Belediye, tarımı kooperatifle destekleyecek

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, belediyeye ait tarım arazilerinin daha verimli kullanılması için yöre halkıyla değerlendirme toplantısı düzenledi.

GÜNCEL 4.07.2019 10:53:19 0
Belediye, tarımı kooperatifle destekleyecek

Samandağ/SES

 Samandağ Belediyesi Toplantı Salonu´ndaki buluşmada konuşan Samandağ Belediye Başkanı Eryılmaz, 'Belediye adına kayıtlı olup vatandaşlar tarafından kullanılan arazilerin daha verimli, vatandaşın da daha fazla yararlanabileceği bir hale getirebilmek adına bir çalışma başlatmayı düşünüyoruz. Belediye bünyesinde kurduğumuz Kırsal kalkınma Kooperatifine bağlı olarak bu arazileri daha verimli hale getirmeye çalışacağız. Projenin hedefi; Samandağ´da belediyeye ait 1.000 (bin) dönümlük arazi var. Bunlar farklı yerlerde ve farklı vatandaşlarz tarafından kullanılıyor. Bunların bir kısmı ecrimisil ödüyor, bir kısmı ödemiyor. Bu arazilerin üzerinde biraz araştırma yaptık ve şunu gördük; arazilerden ne belediye doğru dürüst yararlanabiliyor, ne de sizin beklentileriniz karşılanıyor. Bunun sebebi de su sıkıntısı, elektrik fiyatlarının yüksek olması. Hangi arazinin hangi tarım ürününe uygun olduğuyla ilgili bir çalışmanız yok, eğitim desteği, tohum desteği, araç gereç desteği, gübre desteği yok. Bunlar üst üste binince orayı kullanmaya çalışan vatandaş oradan istediği verimi alamadığı gibi belediye de oradan arzu edilen faydayı, yararı göremiyor' dedi.
Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran ve meclis üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Eryılmaz, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: 'Bu arazileri nasıl daha verimli hale getirebiliriz? Orayı kullanan vatandaşlarla birlikte yapmak istiyoruz. Sen burayı kullanıyorsun ama hadi pılını pırtını topla, biz kooperatif kurduk, bunu kooperatifin denetimine vereceğiz, kooperatif bunu daha verimli hale getirecek, burada ürün yetiştireceğiz, yetiştirilen ürünleri belediyenin ve kooperatifin kanalıyla pazarlamak istiyoruz, demek istemiyoruz. Sizlerle beraber yapmak, sizleri de bu işin içine katmak istiyoruz. Ama, ben burayı işgal ederim, kooperatife de üye olmam, belediyenin hazırlamış olduğu projeye de destek vermem, gelmem, gitmem, burayı da boş bırakırım, istediğim gibi kullanırım anlayışı içinde olanlar varsa bunu kabul edemeyiz. Çünkü buradaki gelir kaybı belediyeyi etkiliyor ve bu arazi belediyeye ait değil Samandağ halkının malıdır. Samandağ Belediyesinin adına kayıtlı olan bütün mallar, Samandağ halkının ortak malıdır. Hedefimiz yıllardır atıl olan, arzu edilen verime ulaşamayan bu arazilerimizi nasıl verimli hale getirebilirizdir. Kooperatife vatandaş belediyenin kaç metrelik arazisini kullanıyorsa o oranda kooperatifte hissedar, üye yapacağız ve o toprak analizini belediye olarak biz yapacağız. O toprakta en verimli şekilde hangi ürünü yetiştirebiliyorsak o ürünün yetiştirilmesine karar vereceğiz ve karar merciinde siz de olacaksınız. Orada yetiştirilecek ürün tohumunu kooperatif verecek. Ürünü yetiştirme sürecinde eğitim, tohum, sulama, gübre, ilaçlama desteği verecek ve orada istediğimiz ürünü elde etmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Üreteceğimiz ürünleri de kooperatif kanalıyla ve belediyenin desteğiyle bunları pazarlayacağız. Siz de kazanacaksınız, belediye de kazanacak ve bu topraklardan da istediğimiz verimi elde etmiş olacağız.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23