Barodan, cezaevi incelemesi

Hatay Barosu, İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlü ve tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı yönündeki iddialar ve İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığının cezaevi koğuşlarında genel disiplin ve g?

GÜNCEL 24.05.2019 11:15:04 0
Barodan, cezaevi incelemesi

İskenderun/SES

 Hatay Barosu yönetimi ile Hatay Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu üyelerinden oluşan heyetin hazırlayacağı raporun kamuoyuna açıklanacağı bildirildi.
Hatay Barosu Başkanı Ekrem dönmez, yazılı yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Kamuoyuna yansıyan bilgilerden; İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı; hükümlü ve tutuklu yakınlarının beyanlarına göre, tutuklu ve hükümlülerin fiziksel müdahaleye maruz kaldıkları ifade edilmiştir. İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığının kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine yaptığı açıklamada; cezaevi koğuşlarında genel disiplin ve güvenlik için kimi zaman idari tedbirler alındığı, aramalar sırasında koğuşlarda bulundurulması yasak maddeler ele geçirildiği, eziyet edildiği iddia edilen hükümlülerin alınan doktor raporlarında darp ve cebire rastlanmadığı, işkence iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edilmiştir. Bu bilgilerden sonra, hem tutuklu ve hükümlü yakınlarının hem de de avukatlarının baromuza yansıttıkları sözlü ve yazılı beyan ve taleplerinde, işkence ve kötü muamelenin devam ettiği, yakınmaların ciddi olarak soruşturulmadığı ifade edilmiştir. Bilindiği üzere cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin başta sağlık ve yaşam hakkı olmak üzere işkence yasağı, kötü muamele, zalimane davranış ve hür türlü keyfi işleme karşı her türlü hakkının korunması devlet güvencesi altındadır. Cezaevinde her türlü güvenlik ve denetimin sağlanması, her türlü suçla mücadele edilmesi, koğuşlarda bulunan tüm tutuklu ve hükümlülerin diğer hükümlü ve tutuklar dahil olmak üzere kendilerine gelecek her türlü saldırı ve tehdidi önlemesi için alınması gereken kanuna ve hukuka uygun olacak her türlü tedbiri alması ve suçla mücadele aynı zamanda bir görevdir. Ancak tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkı ihlali, işkence ve kötü muamele iddiaları başta olmak üzere hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri etkin bir şekilde soruşturulmalı ve varsa sorumluları yargı önüne çıkartılmalıdır. Bunun için de iddiaların ciddiyetle, bağımsız, sivil, objektif denetim mekanizmaları işletilerek incelenmesi gerekmektedir. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin etkin ve tarafsız bir şekilde denetimi için baromuz başkanlığınca konunun muhatapları olan İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevi yetkilileri, İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, İskenderun Cezaevi Izleme Kurulu ve İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ile avukatları ile görüşme yapılarak rapor hazırlanması ve kamuoyuna açıklaması için baromuz Yönetim Kurulu Üyeleri ile Hatay Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet oluşturulmuştur. Heyetin hazırlayacağı bağımsız rapor en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00