Bayram, tatile dönüştü

Kurban Bayramı, İskenderun ve yöresinde tören ve ziyaretlerle kutlandı.

GÜNCEL 12.07.2022 13:57:50 0
Bayram, tatile dönüştü

 

Akın Bodur/İskenderun
 Bayramlaşma kapsamında geleneksel halk-devlet buluşması da gerçekleştirildi. Kurban Bayramı süresinde bu haftanın idare tatil olarak düzenlenmesiyle oluşan dokuz günlük süre, bayramın tatile dönüşmesine yol açtı. Birçok kişi tatil için yakınlarının yanına gitti, rdenie kıyısı bulanan Arsuz ve Samandağ´ın Çevlik bölgesi de Hatay´da en çok ilgi gören yerler arasında bulundu.

Bayramda halk-protokol buluşması
İskenderun Belediyesi 1 Nolu (Doğan Restaurant) Sosyal Tesisi´nde düzenlenen halk-protokol bayramlaşmasına, Payas Kaymakamı ve İskenderun Kaymakamvekili Polat Kara, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutan Yardımcısı ve Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası Komutanı Kurmay Albay Serdar İpekoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, kurum ve kuruluşlar ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşmarının yöneticileri, muhtarlar ve yurttaşlar katıldı. Bayramlaşmaya her etnik yapı ve inançtan kişiler katıldı.
Kurban bayramı kapsamında şehitlikte de tören düzenlendi. Karaağaç Asdri Mezarlığında bulunan İskenderun Şehitliği´ndeki törende İskenderun Müftüvekili Reşit Yıldız, Kur-an´ı Kerim okudu, şehitlerin ruhuna ve ülkemizin ve milletimizin bekası için dua edildi. Törene katılan kaymakam Polat ve protokol üyeleri şehit kabirlerini ziyaret edip, mezarlara çiçek bıraktı ve yakınlarıyla sohbet etti. İskenderun protokolü, kentteki bazı şehit yakınlarına bayram ziyaretinde bulundu. Bu ziyaretlere kaymakam Kara, belediye başkanı Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı ve Garnizon Komutanvekili Tuğamiral Murat Fırat, Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası Komutanı Albay Serdar İpekoğlu, Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanı Yarbay Oğuz Emre Çiçek de katıldı.

Bayramda önlemler sürdü

Kurban Bayramı ve bu süreçteilan edilen 9 günlük tatil döneminde tüm kurumlar önlemlerini sürdürdü. Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, Kurban Bayramında kurban kesim yerlerinde denetlemelerini yaptı, vatandaşın daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda kesilen etleri tüketmeleri amacıyla kesim yerlerinde kontrollerde bulundu.

Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kurban Bayramı süresince işletmelerde hijyen denetimleri yaptı. HBB ekipleri gıda üretimi ve satışını yapan fırın, kasap, kuruyemiş, pastane, market gibi işletmeleri kontrol etti, eksik görülen konularda iş yeri sahiplerini uyardı. Kasaplarda yapılan kontrollerde etlerin damgalı olup olmadığına da bakıldı. Zabıta ekipleri ise, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların fiyat tarifesi ile taşıtlardaki eksikleri noktasında denetim gerçekleştirdi. Vatandaşları emniyet kemeri takmaları hususunda uyardı.Arsuz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipler de bayramda denetimlerini sıklaştırdı. Belediyenin saha personeli ilçedeki restoran, cafe, marketler, fırınlar, kasaplar, yiyecek ve içecek satışı yapan tüm yerlerde denetim gerçekleştirdi. Denetimde ürünlerin son kullanım tarihleri, sebze ve meyve reyonlarındaki ürünlerin tazeliğine de bakıldı.

