Barınakla deniz turizmine hazırlık

Arsuz Balıkçı Barınağı Projesi ÇED Olumlu Kararı verildi. Barınak projesiyle hem balıkçı teknelerinin güvenliği hem de deniz turizmine yönelik beklenti taşınıyor.

GÜNCEL 6.06.2018 11:19:03 0
Barınakla deniz turizmine hazırlık

Sadet Berkyürek/İskenderun

Arsuz´a bağlı Uluçınar Mahallesi mevkiinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı V. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Arsuz Balıkçı Barınağı projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Proje raporunda bölgenin deniz turizmi açısından potansiyeli de değerlendirilerek, Doğu Akdeniz kıyılarında turizm amaçlı tekne sayısının artarak 2020 yılında 2000, 2030 yılında ise 3425 tekne bağlama kapasitesine ihtiyaç olacağına da dikkat çeakildi.
Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, bakanlığa sunulan ÇED Raporunun, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenerek değerlendirildiği ifade edilerek, “Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca“Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararı verilmiştir” denildi.
Proje ile ilgili hazırlanan raporda barınağın kurulacağı alanın yazlık sitelere yakınlığından dolayı oluşacak sıkıntıların önlenmesi amacıyla alanın kaydırılması yönündeki talep üzerine ÇED raporu istenen projenin gerekçesinde,
“Yapılan değerlendirmede söz konusu proje alanı yakın çevresinde yazlık sitelerin olduğunu, bu sitelerde yaşayan insanların bu alanda ve yakın çevresinde denize gidirdikleri, balıkçı teknelerinin gürültüsünden ve kokudan rahatsız olacaklarını bu nedenle proje alanının daha batıya kaydırılması için yöre halkının taleplerin olduğunu, ancak proje yerinin değiştirilmemesi nedeniyle, projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenip değerlendirilmesi amacıyla Gereklidir Kararı verilmiştir” bilgisine yer verildi.
İnşaatının tamamlanmasının ardından Su Ürünleri Kooperatifine devredilecek Arsuz Balıkçı Barınağı proje kapsamında ana dalgakıran, tali dalgakıran, rıhtım (çekek yeri), işletme binası, ağ depoları ve soğuk hava deposu yapılması da öngörülüyor. Balıkçı barınağı olarak kullanılması planlanmasına karşın, raporda ‘yat limanı ve kruvaziyer limanı olarak kullanılması´nın planlanması durumunda gerekli izinlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi.

Kapasite darlığı proje gerekçesi
Arsuz´da nehrin oluşturduğu korunaklı alanının bağlama yeri olarak kullanan yaklaşık 70 kadar küçük teknenin, oluşan taşkınlar ve teknelerin denize sürüklenmesi, ölümlü kazalara neden olması da hatırlatılan ÇED raporunda, Arsuz´da yerleşik büyük tekne sahiplerinin teknelerini çevrede bulunan İskenderun Balıkçı Barınağı veya Konacık Balıkçı Barınağı´na bağladıkları ifade edilerek, projenin bölgedeki mevcut balıkçı barınakları kapasitelerinin azlığından, ortaya çıkan ihtiyaçtan dolayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı V. Bölge Müdürlüğü tarafından planlandığı kaydedildi.

Arsuz yükü paylaşacak
Turizm Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması´nda İskenderun ve Konacık balıkçı barınaklarının turizm amaçlı teknelere de hizmet verdiği bilgisi de paylaşılarak, Arsuz barınağının ileriki yıllarda oluşacak yükü alabileceği ifade edildi. Raporda, “Turizm Kıyı Yapıları Master Plan Çalışması´nda Doğu Akdeniz kıyılarımızda 2020 yılında 2000, 2030 yılında ise 3425 tekne bağlama kapasitesine ihtiyaç olacağını belirtmiştir. Aynı çalışmada Konacık Balıkçı Barınağı, kısa vadede yatlara da hizmet verebilecek barınaklar arasında sıralanmıştır. Dolayısı ile bu balıkçı barınaklarının üzerindeki yükün ilerdeki yıllarda artacağı görülmekte olup, yapılması planlanan Arsuz Balıkçı Barınağı ile mevcut barınaklar üzerinde oluşan yükün bir kısmı alınmış olacaktır” denildi.

Yörede 12 aya yayılmış bir turizm aktivitesi oluşabileceği, sektörde yaşanan gelişmenin deniz turizminin de gelişmesine yol açacağının öngörüldüğü kaydedilen aynı raporda, Arsuz Balıkçı Barınağı´nın inşaatının bir yıl içinde tamamlanabileceği belirtilirken proje alanın çevre düzeni planında “Turizm Sektörü Deniz Kullanım Bölgesi” içerisinde, Uluçınar Mahallesine bağlı, Uluçınar mahallesi yaklaşık 1,4 km kuzeydoğuda, Arsuz İlçe Merkezi yaklaşık 2,5 km kuzeydoğuda, Arpagedik mahallesi, Akdeniz mahallesi ve Haymaseki mahallesi ise alanın güneydoğusunda ve yaklaşık 3,5 km mesafede bulunduğu belirtildi.

2 deniz kaplumbağası ile 3 deniz memelisi listelendi
Proje alanında balıkların yanısıra koruma amaçlı çalışmalar açısından ön plana çıkan deniz kaplumbağaları ve deniz memelileri de alanı ziyaret ettiği bilgisine de yer verilen raporda, “Buna göre iki deniz kaplumbağası türü (Caretta caretta ve Chelonia mydas) ile üç deniz memelisi (Stenella coeruleoalba, Balaenoptera physalus ve Monachus monachus) türü listelenmiştir. Söz konusu bu türlerin alanı yalnızca beslenme amaçlı olarak kullanma olasılıkları vardır. Bunun dışında yuvalama ya da uzun süreli olarak kalmaları için uygun bir habitat çalışma alanında söz konusu değildir. Proje alanında yapılan örnekleme ve literatür çalışmaları sonucu proje alanı ve yakın çevresinde 73 balık türü, 1 familyaya ait 2 deniz kaplumbağası ve 2 familyaya bağlı 3 deniz memeli türü ile birlikte toplam 78 deniz omurgalı türü kaydı bildirilmektedir” denildi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00