“Barış günlerine hazırız”

Hatay´ın Ortadoğu´daki gelişmeler, Suriye´deki çatışmalı ortamın yanı sıra 2011 yılından buyana suriyeli göçmen varlığındaki artışın kentin sosyal, kültürel ve ekonomisinde neden olduğu kayıplara dikkat çeken Hatay Büyük Şeh

7.07.2017 13:19:37 0
“Barış günlerine hazırız”

Suriye ve Ortadoğu´da süren savaşların bir gün mutlaka sona ereceğine olan inancını diri tuttuğunu belirten Başkan Savaş, “Biz savaşların sona ermesini ve insanların huzura kavuşmasını dört gözle bekliyoruz. Bunun için de üstümüze düşen tüm sorumlulukları yerine getiriyoruz. Bunlarla beraber ekonomik olarak iş gücümüzü ve projelerimizi hazır halde bekletiyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde özel bir televizyon kanalına canlı yayın konuğu olarak katılan ve Hatay´a ilişkin tespit ve beklentileri paylaşan Başkan Savaş, sınıra örülen duvarla güvenlik önlemlerinin arttırılmasına ve kaçak girişlerin azaldığını kaydetti. 2016 yılı sonu resmi verilerine göre Hatay´da 385 bin Suriyeli göçmenin yaşadığını, kayıt dışı ile birlikte bu sayının yaklaşık 500 bini bulduğunu ifade eden Savaş, Hatay nüfusunun 2 milyonu aştığını belirtti.

Krizden etkilenme tablosu değişti
Hatay´ın devam eden savaştan ötürü sosyal, kültürel ve ekonomik olarak olumsuz etkilendiğinin altını çizen Başkan Savaş, 2005-2011 yılları arasında kentin ekonomik değerlerinin sürekli artış gösterdiğini ve ülke genelindeki 7. büyük ekonomiye sahip olduklarını da ifade eden Başkan Savaş, özellikle 2011 yılından sonra Suriyeli vatandaşların Hatay´a gelip yerleşmesi ile birlikte kentin ekonomisinin düşüşe geçtiğini hatırlattı.
Savaş, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Hatay, 2011 yılına kadar gelişimini sürdüren, ihracat gelirlerini her yıl yüzde 14,3 oranında arttıran bir şehir iken bu veriler savaştan sonra periyodik olarak düştü. 2011 yılına kadar 1,52 olan ihracat yüzdemiz o tarihten itibaren tekrar 2007 yılı seviyeleri olan yüzde 1,22´ye kadar geriledi. O günden sonra kan kaybetmeye başladık. Türkiye´nin Ortadoğu´ya açılan kapılarından biri olan şehrimiz bu zamana kadar ülkemizde ya da dünyada yaşanan hafif düzeydeki ekonomik krizlerden çok fazla etkilemezdi. Ancak artık tablo değişti. Hububattan demir çelik sektörüne, yaş sebzeden çimentoya, narenciyeden filtre sanayisine kadar geniş ağda hizmet verdiğimiz ihracatımız neredeyse durma noktasına geldi” ifadesini kullandı.

Kişi başına düşen gelir de geriledi
2009 yılı TÜİK verilerine göre şehirlerin 4 ayrı ekonomik bölgeye ayrıldığını ifade eden Lütfü Savaş, “Bu sayı 2011 yılında 6´ya çıkarıldı. En gelişmiş iller 1. bölgede yer alırken en az gelişmişler 6. bölgede bulundu. En az gelişmiş olan şehirler devletten en çok teşviki payı alırken en gelişmiş iller daha az pay aldı. Hatay, 27 şehirle birlikte 3. bölgedeydi. Bu şehirlerin 2 tanesi 2. bölgeye, 7 tanesi 3. bölgeye, 10 tanesi bizim gibi 4. bölgeye ve 8 tanesi 5. bölgede yer aldı. Ne olduysa bundan sonra oldu” diyerek Suriyelilerin gelişi ile beraber Hatay´da kişi başına düşen gelirin 7 bin 637 dolardan 6 bin 122 dolara gerilediğini belirtti.

Hatay Ankara´dan teşvik bekliyor
Bu rakamların tamamının Hatay ekonomisinin zarara uğradığını gösterdiğini söyleyen HBB Başkanı, devletin sıcak elini omuzlarında hissetmek istediklerini belirtti. Hatay Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği tüm altyapı ve üstyapı hizmetlerinin 2 milyon vatandaşa göre yaptığını ancak buna rağmen devletten sadece Hatay´ın resmi nüfusuna göre pay aldığını açıklayan Başkan Savaş, Ankara´nın bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade etti.

Ekonomik kayba çare olunmalı
Savaştan kaçarak Türkiye´ye sığınan Suriyelilerin yüzde 13´ünün Hatay´da yaşadığını da sözlerine ekleyen HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “İçerisinde Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay´ın yer aldığı TR63 bölgesinde yaşayan Suriye vatandaşlarının yüzde 74´ü, ülkedeki Suriyelilerin ise yüzde 13´ü Hatay´da yaşıyor. İstanbul ve Şanlıurfa´dan sonra en çok Suriyeli biz ağırlıyoruz. 1 buçuk milyon Hataylı ekmeğini, yollarını, yeşil alanlarını, altyapı hizmetlerini Suriyeli misafirlerle paylaşıyor. Devletimizin buna çare olmasını istiyoruz. Bizden daha kötü durumda olan tek il var: o da Siirt. Bizim ekonomik kaybımız yüzde 20 seviyelerindeyken onların kaybı yaklaşık yüzde 49. Daha önce bahsettiğim 4. bölgede yer almamıza rağmen ekonomik veriler bizim 5. bölgede olduğumuzu gösteriyor ve devletimizden gelen gelirlerin buna göre düzenlenmesini istiyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler: Barış günlerine hazırız

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00