'Barıştan, yaşatmaktan yanayız'

Hekimler, Tıp Bayramını kutladı.

GÜNCEL 15.03.2019 10:39:51 0

Akın Bodur/İskenderun

14 Mart Tıp Bayramı dün etkinlikler ve açıklamalarla kutlandı. Tıp Bayramı nedeniyle İskenderun´da dün hekimler Atatürk Anıtına çelenk sundu ve saygı duruşunda bulundu.
Hatay Tabip Odası İskenderun temsilcisi Dr. Aydın Deniz Karataş, 14 Mart´ın tarihçesini anlattığı konuşmasında, 'Doktorlar olarak bizler, ülkenin sorunlarına duyarlı, barıştan, sevgiden, yaşatmaktan yana bir meslek grubu olmayı sürdürüyoruz' dedi.
Hatay İl Sağlık Müdürvekili Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, dünyanın en zor ama onurlu işlerinden birini yaptığını belirttiği sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutladı. Sağlık çalışanı olabilmek için yüreğin insan sevgisiyle dolu olması gerektiğini belirtenTiryaki, 'Hastaların en mahrem sırlarını emanet ettikleri, sonuna kadar güvendikleri, ailelerinin bir ferdi gibi gördükleri insanlar olabilir' açıklamasını yaptı. Modern tıbbın hızlı geliştiğini, insanlara kolay erişilebilir ve etkili sağlık hizmeti sunmanın da çağdaş devlet anlayışının doğal bir sonucu olduğunu anlatan Tiryaki, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Günümüzde insan sağlığının korunması ve mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi tüm insanlığın ve toplumun en önemli hedeflerinden biri haline gelmiştir. Sosyal devlet anlayışının en önemli unsurlarından birisi, sağlık hizmetlerinin gereği gibi yerine getirilmesidir. Sağlıklı bir hayat, insanların vazgeçemeyeceği temel bir hak olmakla birlikte, kaliteli ve uygulanabilir bir sağlık sistemi de, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Bugün sahip olduğumuz sağlık sisteminin bu seviyeye gelmesinde sağlık çalışanlarımızın insanüstü gayretlerinin çok büyük katkısı vardır.'
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de hekimlerin Tıp Bayramını kutladı. Vatandaşa kolay, erişilebilir ve etkili sağlık hizmeti sunabilmek için en büyük görevin doktorlar ve sağlık çalışanlarına düştüğünü ifade eden kaymakam Yönden, 'İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi, tüm insanlığın ve toplumun en önemli hedefidir. Bu nedenle hekimlik mesleği, önemini hiçbir zaman kaybetmemiş ve kutsal bir meslek olarak kabul görmüştür. Fert ve toplumun sağlığını korumak, insanların mutluluğunu sağlamak, herkesin derdine çare olmak için koşan hekimlerimiz, bu kutsal görevi büyük bir özveri ve meslek aşkıyla yerine getirirken hak etmedikleri bazı olumsuz davranışlara ve şiddete maruz kalması da üzücü bir olaydır. Kamu idaresine bağlı hastanelerin yanı sıra özel sektörün işlettiği hastanelerin ve sağlık merkezlerinin İskenderun´un şifa dağıtan merkez haline gelmesinde önemli bir payı bulunmaktadır. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, bilgi birikim ve tecrübelerine fiziki gelişmişlik ve modernliği de ekleyen sağlık sektörümüz İskenderun´un yükselen değeri olmaya devam edecektir. Ulu Önder Atatürk´ün de ifade ettiği gibi, sağlığımızı emanet ettiğimiz Türk hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın bu hizmet kervanında özveri ve inançla, meslek onuruna yakışır bir şekilde hizmet üretmeye devam edeceklerine inancım sonsuzdur' görüşünü kaydetti.

