Bayram tedbirleri alındı

Yarın başlayacak kurban Bayramı öncesinde belediyeler ve kurumlar bayram tedbirlerini almayı sürdürüyor.

GÜNCEL 10.08.2019 10:06:05 0
Bayram tedbirleri alındı

Nesrin Geyik/İskenderun

 Belediyeler bayram öncesi gıda denetimlerini arttırırken, kurban kesimlerinin de kesim yerlerinde yapılması gerektiği uyarısını sürdürdü. Emniyet ve jandarma ekipleri de trafiğe ilişkin önlemlerini aldı ve sürücüleri hız yapmamaya çağırıp, yurttaşlar ve sürücüleri trafik kurallarına uymaya davet etti. İskenderun´da Kurban bayramı nedeniyle bugün şehitlik ziyaret edilecek ve kent protokolü şehit kabirlerine karanfil bırakırken, şehit aileleriyle de görüşüp, sohbet edecek ve bayramlarını kutlayacak. İskenderun´da halk ve protokolün bayramlaşması ise bayramın ilk günü olan yarın saat 17.00-18.00 arasında Belediye Doğan Gazinosunda yapılacak.

Belediyeden yaşlıların evine bayram temizliği
İskenderun Belediyesi ekipleri, engelli, yaşlı ve evde tek başına yaşayan vatandaşların evinde bayram öncesi temizlik yaptı. Kentte yaşlı, hasta ve engelli vatandaşların evinin rutin olarak temizlendiğini anımsatan İskenderun Belediyesi yetkilileri, Kurban Bayramı öncesinde yaşlıların evinde çalışan temizlik ekipleri, yaşlı ve hasta vatandaşların evlerinin genel temizliğini yaptığını belirtti.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, 'Yaşı ilerleyen ya da sağlık durumundan dolayı evlerinden çıkamayan vatandaşları tespit ederek, talepleri doğrultusunda evde temizlik hizmeti veriyoruz. Belediye olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara gücümüzün yettiği ölçüde yardımcı oluyoruz, onlara sahip çıkıyoruz. Bayram öncesi yaşlı ve hasta vatandaşlarımızın evlerinin genel temizliğine hız verdik' açıklamasını yaptı. Belen Belediyesi de, ilçede bulunan ibadethanelerin genel temizliğini yaptı. Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, temizlik çalışmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Dinimizce ibadet yapılacak yerin temiz olması gerekir. Camii ve diğer ibadet yerlerinde temizlik anlamında titiz bir çalışma yürütmekteyiz. Aynı zamanda Allah´ın evi olan yerin temizliği, hiç kuşku yok ki yapılacak temizliklerin en önünde gelmektedir. Vatandaşın Allah´a olan ibadetlerini daha temiz bir ortamda yapabilmeleri, vatandaşın en doğal haklarından biridir ve peygamberimiz Hz. Muhammed´in hadislerinde de temizliğin önemini zaten vurgulamaktadır' değerlendirmesini yaptı.

Gıda denetimde kurban uyarısı
Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde gıda denetimi gerçekleştirdi. Vatandaşların sağlıklı ürünler tüketebilmesi amacıyla periyodik olarak denetim gerçekleştiren büyükşehir zabıtası, Kurban Bayramı öncesinde kasap ve marketleri denetledi ve satışa sunulan gıdaların son kullanım tarihleri, ambalaj durumu ile fiyat bilgisine baktı; işletmelerin hijyen kontrolünü de yaptı. İnsan sağlığını etkileyebilecek olası sorunların önlenmesi amacıyla bayram denetimlerin süreceğini ifade eden büyükşehir zabıta ekipleri, vatandaşın kurbanlarını da kesim noktalarında kesmeleri konusunda uyardı.

