Belediye Meclisi İmar Ltd´yi denetleyemedi

Meclis Komisyonu belediye şirketinden red cevabı aldı.

GÜNCEL 4.09.2018 10:53:21 0
Belediye Meclisi İmar Ltd´yi denetleyemedi

Sadet Berkyürek/İskenderun

Büyük hissedarı İskenderun Belediyesi olan İmar Ltd. Şirketi, son dört yıllık faaliyetlerini incelemek üzere oluşturulan İskenderun Belediye Meclisi araştırma komisyonu tarafından ‘denetlenemeyeceğini´ bildirdi.
İmar Ltd. Şirketi, 15.08.2018 tarih ve 186 sayılı yazı ile belediye şirketlerini denetlemekle görevli birimlerin içinde meclis komisyonlarının bulunmadığını belirtti. Araştırma komisyonu İskenderun Belediye Meclisi´nin 01 Ağustos 2018 tarihli oturumunda AKP, CHP ve MHP gruplarının oybirliğiyle oluşturulmuştu.
İmar Ltd.şirketinin denetimini yapmak üzere oluşturulan araştırma komisyonunun talebine imar Limited şirketi yönetimi tarafından red cevabı verildi. İskenderun İmar İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketinin yöneticisi Bülent Helvacı imzasıyla İskenderun Belediye Başkanlığı´na gönderilen red cevabı İskenderun Belediye Meclisi´nin dün yapılan oturumunda da ele alındı. Kararı eleştiren MHP´li meclis üyesi Osman Çolak, “Biz İskenderun halkını temsil ediyoruz” dedi. CHP grubunun başkan vekili Gazanfer Dik de yönetimi şeffaf olmaya davet etti. Meclis´ten bilgi kaçırıldığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan Belediye Başkanı Seyfi Dingil, İmar Ltd.´nin belediyeden bağımsız bir kuruluş olduğunu söyledi. Satılanın belediyenin değil, şirketin arsası olduğunu ve yaklaşık 30 yıl içinde biriken borçlarının bu satışla katıldığını ifade etti.

Çolak gerekçeyi yazılı istedi
MHP´li meclis üyesi Osman Çolak, “İmar Ltd´yi araştırmak üzere bir komisyon kurulmuştu. Fakat bu komisyonun yaptığımız toplantıda araştırmaya yetkili olmadığı söylendi. Şimdi de önümüze bir yazı geldi. Araştırma komisyonunun değil de denetim komisyonu ile araştırma komisyonun yapacağı görevler belirtilmiş. Burada kurulan komisyon bir araştırma komisyonudur. Belediye kanunun 25. maddesinde komisyonun görevleri belirtilmiştir. Buna göre komisyon belediye birimleri ve bağlı kuruluşlarından her türlü bilgi ve belgeyi edinebilir ve belediye ivedilikle bunu vermek zorundadır. Bana verilen yazıda ise zorunlu kurulan denetim komisyonunun bir yıllık icraatları ele alınıyor. Verilen cevabın araştırma komisyonunu bağladığına inanmıyorum” diye konuştu. Çolak, araştırma komisyonunun talep ettiği bilgi ve belgelerinin verilmeme gerekçesinin yazılı olarak bildirilmesini istedi.