Hatay Valiliği de, Kurban Bayramı ve tatili süresince karayollarında tüm yol kullanıcıları için düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının azaltılarak can kayıplarının önlenmesi, vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat etmesinin temini, sürücülerin trafik kural ihlallerinin en aza indirilmesi ve trafik güvenliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılması, bilgilendirme/bilinçlendirme amacıyla çalışmalar yapıldığı belirtildi. Valilikten yapılan farklı bir açıklamada da şunlara yer verildi: 'Hatay Emniyet Müdürlüğünde görevli trafik ekipleri tarafından Kurban Bayramı tedbirleri kapsamında vatandaşların şehirler arası yolculuklarını daha güvenli bir ortamda gerçekleştirmeleri için il otogarında yapmış olduğumuz otobüs denetiminde; 418 şehirler arası sefer yapan otobüs denetlenmiş, yolcuların seyahatleri boyunca emniyet kemerlerini takmaları adına 8.400 yolcuya bilgilendirme yapılmıştır. Denetimlerde şoförlerin sürücü belgelerinin yeterlilikleri, alkol ölçümleri, aracın lastiklerinin diş derinliği gibi hususlar kontrol edilmiştir.'

Jandarma drone ile uyardı

Hatay İl Jandarma Komutanlığına trafik ekiplerince ses sistemine sahip drone ile havadan vatandaşların Kurban Bayramı kutlandı, vatandaşlar emniyet kemeri takmaları ve hız kurallarına uymaları konusunda uyarıldı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Hatay İl Jandarma Komutanlığı Trafik Şube Müdürlüğü koordinesinde Dörtyol ilçesinde gerçekleştirilen Drone ile denetimlerde, vatandaşlar emniyet kemeri takmaları ve hız kurallarına uymaları konusunda uyarıldı. Hatay İl Jandarma Komutanlığı tarafından, vatandaşların güven ve huzur ortamı içinde seyahat edebilmeleri, trafik güvenliğinin sağlanması ve can kayıplarının azaltılmasına yönelik denetimlere Bayramınız Kemerli Olsun sloganıyla bayram boyunca devam edileceği bildirildi.'

Kaza: 4 ölü

Yollarda önlemler attırılma da zaman zaman yaşanan kazalar, insanları yaşamdan kopardı ve sevdiklerinden ayırdı. Hassa-Kırıkhan karayolunda yaşanan kazada, hareket halindeki 31 AEM 049 plakalı otomobil kontrolden çıkarak takla attı ve otomobil alev aldı. Araçta sıkışan sürücü Ahmet Yılmaz ve Dilek Sabahat Yılmaz olay yerinde yaşamını yitirirken, araçtaki 6 kişi hastaneye kaldırıldı, ancak bunlardan 2´si de yaşamını yitirdi. Kazada 4 kişinin hayatını kaybetti, 2 yaralının tedaisinin ise sürdüğü öğrenildi.

Kiliseden bayram kutlaması

İskenderun´daki Ortodoks Kilisesi Vakfı, kilise duvarına astığı dövizle Müslümanların Kurban Bayramını kutladı. Ortodoks Kilisesi Vakfı, müslümanların dini bayramlarını kutlama geleneğini 20 yıla yakın süredir devam ettiriyor. Kentin Şehitpamir Caddesi üzerindeki kilise duvarına asılan bayram dövizinde, 'Kurban Bayramınızı kutlar, birlik, beraberlik ve esenlik içinde nice bayramlar dileriz' ifadesine yer verildi.

Bayram mesajları

Hatay Valisi Rahmi Doğan ise, Kurban Bayramı mesajında şunlara yer verdi: 'Kurban bayramı; barışın, birliğin, yoksula, kimsesize umut olmanın bayramıdır. Her türlü dargınlıkların ve kırgınlıkların unutulduğu, dostluk ve hoşgörü duygularının güçlendiği, sevinç ve mutluluğun milletçe yaşandığı bu müstesna günleri, eş, dost ve akrabalarımız ile yaşamak, yardıma muhtaç ve yalnız yaşayan vatandaşlarımızın yanında olmak, inancımızın ve kültürümüzün bir gereğidir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57