Bayram denetimi sürüyor
Defne Belediyesi, düzenli periyotlarla sürdürülen gıda denetimlerini Kurban Bayramı öncesi sıklaştırdı. Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğünün ortak yürüttüğü denetimlerde kasap, fırın ve imalathaneleri kontrolden geçirildi. Halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren hijyen kurallarının, işyerlerinin standartlara uygunluğunun denetlendiği çalışmada, işyeri sahipleri ve çalışanlar da bilgilendirildi ve bayram öncesinde denetimlerin sürdürüyeceğini açıkladı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) de bayram öncesinde çalışan işçi personellerinin 13 günlük yevmiye tutarındaki ikramiyeyi dağıttı. Samandağ Belediyesi ekipleri de kentte faaliyet gösteren fırın ve unlu gıdalar üreten işyerlerine denetim yaptı. HBB, 412 işçi personeline toplam 689 bin lira tutarında ikramiye dağıtırken, ayrıca 389 işçi personeline giyim yardımı olarak toplam 166 bin lirası tutarında ikramiye dağıttı.

Arsuz´da kurban alanı hazır
Arsuz Belediyesi ekipleri, kurban kesimlerinin yapılacağı yerleri ilaçlayarak dezenfekte çalışmaları yapıldı. Arsuz´da kurban kesim bedeli olarak kasap veya kesim yapacak kesim yeri sahiplerinin küçükbaş hayvan için 50 lira, büyükbaş için 500 lira ücret karşılığında kesim yapacağı açıklandı. Kesimi yapılacak hayvanların özellikle sağlıklı, besili ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olması gerektiğini belirten Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, “Çevre sağlığı açısından kesim sonrası ortaya çıkacak atıklar gelişi güzel atılmamalı, sızdırmayan poşetlere doldurularak, muhafaza edilmelidir. Hastalık taşıdığını düşündüğümüz kurbanın iç organları kedi, köpeklere verilmemelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parça büyüklüğüne göre değişebilir. Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplarda, 0 derece ile +4 derece arasında muhafaza edilmelidir. Etler üst üste dolapta hava almayacak şekilde konulmamalıdır. Etlerin uzun süre dayanabilmesi için -18 derecede dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Tüketimi yapılacak etler fazla bekletilmemeli. Tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalı. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırılma işlemi mikrobiyal bozulmaya neden olacağından bir seferde tüketilecek kadar ısıtılmalıdır. Üç saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemekler sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir. Kıyma olarak tüketilecek etler üç günden fazla buzdolabında tutulmamalıdır' açıklamasını yaptı.

Valilik: Bayram günleri, müstesna günlerdir
Hatay Valiliğinden bayrama ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Birlik ve beraberliğimizi pekiştiren, milli ve manevi duygular ile toplumsal yardımlaşma ve dayanışma duygularının zirveye ulaştığı bir Kurban Bayramı´nı daha karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayram günleri, milletçe bir ve beraber olarak kutladığımız, ailemiz, sevdiklerimiz, komşularımız hatta tanımadığımız insanlarla aynı sevinci paylaştığımız, sıkıntılarımızı unutup bu ortak neşeyle adeta yenilendiğimiz müstesna günlerdir. Dargınlıkların ve kırgınlıkların unutulduğu, dostluk ve hoşgörü duygularının güçlendiği, sevinç ve mutluluğun milletçe yaşandığı bayram günlerini eş, dost ve akrabalarımız ile yaşamak, yardıma muhtaç ve yalnız yaşayan vatandaşlarımızın yanında olmak, inancımızın ve kültürümüzün bir gereğidir. Yakınlaşma, yakın olma´ anlamına gelen kurban, Rabbimize yakınlaşma vesilesi olduğu kadar birbirimize de yaklaşma vesilesi olan sosyal dayanışmaya, paylaşmaya dönük bir ibadettir. Kurban, ihtiyaç sahiplerine el uzatabilmenin en güzel fırsatıdır. Kurbanın paylaşılma esası ve bu sosyal yönü bayram sevincinin toplumun tüm kesimlerine yayılmasını sağlar. Zaten bayramlar da ancak böyle bayram olur.'

