´Basın, demokratik toplumun en önemli güvencelerinden biri´

Basından sansürün ilk kez kaldırılışının 110. yılı mesajlar ve ziyaretlerle kutlanmaya devam etti. Birçok kurum temsilcisi ve siyasetçi, 24 Temmuz´u 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak kutladı.

26.07.2018 10:40:30 0
´Basın, demokratik toplumun en önemli güvencelerinden biri´

Nesrin Geyik/İskenderun

Sansürün kaldırılışının yıl dönümü olarak kutlanan 24 Temmuz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve birçok yaygın medya kuruluşu tarafından basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması nedeniyle bayram olarak değil, gün olarak kutlanıyor; 24 Temmuz, Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak kutlanıyor.

'Her insanın bilgiye ulaşması, doğruları öğrenmesi temel hak'
İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle Hatay Gazeteciler Cemiyeti (HGC) İskenderun Temsilciliği ile Anadolu Basın Birliği Hatay Şubesini ziyaret etti. Ziyarette HGC Başkanı Ahmet Yetişen ve ABB şube başkanı Ahmet Cerrahoğlu ile yönetim kurulu üyeleri de bulundu. Kaymakam Soytürk, “24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız olarak kabul görmektedir' dedi.

'Bilgiye ulaşması hiç kolay değil'
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, '24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı mesajla kutladı. Culha, mesajında şunlara yer verdi: 'Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşması, doğruları öğrenebilmesi ve kendi fikirlerini ifade edebilmesi hiç kolay değil. Basın, günümüzde tam anlamıyla özgür olamamış, sansür her dönemde biçim değiştirerek devam etmiştir. Basına sansürün uygulanmadığı, her basın çalışanının özgürce düşüncelerini ifade edebildiği günler diliyor, mesleki değerleri önde tutan, doğru, ilkeli ve tarafsız bir görev anlayışıyla kamuoyunu gerçeklerle buluşturan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü´nü kutlarım.'

'Basın, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde rol üstleniyor'
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da 24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Basın mensuplarımızın demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde ifa ettiği ve çalışma şartlarındaki zorlukları nedeniyle her türlü takdiri ve teşekkürü hak etmektedir. Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesinde önemli bir rolü üstlenen basın mensupları saat ve mesai gözetmeksizin çalışarak, ilçe, il ve ülke gündemini belirleyen, insanların hayatlarını kolaylaştıracak, toplumda kamuoyu oluşturarak haberler yaparak, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen en önemli kurumlardan biridir. Basın sektöründe hizmet veren basın çalışanlarının ve tüm gazetecilerin, Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle kutlanan, 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı´nı en içten dileklerimle kutluyor, tüm basın mensuplarına görevlerinde başarılar diliyorum.'

Belediye personeli ´basın bayramı´nı yemekle kutladı
Samandağ Belediyesi de 'Basın Bayramını' kentteki yayın kuruluşlarına yaptığı ziyaretle kutladı. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de kentte günlük yayın yapan gazetelere çiçek ve kutlama mesajı gönderdi. 24 Temmuz kapsamında, Samandağ Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Kenan Kahlıoğulları, kentte günlük yayın yapan Cemre Gazetesi, Ayna Gazetesi, ve Samandağ Gazetesini ziyaret etti ve ´basın bayramı´nı kutladı. Ziyaretlerde, basının demokrasilerin temel unsuru olduğunu belirten Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Yıldız, 'Demokratik toplumlarda basın olmazsa olmaz bir kurumdur. Çağdaş demokrasinin sağlıklı yürümesinin en önemli faktörü tam anlamıyla özgür bir basının varlığından germektedir. Yerel gazeteler de bu anlamda çok önemli bir yere sahiptir. Yerel gazeteler basının en önemli faktörünü içermektedir. Yerelde yayınlanan bir haberin mahiyeti ülkenin fotoğrafını, genel durumunu gösteren bir niteliktedir. Ülkenin aydınlık yarınlara kavuşması için demokrasilerin dördüncü kuvveti olan basına görevler düşmektedir' değerlendirmesini yaptı. Samandağ Belediyesi basın, yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü personeli de basın bayramı kapsamında yemekte bir araya geldi. yemeğe katılan belediye başkan yardımcısı Yıldız, belediye personelin basın bayramını kutladı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57