Barolardan ‘siyasallaşmış yargı´ endişesi

Hatay Barosu´nun da katılımcıları arasında yeraldığı Ege, Marmara ve Akdeniz Genişletilmiş Bölge Baro Başkanları Toplantısı´nın sonuç bildirgesinde, HSK´nın mevcut yapısıyla bağımsız yargıçlar üzerinde bir baskı mercii halini

GÜNCEL 26.02.2020 11:11:11 0
Barolardan ‘siyasallaşmış yargı´ endişesi

İskenderun/SES

İzmir Barosu´nun evsahipliğinde 28 Baro başkanının katıldığı Ege, Marmara ve Akdeniz Genişletilmiş Bölge Baro Başkanları Toplantısı, 21-22-23 Şubat 2020 tarihlerinde İzmir Barosunun ev sahipliğinde 28 baro başkanının katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Hatay Barosundan Başkan Av.Ekrem Dönmez, Yönetim Kurulu üyesi Av.Hüseyin Derin ile Avukat hakları Merkezi Başkanı Av. Bedia Öztürk katıldı.
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez ile birlikte Adana, Afyonkarahisar , Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Edirne, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Van ve Yalova Baro Başkanlarının İzmir´de bir araya geldiği Ege, Marmara ve Akdeniz Genişletilmiş Bölge Baro Başkanları Toplantısının gündem maddeleri kapsamında hazırlanan sonuç bildirgesi 7 maddede değerlendirildi.
Kamuoyunun dikkatle takip ettiği toplumsal önemi haiz davalarda yaşanan hukuksuzluklar ve yürütmenin yargıya doğrudan müdahalesi anlamına gelecek uygulamaların kabul edilemez boyutlara ulaştığı belirtilen bildirgede, “HSK, mevcut yapısıyla tamamen siyasileşmiş ve yürütmenin talimat niteliğindeki açıklamalarını görev addederek bağımsız yargıçlar üzerinde bir baskı mercii halini almıştır. Barolarımız bu duruma karşı hukuk devletini sonuna kadar savunmakta ve avukatları hukuksuzluğun şahidi konumuna indirgeyen her türlü yaklaşımı temelden reddetmektedirler” denildi.
Sonuç bildirgesinde diğer maddeler şunlar:
“Yargıç bağımsızlığı ilkesinin her geçen gün yeni bir örnekle ihlal edildiği bugün, Yüksek Mahkeme ve AİHM kararlarının uygulanmaması dahi olağan hale gelmiştir. Bizler aşağıda imzası olan Baro Başkanları, Türkiye´yi evrensel hukukun tüm usul ve kurallarıyla uygulandığı çağdaş bir ülke olmaktan çıkarmaya yönelik her türlü girişimin karşısında olacağımızı bir kez daha deklare ediyoruz.
Barolar, yurttaşların özgürlük arayışında onlara ses verebilen yegane kurum hüviyetini almış durumdadırlar. Bizler, yurttaşların demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde yaşamalarının garantisi olmaya devam edeceğiz. Barolar, halkın adalet arayışının temsilcisi sıfatıyla Avukatlık Kanunu uyarınca görevlendirildikleri tüm alanlarda, her türlü yapıcı çalışmayı sürdürecektir.
Türkiye, son yıllarda yaşadığı demokrasi krizi ile dünyanın en büyük avukat hapishanelerinden biri haline gelmiştir. Cezaevindeki avukatların yaşadığı bu süreç, meslektaşlarımızın sağlığına zarar gelmeden demokratik usuller içinde çözülmek zorundadır.
Avukatların gerek ekonomik yararları gerekse gündelik iş hayatlarının kolaylaştırılması için gerekli uygulamalarda ortaklaşma kararı alınmıştır. Bu kapsamda, bazı barolarımız tarafından uygulamaya konulan barolar üzerinden ihtarname gönderilmesi çalışmalarının yaygınlaştırılmasına karar verilmiştir.
Hakim ve savcı stajyerlerine maaş vermekte beis görmeyen Adalet Bakanlığının stajyer avukatlara ücret ödenmesine karşı çıkmasını kabul etmiyoruz. Söz konusu ayrımcı uygulama derhal sonlandırılmalıdır.
Avukatlar gerek mahkeme kalemlerinde, gerekse cezaevi ve geri gönderme merkezi gibi kapatılma kurumlarında birbirinden farklı ve çoğu zaman keyfi uygulamalara maruz bırakılmaktadırlar. Biz aşağıda imzası olan Baro Başkanları olarak, avukatların meslek hayatında yaşadığı ve sürekli hale gelmeye başlayan her türlü keyfi uygulamaya karşı birlikte hareket etmeye söz veriyoruz.”

Özbilger ve Demir Çalıştaya katıldı

/resimler/2020-2/26/1115431960544.jpg

Trabzon Barosu tarafından düzenlenen Genişletilmiş 8. Karadeniz Baroları Çocuk Hakları Komisyonları Çalıştayına Hatay barosunu temsilen 2 avukat katıldı. 22-23 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen çalıştayda Hatay Barosunu Av. Beyazıt Bestami Özbilger ve Av. Fatma Burcu Demir temsil etti.

MHP Kadın Kolları´ndan baro ziyareti

/resimler/2020-2/26/1116555555731.jpg

MHP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Dilek Demirdöven, MHP Kadın Kolları üyeleri Av. Fethiye Özkan ve Av. Elif Solğun ile birlikte Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez´i ziyaret etti. Ziyarette Baro´nun Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Melahat Kahramanoğulları da hazır bulundu.

 

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00