CHP, ilk gün bayramlaşacak
CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Ögün´ün yaptığı açıklamaya göre, CHP, Kurban Bayramında yöneticiler ve seçilmişlerle üyelerin bayramlaşması kurban Bayramının ilk günü olan 11 Ağustos Pazar günü saat 13.00´da partinin Hatay il binasında gerçekleştirilecek.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 'Yoksulluğun olmadığı, herkesin güven ve huzur içinde bir arada yaşadığı bir ülke kurmak mümkün. Bunu birlik ve beraberlik içinde hep birlikte başaracağız. Her günümüzün bayram sevinci ve huzuru içinde geçeceği günler mutlaka gelecektir' sözleriyle yöre halkının bayrımını kutladı. Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel de 'Bayramlar; sevgi, saygı ve hoşgörünün kuvvetlendiği, dargınlıkların son bulduğu, ihtiyaç sahiplerinin gözetildiği, huzur dolu dayanışma ve paylaşım ruhu ile kardeşliğimizi güçlendirdiğimiz mübarek zamanlardır' sözleriyle düşüncesini paylaştı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 'Yardımlaşma, dayanışma ve şefkat duygularının zirveye ulaştığı mübarek Kurban Bayramı´na ulaşmanın heyecanı ve mutluluğu içindeyiz. Öncelikle bu önemli ve anlamlı günlerin kentimiz, ilimiz, ülkemiz, İslam âlemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyor; daha nice bayramlara sağlık, mutluluk ve huzur içinde ulaşmayı Yüce Rabbimizden temenni ediyorum. Bayramlar, toplumda karşılıklı sevgi ve saygı bağlarını pekiştiren, dargınlıkları unutturup barıştıran, kardeşçe kucaklaştıran, birlik ve beraberliği, bir arada yaşama arzusunu kuvvetlendiren müstesna günlerdir.' değerlendirmesini yaptı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise şunları belirtti: 'Bayramlar, iyiye, güzele ve sevgiye yakın olmak demektir. Umudu ve mutluluğu bizlere müjdeleyen Kurban Bayramı´nın coşkusunu milletimizle ay-yıldızlı bayrağımızın gölgesinde karşılayalım.'
Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise, bayramların birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularının zirveye ulaştığı en önemli günler olduğunu ifade ederek, şunları belirtti: 'Ülkemiz ve milletimizin birlik ve beraberliğini pekiştiren, milli ve manevi duyguların çağladığı, yardımlaşma ve dayanışma duygularının zirveye ulaştığı, ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla hatırlandığı Kurban Bayramı´nı hep birlikte karşılamanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bayramlar karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörünün kuvvetlendiği, dargınlıkların unutulduğu, toplumsal barışın, millet olma bilincinin ve birlikte yaşama iradesinin güç kazandığı günlerdir. Sevgi, kardeşlik, hoşgörü ve yardımlaşma duygularının tazelenmesine vesile olan bayramlar, geçmiş ile gelecek arasında güçlü bir bağdır. Milli ve dini değerlerin, gelenek ve göreneklerin daha da yoğun yaşandığı bayramlar sayesinde insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duyguları kuvvetlenmekte, birlik ve beraberlik şuuru güçlenmektedir.'
Samandağ Belediye Başkanvekili İlyas Nasraoğlu ise 'Birleştirici ve bütünleştirici özelliğe sahip olan bayramlarımız sevinç ve mutlulukların paylaşıldığı, dayanışma ve kardeşlik duygularının üst düzeyde yaşandığı günlerdir' açıklamasıyla yöre halkının bayramını kutladı. MHP Hatay İl Başkanı Murat Adal da şu değerlendirmede bulundu: 'Bayramlar, günlerin en müstesnasıdır. Ortak değerimiz, birlik ve beraberliğimizdir. Mutluluğu ve nasibi paylaşmak, hasretleri gidermektir. Küslüklerin ve ihtilafların bayramın mana yüklü ikliminde sonuçsuz kalması, temelinden bitirilmesi en bariz dilek ve isteğimdir. İnancım odur ki, Türk milleti ebediyete kadar bağımsız, onurlu ve milli değerlerine sahip çıkarak bayramlarını karşılayacak ve ayrılma çetelesi tutanlara asla fırsat vermeyecektir. Birbirimize gösterdiğimiz saygı ve sevgiler, karşılıklı olarak sunduğumuz ikramlar, şuurla destek verdiğimiz kardeşlik bağları hiçbir kötü emelin ve habis niyetin başını kaldırmasına müsaade etmeyecektir. Türk milleti sağlam ve emin adımlarla varlığını ve bütünlüğünü koruyacak yüksek erdem ve iradeyi tıpkı bayram coşkusunda olduğu gibi sonsuza kadar gösterecektir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00