'14 Mart´ı, bayram tadında karşılamaya hasret kaldık'
Türk Sağlık-Sen Hatay Şube Başkanı Hayrettin Şahin de sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları sorunlar nedeniyle 14 Mart Tıp Bayramını, bayram tadında karşılamaya hasret kaldıklarını ifade etti. Şahin, 'Bugün mobbing ve şiddetten en fazla mağdur olanlar sağlık çalışanlarıdır. Her 30 dakikada bir sağlık çalışanın şiddete uğradığı, doktorların kafasına kaldırım taşları atıldığı, hastanelerin basıldığı ve şiddetin cinayete dönüşmeye başladığı bir çalışma ortamı mevcuttur. Bazı düzenlemeler ile önlemler alınmak istenmişse de bunların yetersiz olduğu ortadadır. Bu nedenle acil bir şekilde sağlıkta şiddete istisnasız tutuklu yargılama gelmeli, sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilerek burada işlenen suçların ertelenmesi veya paraya dönüştürülmesine son verilmeli ve şiddet uygulayanlara acil haller dışında belli bir süre paralı sağlık hizmeti uygulaması hayata geçirilmelidir. Ülkemizde sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan 920 bin çalışanın sorunları ve talepleri için bu 14 Mart´ta somut adımlar ve yasal düzenlemeler görmek istemekteyiz. Çalışanlar sorunlar yumağı içerisinde çalışanlar bırakılmamalı. Hamaset dolu sözlerle 14 Mart geçiştirilmemelidir' görüşünü kaydetti.
Bağımsız Sağlık Sen (BASK) Genel Merkez yöneticisi Metin Yılmaz da, sağlık çalışanlarının Tıp Bayramında, verileceği açıklanan ancak halen verilmediğini ifade ettiği 3600 ek göstergeyi beklediğini belirtti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise, 'İnsanların daha sağlıklı ve huzurlu yaşam sürmelerini amaçlayan tıp bilimi, her geçen gün gelişme göstermektedir. Halkın daha sağlıklı bir hayat sürmesini sağlamak toplumsal refahın artmasına önemli katkı sunmaktadır. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak sağlık hizmetlerinin en üst seviyeye çıkarılması, hepimizin ortak amacıdır. Nitelikli bir yaşam sunmayı ilke edinerek her şartta büyük bir emek ve özveriyle hizmet veren sağlık çalışanlarımız insanlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmeleri için her türlü gayreti göstermektedir' görüşünü kaydetti.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci de, şunları belirtti: 'Ülkemizde, modern ve bilimsel ölçekli ilk tıp eğitiminin başladığı 14 Mart, aynı zamanda milletimizin bağımsızlık uğruna yaktığı ateşin ilk kıvılcımının tarihidir. Tıbbiyeliler, 14 Mart 1919´da İstanbul´u işgal eden düşman kuvvetlerini protesto ederek, milli mücadelemizin öncülüğünü yapmış ve İstiklal savaşımızda önemli bir rol oynamıştır. Birinci Dünya Savaşı boyunca 765 tıp öğrencisinden 346´sı, 1915´te Tıbbiye´ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale´de şehit düşmüştü. 1921´de ise Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane öğrencileri şehit olduğu için mezun verememiştir. Tarihimizin zor günlerinde, çeşitli imkansızlıklar içinde yetişen hekimlerimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren milletimizin var olma, kalkınma ve gelişme mücadelesinde her zaman önemli roller üstlenmiştir. Tıpkı tarihte olduğu gibi bugün de milletimizin ve ordumuzun yanında yer almaya devam etmiş, 15 Temmuz´da sokaklarda biz de varız demiş, yaraları sarmak için hastanelere koşmuş, Afrin´de kahraman ordumuzun yanı başında varlığını ve desteğini her zaman hissettirmiş ve hissettirmeye devam edecektir.'
Hekimliğin, önemini hiçbir zaman kaybetmeyen, insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olduğunu anımsatan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise, insanı yaşatmayı ve acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen doktorlarınTıp Bayramını kutladı. Sağlıklı ve mutlu bir toplumun sağlıklı bireylerden oluşacağını belirten MKÜ Rektörlüğü de 'Sağlıklı bir hayat sürmek her insanın en doğal hakkıdır. Bu gün tıp biliminde gelinen nokta memnuniyet verici boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizin birçok alanında olduğu gibi sağlık alanında da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Yapılan alışmalar neticesinde ülkemiz Ortadoğu, Ortaasya ve Avrupa gibi yakın coğrafyasının sağlık alanındaki cazibe merkezi haline gelmiştir' değerlendirmesinde bulundu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04