“Barış taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz”

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, Filistin’le dayanışma toplantısında barış çağrısı yaptı: Barış taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz.

TÜRKIYE 19.10.2023 14:28:00 0
“Barış taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz”

İskenderun’daki sendika ve sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti yöneticilerinin de destek verdiği basın açıklaması Sağlıklı Yaşam Parkında gerçekleştirildi. Ortadoğu ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaş ve çatışmalı ortamın insanlığı bir felakete doğru sürüklediğini vurgulayan Coşkun Selçuk, “Hiç bir kural tanımadan yapılan bu savaşlar binlerce sivil insanın ölümüne neden olmaktadır. Çocuk demeden kadın demeden yapılan saldırılar dünyayı insanlar için yaşanılmaz bir yer haline getirmektedir” dedi.

“13 gündür Filistin ve İsrail arasında süren çatışmalar insanlık adına yeni utanç sayfaları açmaktadır” diyen Selçuk, 2 gün önce İsrail’in hastaneye yaptığı ve 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı hatırlattı. Selçuk, “Bu katliam savaşın insanlık için ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Savaş politikalarının kutsanması barış çabalarının görmezden gelinmesi dünyada nelerin yaşanabileceğini göstermesi açısından ibret vericidir” değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası Hukuk ve Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesinin sürekli ihlal edildiğini, sözleşmeye taraf olan ülkelerin uygulanması konusunda çekimser davrandıklarını da sözlerine ekleyen Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Filistin halkına yönelik şiddet içeren operasyonlarına ve savaş politikasına her zaman karşı durduk. Ancak geçtiğimiz günlerde Hamas örgütünün özellikle Israil’li sivillerin de zarar gördüğü saldırıları, sivil insanların cenazelerinin teşhir edilmesine de karşı durmak ve kabul etmemek gerektiğini de dile getirmek istiyoruz. Hamas’ın saldırıları sonrasında geçmişten beri Filistin meselesinde şiddet politikalarıyla hatırlanan İsrail devlet Başkanı Benjamin Netanyahu’nun savaş ilan eden açıklamalarının akabinde başta Gazze Şeridi olmak üzere tüm Filistin coğrafyasına topyekûn saldırıların başlatılmasını ve katliamlar yapılmasını kabul etmiyoruz. İsrail ordusunun topyekûn savaş konseptiyle başlattığı saldırılarda çok sayıda Filistin’li sivilin de hayatını kaybettiği operasyonlara karşı olduğumuzu tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Öte yandan Ankara da yaşanan saldırının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 4 Ekim’de yaptığı açıklamaları ve özellikle Rojava da sivil insanların zarar gördüğü topyekûn saldırıları da endişe içinde izliyoruz. Birleşmiş Milletler’in de bu konuda açıklama yapması olayın ne denli endişe verici olduğunu göstermektedir.

“HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KULLANILAMIYOR”

Coğrafyamızda ve Ortadoğu da giderek tırmanan silahlı çatışmalar ve savaşlar bir yandan toplumsal barışa zarar verirken öte yandan da toplumun geniş kesimlerinin barış talebini dile getirmesinin önüne geçmektedir. Güvenlikçi politikalar nedeniyle başta yaşam hakkı olmak üzere en temel insan hakları bile hiçe sayılmaktadır. İnsan hakları savunucuları olarak şiddet ve çatışmalar gerekçe gösterilerek hak ve özgürlüklerin kullanılmasını engelleyen politikaları da kabul etmiyoruz.

“SAVAŞ ÇÖZÜM DEĞİLDİR”

Artık yeter! Kan ölüm gözyaşına yeryüzü doydu kapitalist sistem doymadı. Halkları birbirine düşmanlaştıran silah tüccarlarının egemen olduğu devlet aygıtları sonunda insanlığı yok edecekler. İnsanlığın bu gidişe itirazını her gün daha yükselteceğine inanıyoruz. Savaş çözüm değildir. Coğrafyamızda ve tüm dünyada Barış taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz."


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19