, seyir defterindeki bilgiler esas alınarak 4/1 Numaralı Tebliğ´in Ek-8´ inde yer alan nakil belgesi düzenlenecek. Nakil belgesi, nakil belgesi düzenleme yetkisi verilen kooperatifler veya il/ilçe müdürlükleri tarafından düzenlenecek. Yapılan kontrollerde, uluslararası sularda avcılık yapmak üzere verilen izin kapsamında, karasularımızda avcılık yapılması ya da 4/1 numaralı tebliğ ile karasularımız için getirilen düzenlemelerin ihlali halinde izin belgesine el konularak, iptal edilmek üzere iznin verildiği il müdürlüğüne gönderilecektir. İzni veren il müdürlüğünce izin iptal edilerek, Bakanlığa bildirilecek.

Uluslararası sularda avcılık

Uluslararası sularda avcılık yapacak gemiler, avladıkları ürünleri belirlenen liman ve barınaklardan karaya çıkartabilecek. Buna göre, uluslararası sularda avlanan balıkçı gemilerinin avlarını karaya çıkarabileceği Hatay´da İskenderun, Arsuz ve Samandağ´daki 3 balıkçı barınağı bulunuyor. Balıkçılar İskenderun ve Samandağ balıkçı barınakları ile Arsuz Konacık balıkçı barınağında avlarını karaya çıkarabilecek.

Balıkçılar koronavirüs tatili

Öte yandan İskenderun Balıkçı Barınağı´nda bulunan birçok tekne, koronavirüs salgını ve su ürünleri azlağı nedeniyle balık avını, yaklaşık 10 gün önce bıraktı. İskenderun´da birkaç tekne balık avcılığını yasak dönemine kadar sürdürecek. Birçok büyük balıkçı firmasının bu yıl av yasağı tatiline erken girdiğini belirten İskenderun Balıkçılar Kooperatifi görevlileri, 'Erken tatilin nedeni koronavirüs salgını ve Körfez´de balık miktarının yeterli olmaması' değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası sularda avlanacaklara indirimli akaryakıt

Bu arada, uluslararası sularda avlanacak balıkçı teknelerine indirimli akaryakıt verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığının 25.03.2020 tarihli 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ´in 48. maddesinin dört, beş ve altıncı fıkralarında, münhasır ekonomik bölgede ve uluslararası sularda yapılacak avcılığa ilişkin hususlar düzenlendi. Bu kapsamda; Genel av yasağının uygulandığı 15 Nisan-31 Ağustos 2020 tarihleri arasındaki dönemde 4/1 Numaralı Tebliğ´in ilgili hükümlerine göre izin alarak avcılık faaliyetinde bulunacak balıkçı gemileri ile ruhsat kodu (C) ve (D) olan küçük balıkçı gemilerinin indirimli akaryakıt uygulamasından faydalanmaya devam edebilmesi için, Balıkçı Gemileri İçin Genel Av Yasağı Döneminde Özel Tüketim Vergisi İndirilmiş Yakıt Alım Belgesi alması zorunlu olacak.


Anahtar Kelimeler: Balıklar için sipariş

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19