Savcılıkta ifade verdi
Osman Çolak, imar Ltd. şirketi tarafından arsa satışa ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yönelttiği soru üzerine Başkan Dingil tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve ifadesinin istendiğini kaydetti. İfadesinde görevinin meclis üyeliği olduğu ve bu soruların görevleri kapsamında kaldığının teyit edildiğini de aktaran Çolak, “Burada satılan bir arsa var. Bu arsanın satışına zaten karşı çıkmadık ya da herhangi bir problem olacağını düşünmedik. Bu arsa neden satılmış, geliriyle neler yapılıyor, şehrimize kazanımı nedir.. bunları araştırmak istedik. Burada 31 tane meclis üyesi var. Bu arsanın satıldığını bir araştırma komisyonu kurulup da ondan sonra mı duymaları gerekiyordu? Normal şartlarda 2014´te şehri ortak akılla yöneteceğiz´ ifadenize istinaden buradaki icra konumundaki meclis üyeleriyle de istişare edilerek satılması ya da tasarrufa dönüştürülmesi daha kaliteli bir yaklaşım olmaz mıydı? İmar Ltd. de bilgi vermekten çekiniyor. Belediyenin şirketi meclis üyelerine bilgi vermiyorsa, veremezsiniz deniyorsa burada bir problem var. Yoksa, kimseyi suçlamak adına bunları istemiyoruz. Belediye meclis Üyesi olarak, halkın bize verdiği oylarla burada kalkımızı temsil ediyoruz. Halkımız da burada yapılanları bilmek istiyor. Bizin ne Seyfi başkanla ne İmar Ltd. ile ne de meclisteki üyelerle husumetimiz, sıkıntımız yoktur. Tek isteğim belediye başkanının meclis üyeleriyle birlikte kararlar almasıdır. Bir problem yoksa neden evrakları vermiyorsunuz?”

Dik: Mevzuata sığınarak bilgi kaçırılmasın
“Belediyenin bu kadar sermayesinin ve hissesinin olduğu bir şirketin tasarruflarının belediye meclisi tarafından ele alınması ve değerlendirilmesi en tabii bir durumdur. Bir kere buna tahammül etmek gerekir. Ayrıca bu meclis bir araştırma komisyonu kurmuşsa bu komisyonun elde etmek istediği amacı ve çalışmayı kolaylaştırıcı, olabildiğince şeffaf bir şekilde yaklaşılması ve onların çıkaracağı raporun yine bu mecliste okunmasının sağlanması gerekir. Belediyecilik, böyle kapalı kapılar ardında yapılacak bir çalışma alanı değil bir kere, şeffaf bir alan. Bu kadar önemli bir tasarrufta bulunuyorsunuz ondan sonra da bir incelemeye tahammül göstermiyorsunuz. yerel basın eliyle yaptığınız işleri açıklayarak onlara bilgi vererek, yerel basın marifetiyle İskenderun kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayabilirsiniz. Ticaret kanunu, mevzuata sığınarak birtakım bilgileri kaçırmak doğru değildir” değerlendirmesinde bulundu.

“İftira ayrı, tenkit ayrı”
Eleştiri ile iftira arasındaki dengeye de işaret eden başkan Dingil, bugüne kadar eleştirilere tahammül gösterdiğini söyledi. CHP´li Gazanfer Dik ile MHP´li Osman Çolak´ın sorularını da yanıtlayan, taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesinde şirketin harekete geçirildiğini aktaran Başkan Dingil, kårlı bir satış gerçekleştirildiğini vurguladı. Dik´in eleştirilerine yanıt veren Dingil, şunları ifade etti: “Hiçbir şey kaçırılmıyor, herşey şeffaf. Bir tane arsa satılmış. Evrakları verildi. Sen de çok güzel elastiki laflarla lafı götürüyor, getiriyorsun. 30 yıldır arkadaşız. Mecliste de daha önce birlikte çalıştık. Böyle davranmana gerek yok. Bu konuları, konuşmaları yıllardır ben de biliyorum. Sonuçta aynı cümleye geliyorsun. Satışlarla ilgili dekontların verilmesini söyledim zaten.”

Komisyonda kimler vardı?
01 Ağustos´ta yapılan meclis toplantısında toplantı başında gündeme alınmasına karar verilen İmar Ltd. şirketinin son 4 yıllık faaliyetlerinin incelenmesi için araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge doğrultusunda 5 kişilik bir komisyon kurularak üye seçimi gerçekleştirilmişti. Komisyona AKP´den Ahmet Sarı, Emin Dönmez, Mehmet Reşat Çağlar; CHP´den Hüseyin Tintaş, MHP´den Osman Çolak oybirliğiyle seçilmişti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22