'Barış politikası Türkiye´ye kazandırır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, 'Suriye sorunu gerçekçi politikalarla çözülebilir. Savaş politikaları Suriye´deki sorunları daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramaz' dedi.

SİYASET 26.10.2019 10:11:20 0

Antakya/SES

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, savaş politikalarının Suriye´deki sorunları daha da derinleştirmekten başka işe yaramayacağını belirterek, Suriye sorununun ‘barışarak´ çözülebileceğini belirtti. Kaya, “Zaman kaybedilmeden, Ankara ve Şam arasında barış köprüleri kurulmalıdır” dedi.
Kaya, partisinin Hatay İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AKP´nin yanlış Suriye politikasının sınır ili Hatay´ı da her yönüyle olumsuz etkilediğini söyledi.

“Suriyeliler ücretleri aşağı çekiyor”
Hatay´ın bir yandan Suriye´den göç aldığını, diğer yandan da Suriyeli sığınmacılar nedeniyle büyükşehirlere göç verdiğini kaydeden Kaya, “Sınır illerimizde haksız rekabete ve kayıt dışı çalışmaya izin verilmeyecek. Yanlış Suriye politikası, sınır illerimizden olan Hatay´ı her yönüyle olumsuz etkiledi. Hatay ekonomik krizin en sıcak hissedildiği iller arasına girdi. Hatay´da 439 bin Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Hatay nüfusunun yüzde 27´si Suriyelilerden oluşuyor. Suriye iç savaşından kaynaklı sınır ticareti durmuş; Cilvegözü, İslahiye, Yayladağı ve Karbeyaz sınır kapıları atıl duruma düşmüş durumda. Hatay bir yandan Suriye´den göç alıyor, diğer yandan da Suriyeli sığınmacılar nedeniyle büyükşehirlere göç veriyor. Kayıt dışı ve düşük ücretle çalışan Suriyeliler ücretleri aşağı çekerken, nitelikli işgücünün de Hatay´dan göç etmesine neden oluyor” diye konuştu.

Sorunlar derinleştirilmesin
İş bulamayan üniversite mezunlarının Hatay´dan göçü yanında okula gidemeyen Suriyeli çocuklar sorununa da dikkat çekerek bölgede yaşanan güvenlik sorununa işaret eden Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hatay´ın en büyük sorunlarından biri de eğitim sorunudur. İkili öğretim, taşımalı eğitim, sınıf mevcutlarının fazlalığı, öğretmen açığı eğitim kalitesini aşağıya çekmektedir. Üniversite mezunlarının iş bulmayıp Hatay´dan göç etmesi son yılların en nemli sorunlarından biri olarak durmaktadır. Okul yaşında olup da okula gidemeyen Suriyeli çocukların eğitim sorunları da kaygı verici bir boyuttadır. Hatay halkının yaşadığı bir diğer sorun da güvenlik sorunu. Halk İdlib´deki IŞİD terör örgütü üyelerinin Hatay´a gelmesinden büyük tedirginlik ve korku duyuyor. Suriye sorunu gerçekçi politikalarla çözülebilir. Savaş politikaları Suriye´deki sorunları daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramaz. Zaman kaybedilmeden, Ankara ve Şam arasında barış köprüleri kurulmalıdır. Sorunun kaynaklarından biri olan AKP ile barış politikalarının hayata geçirilmesi mümkün değildir. Suriye ile barış köprüleri kuracak, barış politikalarını hayata geçirecek CHP iktidarına ihtiyaç var.”

Barış politikası önerdi
“Hem Suriye hem de Türkiye halkının desteklediği barış politikası neden terkedildi?” diye soran Kaya, AKP´nin dış politikayı ‘emperyalist ülkelerin dümen suyuna göre´ şekillendirmesinin, Türkiye´ye hep kaybettirdiğini; Suriye politikasının bedelini hem Türkiye halkı hem de Suriye halkının ödediğini vurguladı. Kaya, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Suriye´nin toprak bütünlüğü korunacak. İran, İrak Suriye ve diğer bölge ülkeler ile Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) kurulacak. Suriye topraklarının güvenliği Suriye yönetimine bırakılacak. Sınır güvenliğimiz sağlanacak. Sığınmacılar uluslararası sorumluluklarımız kapsamında kayıt altına alınacak. Göçmen krizinin çözümü için başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası alanda işbirliğine gidilecek. Sınır illerimizde haksız rekabete ve kayıt dışı çalışmaya izin verilmeyecek.”


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00