Barsak sendromuna beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, toplumda neredeyse her altı kişiden birinde saptanan barsak sendromuna yönelik öncelikle beslenme düzeni oluşturulmasını önerdi.

SAĞLIK 10.08.2023 12:23:00 0
Barsak sendromuna beslenme önerileri

İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içeren gibi belirtilerle ortaya çıkan rahatsızlık yaşayanların öncelikle yemeklerini haşlama, fırında, ya da ızgara yöntemi ile hazırlamalarını istedi.

Albayrak uzak durulması gereken besinlerle ilgili şunlara dikkat çekti:

“Genel olarak beslenmenizde dikkat edeceğiniz noktalar; Yemeklerinizi haşlama, fırında, ya da ızgara yöntemi ile hazırlayınız. Günde 5-6 öğün yiyiniz. Bol sıvı tüketiniz. Acılı Baharatları tüketmeyiniz. Alkol ve sigaradan kaçınınız. Düzenli ve yeterli uyku uyuyunuz. Her gün düzenli egzersiz yapınız. Gaz yapıcı, aşırı yağlı ve barsakta sıvı düzenini bozabilecek bazı besinler, bunlar; kurubaklagiller, lahana, karnabahar, turp, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, salatalık, kuşkonmaz, şalgam gibi bazı sebzeler, kurutulmuş meyveler gibi lifli besinler, kavun, karpuz, yağlı etler, krema, kaymak, mayonez, kızarmış besinler, karbonatlı içecekler, kola, gazoz uzak durmanız gereken besinlerdir.”

Albayrak, ishal döneminde ise şunlara dikkat edilmesini söyledi:

“Az ve sık yemek yiyiniz. Sıvı alımınızı arttırınız. Sebzelerden özellikle havuç, patates tercih ediniz. Meyvelerden özellikle kabuksuz elma, şeftali ve muzu tercih ediniz. Kuru baklagilleri tüketmeyiniz. Şeker ve şekerli besinleri tüketmekten kaçınınız. Kızartılmış, kavrulmuş besinleri tüketmeyiniz. Yağlı et suları, tam yağlı peynir, yağlı soslar, kaymak, krema tüketmeyiniz. Hazır meyve suları, alkol, süt tüketmeyiniz. Aşırı baharatlı, salçalı besinler, konserveler, salamuralar, sirke tüketiminden kaçınınız. Kepek ve kepekli yiyecekler tüketmeyiniz. Kuruyemiş ve kuru meyve tüketmeyiniz. Çiğ sebze tüketmeyiniz.”

Kabızlık durumunda az ve sık yemek yenmesini, kepekli ekmek tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Albayrak, şunlara önem verilmesini istedi: “Sabah aç karnına 1-2 su bardağı ılık su içiniz. Günde 10-12 su bardağı kadar su tüketiniz. Kahvaltı sonrası tuvalet gereksinimi için zaman ayırınız. Kayısı ve erik kurusu, tazesi veya marmelatı tüketiniz. Gaz ve şişkinlik yapıyorsa kuru baklagillerden tüketmenizde fayda var. Her öğün sebze yemeği ve/veya çiğ sebze ve meyve tüketiniz. Kabuklu yenilebilen meyveleri (elma, armut, ayva vb. ince kabuklu meyveler) soymadan tüketiniz. Düzenli egzersiz yapınız.”


Anahtar Kelimeler: Barsak sendromuna beslenme önerileri

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19